0 0 votes
Article Rating

Ο κόσμος των αρχετύπων δεν επιδρά μόνο στους συμβολισμούς των στοιχείων και των ποιοτήτων των ζωδίων. Και τα ίδια τα ζώδια σηματοδοτούν μία συμβολική παράσταση ενός κύκλου γέννησης, ύπαρξης και διάλυσης της ζωής.

Τέτοιου είδους κύκλοι εκφράζονται με την εναλλαγή των σημείων του ζωδιακού, τα οποία συμπτωματικά λαμβάνουν τις ιδιότητες τους από τους ζωδιακούς αστερισμούς. Ζωδιακοί αστερισμοί που επελέγησαν όχι για τη διαχρονική τους επίδραση στους ανθρώπους, αλλά, επειδή την εποχή που διαμορφωνόταν η φύση του εκάστοτε συμβολισμού, τύχαινε βάσει της συγχρονικότητας να βρίσκονται στον ουρανό σε συγκεκριμένες και σημαντικές θέσεις.

Τα δώδεκα ζώδια του ζωδιακού κύκλου αντιπροσωπεύουν δώδεκα διαφορετικές περιόδους του κύκλου της ζωής. Δώδεκα περιόδους που καταδεικνύουν και δώδεκα διαφορετικά μονοπάτια ατομικής εξέλιξης και ατομικής προόδου. Όντας όλα μαζί σε κάθε ωροσκόπιο, τα δώδεκα ζώδια επιδρούν σε όλες και σε όλους εμάς εξ’ ολοκλήρου, χωρίς να αποκλείονται κάποια, καθώς όλα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους τομείς (οίκους) της προσωπικότητας μας.

Ακολουθεί πιο κάτω μία σύντομη παρουσίαση των συμβολισμών της ζωής και των διαδρομών που ανοίγει το καθένα από αυτά στην ατομική εξέλιξη του καθενός μας.

Κριός
Ο Κριός συμβολίζει την πρώτη έναρξη, την άνθιση του σπόρου, την πρωταρχική διαφοροποίηση της συνείδησης από το ασυνείδητο, την έναρξη της ατομικοποίησης. Σαν πύρινο ζώδιο ο Κριός είναι διαισθητικός, έτοιμος για όλα και με προσδοκίες από τη ζωή. Δε δέχεται περιορισμούς κι επιζητά την απελευθέρωση, όπως ο σπόρος που ψάχνει να εκδηλωθεί.Στον Κριό ο άνθρωπος αυτοανακαλύπτεται, μαθαίνει να εκφράζει τον εαυτό του και δεν ενδιαφέρεται για τις σκέψεις των άλλων. Ενδιαφέρεται για τη δική του αυτοδιάθεση και μάχεται για να ξεπεράσει καταστάσεις και όρια. Βλέπει πάντα μπροστά, εκεί που οι άλλοι ακόμα δε βλέπουν, έχει ενθουσιασμό, περιέργεια και τάση για πειραματισμό. Δεν έχει συνειδητοποιημένα όρια. Τα βρίσκει βιώνοντας τα σε δύσκολες καταστάσεις, εκεί που υπάρχουν προβλήματα αλλά και ευκαιρίες ανακάλυψης.
Ο Κριός είναι καταρχήν εξερευνητής, ηγήτορας, ανταγωνιστικός και θέλει να είναι πάντα πρώτος. Μέσα από τους περιορισμούς που θα βιώσει, θα συνειδητοποιήσει τον εαυτό του, θα αναπτύξει συνείδηση καθηκόντων και θα μπορεί να εργαστεί γι’ αυτά χωρίς ενοχλήσεις και διαμαρτυρίες βασισμένος στη δική του εσωτερική ακεραιότητα.

 

Ταύρος
Στον Ταύρο η φύση αναζητά πλέον μία μορφή για την ανάπτυξη της. Ο σπόρος έχει βλαστήσει και ψάχνει τώρα την ασφαλέστερη διέξοδο για την ανάπτυξη του. Ποιο είναι το καλύτερο έδαφος για ανάπτυξη; Ποια η καλύτερη εποχή; Οι περιορισμοί είναι δεδομένοι. Δε δοκιμάζονται. Το ζήτημα είναι ο δρόμος, η προσαρμογή, η ασφάλεια κι η σταθερότητα.

 

Δίδυμοι
Στους Διδύμους η φύση έχει βρει το κατάλληλο έδαφος για ανάπτυξη. Οι ρίζες έχουν μπει κι η ανάπτυξη αρχίζει κι είναι φρενήρης. Οι ουσίες που τρέφουν τη ζωή μετακινούνται ταχύτατα στο σώμα. Οδοί μετακίνησης ανοίγονται. Αισθητήρια όργανα αναπτύσσονται για να δουν ποιες είναι οι εξωτερικές συνθήκες; Πώς είναι ο καιρός; Υπάρχει κανείς άλλος εκεί έξω; Μοιάζω με αυτόν ή διαφέρουμε και γιατί;

 

Καρκίνος
Στον Καρκίνο η φύση δημιουργεί το οικείο περιβάλλον της. Την οικογένεια, το κοπάδι, τα παιδιά, τον οικείο χώρο ανάπτυξης και δράσης. Ο άνθρωπος γνωρίζει ποιος είναι και σε τι διαφοροποιείται από τους άλλους και επιλέγει να αναπτύξει το χώρο του και την προσωπικότητα του μέσα σε αυτόν. Νιώθει την ανάγκη να ανήκει, τη σιγουριά του περιβάλλοντος του κι αποφεύγει τις κακοτοπιές και τις βιαστικές αλλαγές.

 

Λέων
Στο Λέοντα φτάνει η ώρα της συγκομιδής. Οι καρποί έχουν ωριμάσει και περιμένουν να συλλεχθούν. Η φύση εκφράζεται σε όλο της το μεγαλείο και κάθε οντότητα δείχνει τον καλύτερο εαυτό της προσπαθώντας να ξεχωρίσει έναντι της άλλης. Η δημιουργικότητα της ζωής είναι στο αποκορύφωμα της, η ομορφιά, η τέχνη, η ζωή. Στον άνθρωπο η τάση είναι να αναπτύξει τα ταλέντα του και να ξεχωρίσει από τους άλλους, να γίνει καλύτερος με ένα τρόπο εσωστρεφή μέσα από την ανάπτυξη του εαυτού και των ικανοτήτων. Στο δρόμο για την αυτοέκφραση ο εγωισμός περισσεύει και η περηφάνια επίσης αλλά παράλληλα περισσεύει και η ακεραιότητα, η αξιοπρέπεια κι ο ιπποτισμός.

 

Παρθένος
Η Παρθένος σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και της συγκομιδής. Είναι η ώρα του απολογισμού. Ήταν καλή η σοδειά; Είχαμε επιτυχή αποτελέσματα; Θα μας φτάσουν όσα μαζέψαμε για το χειμώνα; Ο τύπος της Παρθένου κινείται πρακτικά και προβλέπει τις ανάγκες των δύσκολων εποχών και προετοιμάζεται γι΄ αυτές. Το φθινόπωρο που έρχεται προδιαθέτει για εσωστρέφεια και απολογισμό και μας βάζει και σε μία μικρή μελαγχολία.

 

Ζυγός
Στο Ζυγό η φύση μπαίνει πια στο φθινόπωρο. Τα φύλλα πέφτουν και το χώμα ετοιμάζεται να υποδεχτεί το σπόρο για την επόμενη άνοιξη. Στο Ζυγό συνειδητοποιεί ο άνθρωπος την ύπαρξη της Σκιάς του. Η Σκιά είναι ο εσωτερικός εκείνος εαυτός που εκφράζει μία τελείως αντίθετη προσωπικότητα από τη δική μας, αλλά είναι ταυτόχρονα κι αυτό που δε θα καταφέρουμε να γίνουμε ποτέ κι αυτό που υποσυνείδητα φοβόμαστε κι απεχθανόμαστε. Είναι με δυο λόγια το αντίθετο από ό,τι είμαστε εμείς. Και το αντίθετο μπορεί να το ζηλεύουμε, μπορεί όμως να είναι και να το μισούμε. Στο Ζυγό ο άνθρωπος ψάχνει – συγκρούεται – με το συμπληρωματικό – αντίθετο – του. Το χώμα ψάχνει το σπόρο του, που θα το γονιμοποιήσει. Αυτός θα αργήσει όμως να έρθει.

Κι η Σκιά, ο συμπληρωματικός Εαυτός μας θα αργήσει να έρθει. Με άλλα λόγια τώρα δεν έχουμε τίποτα και θα πρέπει να περιμένουμε. Δεν έχουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να περιμένουμε. Να περιμένουμε αλλά και να είμαστε έτοιμοι. Σε μία κατάσταση φαινομενικής αταραξίας κι εσωτερικής εύθραυστης ισορροπίας. Στο Ζυγό περιμένουμε. Περιμένουμε το σύντροφο, περιμένουμε το Άλλο. Αλλά περιμένουμε, Νευρικά και με ανασφάλεια αλλά περιμένουμε.

 

Σκορπιός
Στο Σκορπιό η φύση είναι πια γυμνή. Τα φύλλα έχουν πέσει κι η ομορφιά έχει εκλείψει. Παραμένει η ουσία των πραγμάτων και μία εξαντλημένη γη, που έχει ανάγκη από ανανέωση. Ο άνθρωπος έχει επίσης ανάγκη από ανανέωση, εσωτερικό μετασχηματισμό και εξέλιξη. Ενώ στο Ζυγό έψαχνε στον έξω κόσμο το αντίθετο του, στο Σκορπιό το ψάχνει πια στο υποσυνείδητο του. Ενώ στο Ζυγό έψαχνε τη Σκιά του, στο Σκορπιό ψάχνει την Άνιμα ή τον Άνιμους, τον εσωτερικό εκπρόσωπο του αντίθετου φύλου που είναι αυτό που έχει ανάγκη η ψυχή του για να λυτρωθεί και να μετασχηματιστεί. Στο Σκορπιό επιδίωξη είναι ο μετασχηματισμός. Κι η ουσία είναι η ανεύρεση της γυμνής αλήθειας.

 

Τοξότης
Στον Τοξότη ο εσωτερικός μετασχηματισμός έχει ολοκληρωθεί. Το ερώτημα που προκύπτει όμως τώρα είναι τι ακολουθεί. Και για άλλη μια φορά μετά το μετασχηματισμό ακολουθεί το άνοιγμα προς τα έξω. Στις γαίες που είναι πλέον γυμνές η ζωή έχει μεταναστεύσει. Στην κοινωνική ζωή του ανθρώπου η ανθρώπινη επαφή αντικαθιστά τις αγροτικές εργασίες. Μη έχοντας να κάνουν αγροτικές εργασίες οι άνθρωποι βρίσκουν ευκαιρία για επικοινωνία, γνωριμίες και ανάπτυξη της κοινωνικής τους ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δεκέμβριος ήταν πάντοτε ο μήνας με τις μεγαλύτερες γιορτές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στο τέλος του φθινοπώρου, ο άνθρωπος μη έχοντας υλικές εργασίες, κοινωνικοποιείται και πνευματικοποιείται περισσότερο. Μη μπορώντας να εξερευνήσει τον έξω κόσμο, όπως ο Δίδυμος την άνοιξη, εξερευνά τον ανθρώπινο περίγυρο του.

 

Αιγόκερως
Στη φάση του Αιγόκερω η φύση είναι πια νεκρή. Το χιόνι και το κρύο έχουν σκεπάσει τα πάντα. Μόνο οι πιο δυνατοί και καρτερικοί κυκλοφορούν έξω. Οι φιγούρες είναι μοναχικές εδώ κι εκεί και δεν κυκλοφορούν πια παρέες. Για να φτάσει κανείς στον προορισμό του απαιτείται εσωτερική πειθαρχία και πολλή προσπάθεια. Η δύση προσπαθεί απλά να επιβιώσει το χειμώνα. Να προστατέψει ότι μπορεί για να το ζωντανέψει την άνοιξη. Ο θάνατος απαντιέται παντού και καθημερινά. Είναι μία πραγματικότητα οικεία πια, που αλλάζει και ψυχραίνει τα συναισθήματα του ανθρώπου. Ο άνθρωπος συγκεντρώνεται σε αυτό που μπορεί να διασώσει, να επιτύχει, κάτω από τους περιορισμούς της φύσης.

 

Υδροχόος
Στη φάση του Υδροχόου είμαστε πια στο μέσο του χειμώνα. Ο θάνατος της μορφής είναι μία πραγματικότητα. Εσωτερικά η διάλυση της μορφής συνεχίζεται (ο παραδοσιακός κυβερνήτης του Υδροχόου είναι ο Κρόνος). Η διαφορά είναι πλέον ότι το παίρνουμε απόφαση. Καμιά φορά προχωρούμε και στη διάλυση από μόνοι μας. Μην μπορώντας να αντισταθούμε στη διάλυση την ενστερνιζόμαστε. Στον Αιγόκερω προσπαθήσαμε να αντισταθούμε στο θάνατο. Στον Υδροχόο πια το παίρνουμε απόφαση ότι το παλιό χάθηκε και πρέπει να αναζητήσουμε κάτι καινούριο. Το καινούριο ξέρουμε πλέον ότι θα ανασχηματιστεί από τα χαμηλά. Ουσίες της γης διαλυμένες θα επανασυντεθούν για να δώσουν νέες μορφές. Για να δοθεί η νέα μορφή όμως θα πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στη θάλασσα της ύλης. Αυτό ξεκινάει ως διαπίστωση στον Υδροχόο και υλοποιείται στον Ιχθύ. Στον Υδροχόο επιταχύνουμε πια τη διάλυση για να φτάσουμε πιο γρήγορα στη δημιουργία νέων μορφών.

 

Ιχθύς
Στον Ιχθύ μετά τη διάλυση της μορφής διαλύονται ακόμα κι οι σκέψεις. Για να επιστρέψουμε στη θάλασσα της ύλης η προσωπικότητα πρέπει να διαλυθεί εντελώς. Δεν υπάρχει καμιά φιλοδοξία και καμία αυτενέργεια. Το άτομο γίνεται άγεται και φέρεται από τα ρεύματα της θάλασσας του περιβάλλοντος. Είναι κλεισμένο στον εαυτό του σε μία τέλεια εσωστρέφεια, χωρίς να επιθυμεί κανενός είδους ατομική επίτευξη. Οι όποιες κινήσεις του γίνονται ως μέρος της τάσης που ανιχνεύει στους γύρω του, οι οποίες κινητοποιούνται υποσυνείδητα, όπως το αντικείμενο μέσα στα κύματα. Συμπερασματικά, όλη η εμπειρία του ατόμου επιστρέφει στο ομαδικό ασυνείδητο. Από κει ο άνθρωπος θα αντλήσει την εμπειρία που θα θέλει να βιώσει στον επόμενο κύκλο εκδήλωσης. Η εσωστρέφεια είναι απαραίτητη για να αφομοιώσει η φύση ότι έχει συμβεί και να επιλέξει κατόπιν τις νέες μορφές ζωής.

 

  • Σύνδεση της Ψυχολογίας με Αστρολογικά Σύμβολα και Έννοιες
  • Διαίρεση ζωδίων σε ομάδες
  • Χαρακτηριστικά των τεσσάρων ψυχολογικών τύπων

Βιβλιογραφία

  1. Kaaren Zondag – Ψυχολογία και Αστρολογία – Ίάμβλιχος 1992
  2. Journey Into Unus Mundus – Unus Mundus — Carl Jung, Dreams and Archetypes
  3. Synchronicity -http://skepdic.com/jung.html – http://astrology.about.com/od/archet…/aa111800a.htm
  4. Jung and Astrology – Jung and Astrology
  5. Myths-Dreams-Symbols – Myths-Dreams-Symbols Carl Jung
  6. Archetypal Astrology – Archetypal Astrology

 

Διαβάστε εδώ το 1ο μέρος

 

Βασίλης Παπαδολιάς

Πηγή: Αστρολογία για όλους

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments