0 0 votes
Article Rating

Η Αφροδίτη είναι σχεδόν ο πιο αγαπημένος πλανήτης, που και μόνο στο άκουσμά της, όμορφες σκέψεις γεννιούνται στο μυαλό των ανθρώπων. Έρωτας, αισθητική, αρμονία, συντροφικότητα… Η δεύτερη σκέψη είναι ο τομέας των οικονομικών και κάπου εκεί κλείνει ο επιφανειακός και ανώδυνος τρόπος που διαλέγουμε να δούμε την Αφροδίτη. Ακόμα και οι δυσλειτουργικές της περιπτώσεις δεν μας ανησυχούν και τόσο, μια και συνδέονται με υπερβολές, λαγνεία, επιπολαιότητα, οκνηρία και άλλες φαινομενικά μικρές «ζημιές».

Στην πραγματικότητα κανένας πλανήτης δεν είναι «καλός» ή «κακός», λίγο ή πολύ επικίνδυνος. Έτσι, κάθε αστρολογικό φαινόμενο που αναδεικνύει ένα ουράνιο σώμα, φέρνοντάς το σε πρωταγωνιστική θέση, είτε θετικά, είτε αρνητικά, έχει κάτι να μας επισημάνει. Φέρει ένα μήνυμα που σχετίζεται με τα θέματα που κυβερνά ο πλανήτης, σε σχέση με τα θέματα του ζωδίου που θα βρεθεί κατά την διάρκεια του φαινομένου. Σε αυτό το άρθρο πρωταγωνίστρια είναι η Αφροδίτη και η διάβασή της από τον Ήλιο, στις 5 και 6 Ιουνίου 2012, όπου και ολοκληρώνεται το φαινόμενο.

Το αστρονομικό φαινόμενο

Η Αφροδίτη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε μια τροχιά εσωτερική (μικρότερης ακτίνας) από αυτή της Γης. Συγκεκριμένα, ενώ η μέση απόσταση Γης – Ήλιου είναι ίση με περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα (μια αστρονομική μονάδα), η μέση απόσταση της Αφροδίτης από τον Ήλιο είναι 0,72 αστρονομικές μονάδες – περίπου 108 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Περιοδικά (περίπου κάθε 584 ημέρες, ένα χρονικό διάστημα γνωστό ως συνοδική περίοδος) η Αφροδίτη περνάει ανάμεσα από τη Γη και τον Ήλιο, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως κατώτερη σύνοδος. Ο πλανήτης τότε δεν είναι ορατός από τη Γη, καθώς ανατέλλει και δύει μαζί με τον Ήλιο.

Εάν οι τροχιές των δύο πλανητών ήταν πάνω στο ίδιο επίπεδο, τότε σε κάθε κατώτερη σύνοδο θα βλέπαμε την Αφροδίτη να διέρχεται μπροστά από το δίσκο του Ήλιου. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει στην πράξη. Η τροχιά της Αφροδίτης παρουσιάζει μια κλίση ίση με 3, 4° ως προς την εκλειπτική (το επίπεδο της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο). Λόγω της κλίσης της τροχιάς της, τις περισσότερες φορές κατά τη σύνοδο της, η Αφροδίτη περνάει είτε πιο πάνω είτε πιο κάτω από το επίπεδο της εκλειπτικής, με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται μια διάβαση προ του ηλιακού δίσκου.

Τα δύο επίπεδα τέμνονται στο χώρο σε δύο νοητά σημεία που είναι γνωστά ως σύνδεσμοι. Ο ένας είναι εκείνος στον οποίο ο πλανήτης κινείται ανερχόμενος από το νότιο προς το βόρειο ημισφαίριο της εκλειπτικής (αναβιβάζων σύνδεσμος)* και ο άλλος αυτός στον οποίο ο πλανήτης κατέρχεται από το βόρειο προς το νότιο ημισφαίριο της εκλειπτικής (καταβιβάζων σύνδεσμος)*. Όπως φαίνονται από τη Γη, τα σημεία αυτά ευθυγραμμίζονται με τον Ήλιο κοντά (συν πλην μια μέρα) στις 8 Δεκεμβρίου (αναβιβάζων σύνδεσμος ) και 7 Ιουνίου (καταβιβάζων σύνδεσμος ) κάθε έτους.

*(Αν φύγουμε από την αστρονομική γλώσσα και χρησιμοποιήσουμε την αστρολογική, είναι τα σημεία που σχετίζονται με τους γνωστούς σε εμάς δεσμούς Σελήνης, Βόρειο και Νότιο Δεσμό).

Εάν σε μία από αυτές τις ημερομηνίες, συμβεί να βρίσκεται ο πλανήτης και σε κατώτερη σύνοδο, τότε ο δίσκος του πλανήτη φαίνεται να διέρχεται μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, δηλαδή έχουμε το φαινόμενο της διάβασης. Σε αυτή τη φάση ο πλανήτης μοιάζει σαν μία μαύρη κουκίδα που διασχίζει τον Ήλιο. Αυτός είναι και ο λόγος που το φαινόμενο είναι γνωστό ως «μαύρη» Αφροδίτη.

Διαβάσεις Αφροδίτης 1631 – 2125
Διαβάσεις Δεκεμβρίου
(αναβιβάζων σύνδεσμος)

Τοξότης
Διαβάσεις Ιουνίου
(καταβιβάζων σύνδεσμος)

Δίδυμοι
7 – 12 – 1631
4 – 12 – 1639
6 – 6 – 1761
3 – 6 – 1769
9 – 12 – 1874
6 – 12 – 1882
8 – 6 – 2004
6 – 6 – 2012
11 – 12 – 2117
8 – 12 -2125

Λίγα απλά λόγια για το φαινόμενο:

Την 5η και 6η Ιουνίου, η Αφροδίτη πρόκειται να περάσει μπροστά από τον Ήλιο, επί της ουσίας δημιουργώντας ένα φαινόμενο ανάλογο με τις οικίες πια εκλείψεις. Αστρονομικά, η Αφροδίτη θα φαίνεται σαν μία μαύρη κουκίδα που διασχίζει τον Ήλιο.

Αυτό θα πει ότι κινείται με απόσταση από τον ισημερινό , μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να έχει ο Ήλιος , δηλαδή 23ο 26 (βόρεια και νότια), ενώ η Αφροδίτη φτάνει τις 26ο 30 (Βόρειο γεωγραφικό πλάτος). Πρόκειται για ένα από τα σπάνια φαινόμενα ευθυγράμμισης πλανητών και παρουσιάζεται ανά ζεύγη, όπου το ένα φαινόμενο με το άλλο, έχουν χρονική απόσταση 8 χρόνων.

Επειδή μπορεί για κάποιους να μην είναι εύκολα αντιληπτό, στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις που η χρονική στιγμή τους έχει 8 χρόνων απόσταση, μέχρι την ολοκλήρωση του αρχικού φαινομένου.

Στην περίπτωσή μας η αρχή του φαινομένου έγινε στις 8 Ιουνίου του 2004, στις 17ο 53 Διδύμων και στις 6 Ιουνίου του 2012 στις 15ο 44 Διδύμων, είναι η ολοκλήρωση αυτού του ζεύγους – κύκλου. Η σημαντικότητα του φαινομένου θα σας γίνει σαφής, αρκεί να αναφέρω ότι αυτή η ευθυγράμμιση θα συμβεί ξανά το 2117 και θα ολοκληρωθεί το 2125, μετά από 8 χρόνια.

Η χρονική απόσταση μεταξύ των ζευγαρωτών φαινομένων κυμαίνεται από 105,5 μέχρι και 121,5 χρόνια, ενώ αν θέλουμε να μιλάμε για επανάληψη του φαινομένου με μεγάλη ακρίβεια, τότε θα πρέπει να μιλάμε για μέχρι και 243 χρόνια.

Η σημασία του φαινομένου

Με δεδομένο ότι το φαινόμενο, εδώ και πάρα πολλούς αιώνες, λαμβάνει χώρα πάντα στον άξονα Διδύμων – Τοξότη και στους φυσικούς οίκους 3ο – 9ο, αυτό σημαίνει μία εξελικτική έμφαση στα ζητήματα του συγκεκριμένου άξονα. Η επικοινωνία, οι αποστάσεις, τα ταξίδια (μακρινά και κοντινά), το εμπόριο, η γνώση, τα βιβλία, οι εκδόσεις, η ιδεολογία, η ηθική, η σκέψη, η θρησκεία, οι ξένοι άνθρωποι και πολιτισμοί, οι μαζικές πληθυσμιακές μετακινήσεις, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που επηρεάζονται άμεσα από την ενέργεια της Αφροδίτης.

Ο ρόλος της Αφροδίτης, σε κοσμικό επίπεδο, δεν περιορίζεται στα γνωστά για τον πλανήτη και την σχέση του με τα αισθήματα ή τις σχέσεις και τον έρωτα. Η Αφροδίτη είναι παρούσα σε κάθε επίτευγμα που διευκολύνει την καθημερινότητα του ανθρώπου. Είναι παρούσα στην ευχαρίστηση που παίρνει από τα επιτεύγματά του και τις κτήσεις του . Αναγνωρίζει τι αξίζει και τι όχι, έχοντας πρακτικούς τρόπους να το διεκδικήσει.

Ίσως να μην είναι συμπαντικά τυχαίο που ο πλανήτης των σχέσεων, της αρμονίας και της διπλωματίας (ως κυβερνήτης Ζυγού), αλλά και των αξιών, των αισθήσεων, των αποκτημάτων και των οικονομικών (ως κυβερνήτης του Ταύρου) , έχει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στον μοναδικό άξονα (3ου\9ου) και στα ζώδια (Διδύμων – Τοξότη) που συναντάται στο εν λόγω φαινόμενο. Η επανάληψή του στο παρελθόν έφερε ιστορικές αλλαγές σε ότι η Αφροδίτη διεκδίκησε από τα ζώδια. Μίκρυνε τις αποστάσεις, έφερε την πρόσμιξη των λαών, διευκόλυνε την επικοινωνία, ανακάλυψε άγνωστες γωνιές της γης, έκανε την μόρφωση προσβάσιμη, ένωσε επιστημονικούς κύκλους, άλλαξε ακόμα και τις γεύτηκες μας απολαύσεις, βάζοντας στην καθημερινότητά μας πρωτόγνωρες γεύσεις, όπως θα δούμε παρακάτω.

Μία μικρή αναφορά στην ιστορία

Ο περίφημος αστρονόμος Johannes Kepler είχε δημοσιεύσει το 1627 την εργασία του για τις κινήσεις των πλανητών. Βασισμένος πάνω σε αυτό, αλλά και σε δικές του μελέτες ο Γάλλος Pierre Gassendi (1592-1655), στις 7 Νοεμβρίου του 1631, από το Παρίσι κάνει την πρώτη παρατήρηση διάβασης ενός πλανήτη (Ερμής) στην αστρονομική ιστορία.

Η πρώτη παρατήρηση διάβασης της Αφροδίτης όμως, έγινε από τους Άγγλους William Crabtree (1610-1644) και Jeremiah Horrocks (1619-1641) που παρατήρησαν το φαινόμενο στις 4 Δεκεμβρίου του 1639, κατά την ολοκλήρωση του ζεύγους διαβάσεων 1631-1639. Μην ξεχνάμε ότι το τόξο που κρατά το σύμβολο του Τοξότη, στοχεύει στο κέντρο του σύμπαντος και σχετίζεται με την μελέτη του ουρανού.

Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε τα ζεύγη του φαινομένου στις περιόδους των τελευταίων αιώνων, πως το φαινόμενο συνδέεται με κάποιους σχετικούς σταθμούς της ιστορίας και πως η Αφροδίτη εκπληρώνει το κορυφαίο αίτημά της για ενότητα, όχι μόνο σε προσωπικό , αλλά και σε κοσμικό επίπεδο, φέρνοντας σε επαφή και επικοινωνία τον μακρινό κόσμο (Δίδυμοι\Τοξότης) :

 

1631-1639 (Τοξότης)

Με το φαινόμενο να εξελίσσεται στο ζώδιο του Τοξότη, η Αφροδίτη ενώνει την δράση της με τον επεκτατικό κυβερνήτη του ζωδίου, τον Δία. Είναι η εποχή που οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούν ταξιδιωτικές αποστολές με φαινομενικό σκοπό την καταγραφή και παρατήρηση του κόσμου από επιστημονικής άποψης, αλλά με ουσιαστικό σκοπό την επέκταση και την ανεύρεση καινούργιων πηγών εσόδων (Αφροδίτη). Κάπως έτσι και εν μέσω ταξιδιών σε εξωτικές χώρες, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του εμπορίου εξωτικών προϊόντων (Τοξότης) κατά την περίοδο εκείνη, καθιερώθηκε στην ζωή μας ένα γλυκό κομμάτι Αφροδίσιας καλοπέρασης. Η σοκολάτα και η βανίλια.

Ωστόσο το δουλεμπόριο των μαύρων σκλάβων βρισκόταν στο αποκορύφωμά του και ήταν αρκετά κερδοφόρο ακόμα, αφού είχε ξεκινήσει το 1619 και δεν είχε προλάβει να αυξηθεί ο πληθυσμός τους από φυσικές γεννήσεις. Οι άνθρωποι χωρίς να το θέλουν εκπλήρωναν το αίτημα της Αφροδίτης στον Τοξότη, για ένωση διαφορετικών φυλών και κουλτούρων. Η ιστορία στο μέλλον θα τους τιμωρούσε με φυλετική πρόσμιξη εκτός ελέγχου. Η 8ετία έφερε την καθιέρωση φυτειών που βασίζονταν αποκλειστικά στα χέρια των σκλάβων.

Η 8ετής αυτή περίοδος, διήρκεσε εν μέσω του τριακονταετή πολιτικοθρησκευτικού πολέμου που είχε ξεσπάσει τότε στην Ευρώπη και η επιρροή της Αφροδίτης στον άξονα Δίδυμοι\Τοξότες , είχε αυξήσει τις αντιδράσεις των επιστημονικών κύκλων δραματικά. Ο Δεκέμβριος του 1631 (στις μέρες του φαινομένου) ήταν ο μήνας που επισφράγισε την αλλαγή της τροπής του θρησκευτικού εκείνου πολέμου (Τοξότης) και η νίκη έκλεινε στην πλευρά των Σουηδών προτεσταντών καταργώντας την σχεδόν μονοπωλιακή κυριαρχία της καθολικής Εκκλησίας. Ήταν η εποχή που οι διαφωτιστές του δυτικού κόσμου άρθρωσαν επιστημονικό , αλλά και ηθικό λόγο, διαμορφώνοντας ένα έντονο κλίμα πνευματικού οργασμού. Η επιστημονικότατα αναχαιτίζει την απυρόβλητη υπόσταση της εκκλησίας που για πρώτη φορά αμφισβητείται.

Και πως θα γινόταν να μιλάμε για διάβαση Αφροδίτης, αν δεν υπήρχε και ένα μνημείο ενός μεγάλου έρωτα, έτσι όπως θα το διάλεγε η Αφροδίτη στην υπερβολή του Τοξότη. Στις αρχές του 1632 μπαίνουν τα θεμέλια του μνημείου της ομορφιάς και του έρωτα , του περίφημου Ταζ Μαχάλ, το παλάτι που έχτισε ο Μογγόλος αυτοκράτορας Σαχ Γιαχάν Α’, στη μνήμη της πολυαγαπημένης του συζύγου Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά την γέννα του 14ου παιδιού τους. Το παλάτι αυτό είναι μέχρι σήμερα ένα ζωντανό μνημείο ρομαντισμού και εξωτικής ομορφιάς (Τοξότης) στη βόρεια Ινδία, με χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο.

Μέσα στην ίδια 8ετία επιρροής του φαινομένου, στις 22 Ιουνίου του 1633 και με την απειλή βασανιστηρίων, ο Γαλιλαίος αναγκάσθηκε να αποκηρύξει όλες του τις αρχές που διαφωνούσαν με το γεωκεντρικό σύστημα που προηγουμένως είχε αρνηθεί, συμφωνώντας με το Ηλιοκεντρικό πλανητικό σύστημα του Κοπέρνικου (η αναλγησία της εκκλησίας ενάντια στην επιστημονικότητα και την έρευνα του Ουρανού – Τοξότης).
Την περίοδο εκείνη οι αποστάσεις μικραίνουν, αφού έχουμε τις πρώτες τακτικές ταχυδρομικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, την Δανία και την Σουηδία. Κατά την διάβαση του πλανήτη το 1639, στην Αμερική ιδρύεται το πρώτο τυπογραφείο.

Πώς θα μιλούσαμε όμως για επιστημονικότητα και τον Τοξότη των πανεπιστημίων, αν η εν λόγω 8ετία δεν είχε να μας δείξει κάτι ακόμα σημαντικό. Το Χάρβαρντ είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. και Ιδρύθηκε το 1636 με το όνομα New College (Νέο Κολλέγιο). Το 1639 πήρε το όνομα Harvard College από τον πρώτο ευεργέτη του, ένα νεαρό κληρικό (Τοξότης\κλήρος) με το όνομα Τζων Χάρβαρντ. Και τέλος, μην ξεχνάμε ότι το 1639 κατά την διάρκεια του φαινομένου της διάβασης της Αφροδίτης, έγινε για πρώτη φορά στην αστρονομική ιστορία η καταγραφή της διάβασής της, κάτι που είχε προβλέψει νωρίτερα στους υπολογισμούς του ο Johannes Kepler..

1761-1769 (Δίδυμοι)

Στις 6 Ιουνίου 1761 ο επιστημονικός κόσμος εγκαινιάζει την έννοια της ομαδικής επιστημονικής μελέτης στην ιστορία της επιστήμης, με την αναμονή του αστρονομικού φαινομένου. Σχεδόν σε όλες τις μεριές του πλανήτη, επιστημονικές αποστολές μελετούν και καταγράφουν το φαινόμενο με σκοπό να ανταλλάξουν τις πληροφορίες τους(Ερμής – Δίδυμοι – 3ος). Την ημέρα της διέλευσης, στις 6 Ιουνίου 1761, 250 εντεταλμένοι παρατηρητές σε περίπου 100 τοποθεσίες έστρεψαν τα τηλεσκόπιά τους στον ουρανό. Το ίδιο έγινε και στις 3 Ιουνίου του 1769. Αστρονόμοι έχουν αποσταλεί σε όλο τον κόσμο. Η Μεγάλη Αικατερίνη εισηγήθηκε τη σύσταση οκτώ αποστολών σε όλη την αχανή ρωσική αυτοκρατορία. Η σχεδόν υστερία για την γνώση του φαινομένου, έκανε πολλούς ερευνητές να διακινδυνεύσουν την ίδια τους τη ζωή. Πολλοί ταξίδεψαν στην Αρκτική προκειμένου να έχουν καλύτερη ορατότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καταγραφές για μέρη όπου πάγωναν τα μπουκάλια του κονιάκ και σταματούσαν τα ρολόγια τους. Οι Βρετανοί έστειλαν τον Τζέιμς Κουκ στον Νότιο Ειρηνικό ώστε να παρακολουθήσει τη διέλευση από την Ταϊτή.

Το φαινόμενο ήταν η αιτία που ο επιστημονικός κόσμος θρήνησε για το θάνατο 5 αστρονόμων ενώ πολλοί ρισκάρισαν να μετακινηθούν κόντρα στις αρρώστιες και τις καιρικές συνθήκες, κόντρα στις αντιξοότητες του τότε 7ετούς πολέμου ( 1756-1763, με εμπλεκόμενες χώρες Μεγάλη Βρετανία, Πρωσία, και Αννόβερο ενάντια στη Γαλλία, Αυστρία, Ρωσία, Σουηδία, Σαξωνία, Ισπανία και αργότερα Πορτογαλία, ενώ μια δύναμη από ουδέτερος Ενωμένες επαρχίες από τις Κάτω Χώρες επιτέθηκε στην Ινδία. Αιτία του πολέμου ήταν ο αποικιακός ανταγωνισμός Μεγάλης Βρετανίας\Γαλλίας).

Είναι φανερό ότι η διάθεση της Αφροδίτης του φαινομένου στο ζώδιο των Διδύμων, δυναμώνει την ένταση και το πάθος για γνώση , μετακίνηση, επικοινωνία. Πως θα μπορούσε να λείπει ένα εκτεταμένο και τελικά ιστορικό ερωτικό σκάνδαλο από μια τέτοια εμπλοκή Αφροδίτης – Διδύμων στην 8ετία εκείνη; Ένα σκάνδαλο του ανθρώπου που «δάνεισε» το όνομά του σε ένα κομμάτι της ερωτικής συμπεριφοράς των ανθρώπων. Φυσικά μιλάμε για τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ και το πρώτο του μεγάλο σεξουαλικό σκάνδαλο το 1768, γνωστό και ως το σκάνδαλο της Arcueil, από το όνομα του προαστίου των Παρισίων. Μία πόρνη ονόματι Rose Keller τον κατήγγειλε στις αρχές για βίαιη σεξουαλική συμπεριφορά. Μέχρι τις μέρες μας η ανάλογες συμπεριφορές ονομάζονται «σαδισμός», από το όνομα του Μαρκήσιου Ντε Σαντ.

Ο Ντε Σαντ επρόκειτο να εγκαινιάσει έναν ακόμα πιο τολμηρό τρόπο γραφής στην μέχρι τότε γνωστή βιβλιογραφία του είδους και παρά το πολυτάραχο βίο του, κατάφερε να εκδώσει αρκετό συγγραφικό έργο (Ερμής\Δίδυμοι), προϊόν της απελευθέρωσης που αποκόμισε από την ταραχώδη 8ετία. Το σημαντικό είναι ότι σε εκείνη την 8ετία απέκτησε μια πιο ουσιαστική σημασία η σεξουαλική κακοποίηση, η κοινοποίησή της (Ερμής\Δίδυμοι) και η τιμωρία της, κάτι που από τότε, και σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, αποτελούσε και αποτελεί μία είδηση ταμπού. Αξίζει να πούμε ότι την ίδια περίοδο εγκαινιάζονται πολλοί χώροι μάθησης και γνώσεις , όπως η πρώτη ιατρική σχολή της Αμερικής, το 1765.

Στην Ελλάδα το ζήτημα της γλώσσας, δηλαδή το ερώτημα ποια θα έπρεπε να ήταν η ενδεδειγμένη γλώσσα της λογιοσύνης, της εκπαίδευσης και της εκφοράς του φιλοσοφικού στοχασμού (Ερμής\Δίδυμοι \3ος), βρισκόταν στο προσκήνιο της πνευματικής ζωής της ελληνικής κοινωνίας και αποτελούσε ένα θέμα έντονων διαμαχών. Ο πρώτος που θέτει ρητά το γλωσσικό ζήτημα στις συζητήσεις των λογίων της εποχής του διαφωτισμού, υπήρξε ο Ευγένιος Βούλγαρης με την ιστορικά χαρακτηριστική δήλωσή του το 1766: «εκσυρικτέον τα χυδαϊστί φιλοσοφείν επαγγελλόμενα βιβλιδάρια», στο πλαίσιο ενός «αγώνα» δηλώσεων που είχε ξεκινήσει από το 1761.

Την ίδια περίοδο η επιρροή του φαινομένου της Αφροδίτης στο ζώδιο της κίνησης, άλλαξε πολλά στην κίνηση των χεριών και των ποδιών με τις σκληρές προσπάθειες των μεταρρυθμιστών του χορού, που έβαλαν τον σπόρο της ανάδειξης του μπαλέτου σε αυτόνομη υψηλή τέχνη (Αφροδίτη). Αίσθηση έκανε η παρουσίαση του έργου «Δον Ζουάν» το 1761 , που παρουσίασε και καθιέρωσε τον διαφορετικό ρόλο του μπαλέτου, που μέχρι τότε ήταν μόνο ένα μέρος στο σύνολο μιας παράστασης.

1874-1882 (Τοξότης)

Η παγκόσμια ταχυδρομική ένωση πρωτοδημιουργήθηκε το 1875 με τη συνθήκη της Βέρνης, με το όνομα General Post Union, με έδρα τη Βέρνη και με κύριο σκοπό τις καλλίτερες και συντονισμένες ταχυδρομικές αποστολές.

Την ίδια περίοδο οι επιστήμονες και τεχνικοί της εποχής έβλεπαν το αερόστατο σαν ένα μεγάλο παιχνίδι, εφόσον η πτήση του δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Ένας τεχνικός, ο Jean-Pierre Blanchard, παρουσίασε το 1874 ένα αερόστατο. Ο σπόρος για ένα μέσο που θα μικρύνει εντελώς τις αποστάσεις (Τοξότης), έχει ήδη μπει.

Κατά την περίοδο αυτή ολοκληρώνονται οι εργασίες του Ατλαντικού τηλεγραφικού καλωδίου. Ο Γκράχαμ Μπελ εργάζεται πυρετωδώς πάνω στην ιδέα του τηλεφώνου και ο κόσμος όλο και μικραίνει, όπως προστάζει το αίτημα του Τοξότη για επέκταση.

Το 1881 άρχισε να λειτουργεί η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Godalming της Αγγλία.
Νομίζω ότι αφού ιστορικά φτάσαμε στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω ενός τέτοιου φαινόμενου που βάζει την γνώση (Δίδυμοι) και την επιστήμη (Τοξότες) να λειτουργούν για το συμφέρον και την εξέλιξη της ανθρώπινης πορείας στον υλικό μας κόσμο (Αφροδίτη Ταύρου), αλλά και στον ιδεολογικό (Αφροδίτη Ζυγού), στην πραγματικότητα φτάσαμε στο τέλος της γνωστής ιστορικής εξέλιξης του άξονα.

Από τον ηλεκτρισμό και μετά, η εξέλιξη της ανθρωπότητας προχωρά με γεωμετρικά βήματα , τόσο που είναι δύσκολο πολλές φορές να την παρακολουθήσουμε. Όμως το νόημα της Αφροδίτης στον άξονα αυτό, είναι περισσότερο ιδεολογικό και πολιτιστικό\πολιτισμικό, παρά πρακτικό. Ωστόσο η διαμόρφωση της φιλοσοφίας των ανθρώπων πήγαινε πάντα χέρι –χέρι με τις οικονομικές ανάγκες και την επιστημονική πρόοδο.

2004-2012 (Δίδυμοι)

Αν και είναι δύσκολο να αποφανθούμε για την νωπή ακόμα περίοδο αυτού του ζευγαρωτού φαινομένου και ίσως να έπρεπε να περιμένουμε να αποκτήσουμε μία ικανή απόσταση ευθυκρισίας, θα τολμήσω να πω ότι η διαδικτυακή «μανία» είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου. Ποτέ ο κόσμος δεν υπήρξε μικρότερος και ποτέ η επικοινωνία, η ενημέρωση και η ανταλλαγή ειδήσεων (Ερμής\Δίδυμοι\3ος ) δεν ήταν τόσο πολύ στην ζωή του ανθρώπου, όσο τα τελευταία χρόνια.

Οι διαδικτυακές πωλήσεις, το διαδικτυακό εμπόριο, η διαδικτυακή δυνατότητα πνευματικής κλοπής (τραγούδια, ταινίες, βιβλία κατεβασμένα από το διαδίκτυο), η εγγύτητα της επικοινωνίας με εικόνα, την χρήση κάμερας και πολλά άλλα. Όλα αυτά πριν μόλις 30 χρόνια θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακόμα και επιστημονική φαντασία.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ το 2004 ίδρυσε το Facebook για τους φοιτητές του Harvard (πανεπιστήμιο που όπως είδαμε ιδρύθηκε στο ζευγαρωτό φαινόμενο του 1631-39). Όμως μέσα στην 8ετία της επιρροής του φαινομένου και συγκεκριμένα το 2006, η υπηρεσία έγινε προσβάσιμη σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη και έτσι ξεκίνησε αυτό το εκτός ορίων επικοινωνιακό παιχνίδι που στις μέρες μας αποτελεί πια φαινόμενο και σε πολλές περιπτώσεις κοινωνικό πρόβλημα.
Την ίδια περίοδο η «μαύρη» Αφροδίτη στο ζώδιο του Ερμή και των μικρών παιδιών, έφερε στην επιφάνεια, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το θέμα της παιδικής πορνείας. Δικτύωση των νοσηρών ενδιαφερομένων και διαδικτυακή κίνηση παιδικής πορνογραφίας. Ένα ακόμα πιο νοσηρό και αρρωστημένο σκάνδαλο από αυτό της 8ετίας 1761-1769 (Δίδυμοι) και τα «κατορθώματα» του Ντε Σαντ.

Και πάλι η Αφροδίτη βρήκε τον τρόπο να εκφραστεί μέσα από διαδικτυακή ερωτική συμπεριφορά και διαδικτυακούς έρωτες. Ο ίδιος άξονας φέρνει στο παγκόσμιο προσκήνιο το θέμα της μετανάστευσης και των ξένων (Τοξότης). Επιστημονικά η 8ετία καταγράφει το κορυφαίο επιστημονικό πείραμα του Cern και τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC) του ευρωπαϊκού οργανισμού έρευνας στοιχειωδών σωματιδίων (CERN), που προσδοκάται ότι θα ρίξει φως στις συνθήκες γέννησης του σύμπαντος και θα επιτρέψει την ανακάλυψη νέων σωματιδίων της ύλης, τιμώντας το τόξο του Τοξότη που παραμένει στραμμένο στο κέντρο του σύμπαντος και στην ακόρεστη όρεξη για περισσότερη γνώση (Δίδυμοι) του υλικού μας κόσμου (Αφροδίτη).

Βρισκόμαστε ήδη στην παρακμή της επικοινωνιακής ηθικής του πιο «κοντινού» κόσμου που οραματίστηκε ποτέ η ανθρωπότητα και δεν ξέρω πόσο πιο κοντά και εξελιγμένους θα μας βρει ο επόμενος κύκλος του φαινομένου. Τι τρόπους θα έχουμε μεθοδεύσει ώστε να λύσουμε το πρόβλημα του άνισου καταμερισμού του πλούτου και της υλικής επάρκειας (Αφροδίτη). Με τι άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα θα έχουμε μικρύνει τις αποστάσεις, χιλιομετρικές και επικοινωνιακές. Ποια μορφή θα έχει το εμπόριο και ποια θα είναι η καινούργια γνώση της αλήθειας που θα αναζητάμε.

 

Το φαινόμενο στα ζώδια

 

Το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η τονισμένη ενέργεια της Αφροδίτης για το κάθε ζώδιο, σαφώς εξαρτάται από το σύνολο του ατομικού ωροσκοπίου. Ωστόσο μπορούμε να δώσουμε κάποιες κατευθύνσεις ώστε ο καθένας να βγάλει τα δικά του συνειρμικά συμπεράσματα. Αρχικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο οίκος στον οποίο γίνεται το φαινόμενο. Αυτό θα είναι και το πεδίο – τομέας της ζωής που θα επηρεαστεί. Το πόσο και αν επηρεάζεται κάποιος, έχει να κάνει με το αν και ποιες όψεις σχηματίζουν οι μοίρες του φαινομένου με κάποιον από τους γενέθλιους πλανήτες, ωροσκόπο και Ζενίθ.

Το φαινόμενο θα γίνει στις 15ο 44 των Διδύμων και για τις όψεις θα υπολογίσετε μία απόκλιση 3ο +/- μοίρες. Όσοι έχουν πλανήτες σε αυτές τις μοίρες (3ο +/-) του μεταβλητού σταυρού (Δίδυμοι/Τοξότες, Παρθένοι/Ιχθείς), είναι και αυτοί που θα νιώσουν περισσότερο την ενέργεια του φαινομένου.

Σημασία έχει επίσης αν συμβαίνει σε γωνιακό οίκο (1ο/7ο και 4ο/10ο) ή αν βρίσκεται σε όψη με πλανήτη που είναι κυβερνήτης γωνιακού ή τα φώτα μας (Ήλιο – Σελήνη). Οι ευνοϊκές θέσεις και όψεις μπορούν να έχουν μία θετική επίδραση.

Όλα τα υπόλοιπα ζώδια δεν επηρεάζονται άμεσα, ενώ μια έμμεση σημασία έχει για τους Ζυγούς και τους Ταύρους , επειδή η Αφροδίτη είναι κυβερνήτης του ζωδίου τους και έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν το βάρος κάποιου είδους προβληματισμού για βασικούς τομείς της ζωής τους.

Σε κάθε περίπτωση, μην περιμένετε από ένα τέτοιο φαινόμενο κάποια κορυφαία αλλαγή σε πρακτικό επίπεδο. Το φαινόμενο μπορεί να λειτουργήσει μόνο σαν ένας μικρότερος μοχλός (ή και λίγο μεγαλύτερος σε ορισμένες περιπτώσεις) ενεργοποίησης γεγονότων.

Επειδή μιλάμε για την δεύτερη και τελευταία φάση της ολοκλήρωσης του ζευγαρωτού φαινομένου, αναζητήστε έναν κύκλο ανάλογων εμπειριών που έχει την ρίζα του στον Ιούνιο του 2004, την εποχή που είχε ανοίξει αυτός ο κύκλος. Είναι πιθανό κάποια θέματα που σας απασχόλησαν τότε ή κάποιος κύκλος ζωής που άνοιξε τότε, τώρα να ολοκληρώνεται ή να ζητά αναπροσαρμογή και αναθεώρηση (μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μία ανάδρομη Αφροδίτη). Τη φύση των θεμάτων, θα την δείτε από τον οίκο του γεγονότος και τις όψεις με γενέθλιους πλανήτες, όπως αναφέρεται και πιο πάνω.

Όπως και να έχει, η Αφροδίτη αυτή μας ζητά να εκλογικεύουμε τα αισθήματά μας και να έρθουμε σε επαφή με μια πιο νοητική προσέγγιση των όποιων θεμάτων μας απασχολούν. Είναι εποχή να διευρύνουμε την αντίληψή μας και να επικοινωνήσουμε τις υλικές και αισθηματικές μας ανάγκες συνειδητά και απελευθερωμένα.

Τίποτα δεν πρέπει να μείνει στα αζήτητα των σκέψεών μας. Είναι καιρός συζητήσεων, διαπραγματεύσεων και ομολογιών. Οι συζητήσεις στις οποίες θα εμπλακούμε, αυτά που θα διαβάσουμε και όσα θα ακούσουμε, ίσως να κάνουν την διαφορά στις αποφάσεις των νοητικών μας ζυμώσεων.

Ίσως είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η φανταχτερή ιδέα μιας πολύχρωμης πεταλούδας που κυνηγήσαμε κάποτε, 8 χρόνια μετά μας έχει κουράσει και μας έχει βγάλει από τον δρόμο που θα θέλαμε να βρισκόμαστε. Για άλλους, μπορεί να σημαίνει την ολοκλήρωση μιας κατάστασης που εκκρεμούσε για χρόνια ατελής. Επιστροφές ανθρώπων από το παρελθόν ή και καταστάσεων, είναι μία ακόμα από τις πολύ πιθανές εκδοχές. Καλό είναι να μην εμπλακούμε σε κουτσομπολιά και επιπόλαιες καταστάσεις.

Η στάση της Αφροδίτης που θα έχει προηγηθεί του φαινομένου, θα είναι στις 23ο Διδύμων, πραγματοποιώντας ένα υποστηρικτικό τρίγωνο με τον Κρόνο στον Ζυγό, σε ανάδρομη κίνηση και οι δύο, ενώ στο τέλος του μήνα γυρίζουν και οι δύο σε ορθή φορά. Αυτό μας λέει ότι παρά τις ζυμώσεις που θα προκαλέσει το φαινόμενο, καλό είναι να μην πάρουμε οριστικές αποφάσεις πριν το τέλος του Ιούνη.

 

Μια διαφορετική προσέγγιση του φαινομένου, βάσει των συμβόλων Sabian

 

Η αλήθεια είναι πως όσο κάνει κανείς την προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει το νόημα του φαινομένου, τόσο χάνεται σε ένα πλήθος διαφορετικών, διασταυρούμενων εντυπώσεων και νοημάτων. Το να καταλήξει κανείς σε κάποιο τελεσίδικο συμπέρασμα, θα ήταν τολμηρό, αν όχι ανόητο μπροστά στο πλήθος των φιλοσοφικών διαστάσεων που προκύπτουν.

Ένα από τα προτερήματα των συμβόλων Sabian, είναι ότι η συμβολική τους γλώσσα, παρ’ ότι εμπνεύστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, χρησιμοποιεί έννοιες, σύμβολα και στερεότυπα της σύγχρονος ζωής , διευκολύνοντας έτσι την κατανόηση των συμβολισμών. Θεώρησα ενδιαφέρον να δούμε σε ποια μοίρα – σύμβολο του ζωδιακού αντιστοιχούν οι μοίρες του ζευγαρωτού φαινομένου.

Χρησιμοποιώντας το βιβλίο των συμβόλων Sabian του Δημήτρη Αντωνιάδη «90 βήματα στην ατραπό του ζωδιακού κύκλου», βρήκα ότι η έναρξη του φαινομένου, το 2004 στις 17ο 53 των Διδύμων, αντιστοιχεί στον χρησμό της κάρτας, «Δύο κινέζοι μιλάνε κινέζικα».

Ο χρησμός μιλά κυριολεκτικά για το θέμα της επικοινωνίας και την ανάγκη να παραμείνουμε στο γνωστό και οικείο επικοινωνιακό μοτίβο, αυτό που μας εξασφαλίζει αισθήματα ασφάλειας που προκύπτει από την βεβαιότητα της κατανόησης των όσων επικοινωνούμε. Στην Αμερική που γεννήθηκαν τα σύμβολα, οι Κινέζοι έχουν οργανωθεί στις δικές τους πόλεις (Chinatowns) και ενώ βρίσκονται σε ένα ξένο περιβάλλον, φροντίζουν να κρατούν την δική τους ταυτότητα μέσα από την δική τους γλώσσα.

Το 2004, ίσως ο χρησμός να προέβλεπε την επικοινωνιακή έκρηξη του διαδικτύου και την ανάγκη να μην αφομοιωθούμε και χάσουμε το νόημα της επικοινωνίας μέσα στον ορμητικό χείμαρρο των πολλαπλών εντυπώσεων. Να φροντίσουμε ταυτόχρονα ώστε να μην αποξενωθούμε δημιουργώντας κάποιες δικές μας Chinatowns, αυτές που έφεραν οι κοινωνικές δικτυώσεις και τα ομαδικά διαδικτυακά παιχνίδια, οδηγώντας μας μπροστά σε ένα επικίνδυνο κοινωνικό φαινόμενο αποξένωσης, αυτιστικής συμπεριφοράς και επικοινωνιακού αδιεξόδου. Ουσιαστικά ήταν ένα κάλεσμα να χτίσει ο καθένας τα δικά του κανάλια επικοινωνίας, κάτι που φέρνει άνεση, αλλά και «διαδικτυακή γκετοποίηση»

Το φαινόμενο της 6ης Ιουνίου 2012 γίνεται στις 15ο 44 των Διδύμων και αντιστοιχεί στον χρησμό της κάρτας, «Μια φεμινίστρια βγάζει λόγο». Την εποχή της δημιουργίας των συμβόλων, το φεμινιστικό κίνημα δρούσε δυναμικά και αποτελούσε ένα ακραίο κοινωνικό φαινόμενο, ενώ εγκυμονούσε ιστορικές αλλαγές, αφού τότε άρχισαν να διεκδικούν οι γυναίκες το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το σύμβολο ουσιαστικά μιλά για την ανάγκη ανανέωσης ιδεών και επιβεβλημένων αλλαγών. Για ένα καινούργιο ιδεολογικό ρεύμα που ήρθε ο καιρός να ακουστεί, να διεκδικήσει τον χώρο και τον ρόλο του στην τρέχουσα πραγματικότητα. Συμβολίζει τον δραματικό τρόπο και τον φανατισμό ή τις ακραίες συμπεριφορές, προκειμένου να ακουστούν οι διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Όμως, το να βγάζει κανείς λόγο, δεν αποτελεί εποικοδομητικό διάλογο και κάπου εκεί μπορεί να χαθεί η αντικειμενικότητα. Στην ουσία ο χρησμός μιλά για κοινωνικές αλλαγές και την ανάγκη σωστής διαχείρισης του ιδεολογικού πάθους, ώστε να μην χαθεί η αντικειμενικότητα. Το ζητούμενο είναι να φύγουμε από την «γκετοποίηση» του προηγούμενου συμβόλου και να διεκδικήσουμε μαχητικά την αλήθεια μας. Με την προϋπόθεση ότι μέσα στα 8 αυτά χρόνια, έχουμε ωριμάσει αρκετά ώστε να είμαστε σίγουροι για τα πιστεύω μας.

Εν μέσω αυτής της δύσκολης περιόδου, δεν θα μπορούσα να βρω κάτι καλύτερο από την τελευταία φράση της ερμηνείας του χρησμού, για να κλείσω την αναφορά μου σε αυτό το φαινόμενο της «μαύρης» Αφροδίτης.

Πηγές

  1. Βικιπαίδεια
  2. http://www.vt-2004.org/ – Η επίσημη σελίδα της ESO στο Internet, για τη διάβαση του Ιουνίου.
  3. http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/transit/venus0412.html – site της NASA, που μπορεί κανείς να βρει καλές γενικές πληροφορίες, χάρτες, χρόνους και ιστορικά στοιχεία
  4. http://www.nla.gov.au/collect/treasures/treasures.html – Αποσπάσματα από το ημερολόγιο του James Cook και το ταξίδι στην Ταϊτή .
  5. http://www.ofa.gr/arxeio/vt2004/venus2004.html – Εξαιρετικό άρθρο Ελλήνων αστρονόμων για το φαινόμενο

 

Κάτια Κ.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments