5 1 vote
Article Rating

Είναι ο ιδρυτής και ο βασικός προγραμματιστής της εταιρείας Cosmic Patterns Software, ο διευθυντής σπουδών της σχολής αστρολογίας Avalon, ο συγγραφέας 2 βιβλίων “Astrology for the 21st Century” και “AstroLocality Magic”, πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Συλλόγου Αστρολογικών Ερευνών (ISAR) και μέλος – σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Γεωκοσμικών Ερευνών. 
Ο David Cochrane πήρε το πτυχίο του στη ψυχολογία το 1972 και κατόπιν του προσφέρθηκε υποτροφία ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του στο αντικείμενο αυτό. Ωστόσο, η αστρολογία τον κατέκτησε και η ζωή είχε άλλα πλάνα για εκείνον! Ο David επέλεξε την καριέρα του επαγγελματία αστρολόγου, και ήταν ενεργός αστρολόγος πλήρους απασχόλησης από το 1973 – 1981. Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα μελετούσε και σπούδαζε προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, και το 1982 ιδρύει τη δική του εταιρεία λογισμικού, την Cosmic Patterns Software.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 αποδέχεται τη θέση που του πρότεινε το συμβούλιο του Διεθνή Συλλόγου Αστρολογικών Ερευνών και γίνεται Πρόεδρος του ISAR για 2 χρόνια. Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα και συμμετείχε ενεργά σε θέματα που σχετίζονται με τα επαγγελματικά πρότυπα και κριτήρια στην αστρολογία, βρίσκοντας δημιουργικές λύσεις και αναπτύσσοντας εξελιγμένα προγράμματα.

Είναι ιδιαίτερα γνωστός και αναγνωρισμένος για τις καινοτομίες που εισήγαγε στην αστρολογία των αρμονικών κατευθύνσεων, στην ερμηνεία των μεταφυσικών μοιρών όπως επίσης και σε άλλα πεδία στην αστρολογία και έχει αναπτύξει πρωτοπόρες θεωρίες επάνω στη σχέση της Βεδικής αστρολογίας με άλλες αρχαίες κλασσικές μεθόδους. Πολλοί από τους πιο αξιοσέβαστους και έμπειρους αστρολόγους σε παγκόσμια κλίμακα υποκλίνονται μπροστά στο ταλέντο του, την έρευνά του και τη σημαντικότατη συνεισφορά του στην αστρολογία. Η ενασχόληση και η αφοσίωση του David στην αστρολογία, για σχεδόν 4 δεκαετίες, είναι πραγματικά εντυπωσιακές!

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τον David και μόλις έρθεις σε επαφή μαζί του, αντιλαμβάνεσαι ότι όλα είναι αλήθεια. «Θεωρητική διάνοια», «Ο μεγαλύτερος ειδικός των αρμονικών σε όλο τον κόσμο», «ο καλύτερος ομιλητής» σε διεθνή συνέδρια και η λίστα εξακολουθεί να μεγαλώνει….

Όπως το περιγράφει ο ίδιος «Η ζωή μου όλη ΕΙΝΑΙ αστρολογία, ξυπνάω, κοιμάμαι, ονειρεύομαι, σκέφτομαι….είναι η απόλυτη, τέλεια ψύχωση! Πραγματικά με έχει κατακυριεύσει!»

Επιτρέψτε μου να σας συστήσω το David Cochrane, έναν αστρολόγο με πάθος!

MyHoroscope: Έχω ακούσει λοιπόν, ότι ο λόγος για τον οποίο ασχοληθήκατε αρχικά με την αστρολογία ήταν κάποιος ανεξήγητος και ακατανόητος για εσάς Τοξότης χίπης, τον οποίο έτυχε κάποια στιγμή να γνωρίσετε, έτσι δεν είναι; Σκεφτήκατε, αλλά ωστόσο σας ήταν δύσκολο να πιστέψετε, ότι ίσως η αστρολογία μπορέσει να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την λαχτάρα του για τα ταξίδια, δεδομένου ότι ο Τοξότης δε φιλοξενεί κανέναν πλανήτη στο δικό σας γενέθλιο χάρτη. Πώς τελικά συνεισέφερε η αστρολογία στο να κατανοήσετε και να εξηγήσετε τον εαυτό σας, ή ακόμα και τους άλλους; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι της προσωπικότητάς σας το οποίο καταφέρατε να εξελίξετε με τη βοήθεια της αστρολογίας ή ίσως κάποιο χαρακτηριστικό σας το οποίο φαίνεται ότι δεν ταιριάζει/ταίριαζε πολύ καλά με τον γενέθλιο χάρτη σας;

David Cochrane: Ναι, στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 ξεκίνησα να μελετώ και να ασχολούμαι με την αστρολογία, και μία από τις πρώτες μου εμπειρίες ήταν η συνάντησή μου με εκείνον τον ανήσυχο και αεικίνητο χίπη ο οποίος ταξίδευε σε όλη τη χώρα. Η πρώτη εντύπωση που μου δημιούργησε δεν ήταν καθόλου θετική και σκέφτηκα ότι όλα αυτά τα ταξίδια που έκανε ήταν ένα σωστό χάσιμο χρόνου. Κατόπιν, κοίταξα τις θέσεις των πλανητών στο γενέθλιο χάρτη του και ανακάλυψα ότι είχε ένα stellium στον Τοξότη ενώ εγώ δεν είχα κανέναν πλανήτη στο ζώδιο αυτό. Η απλή αυτή σύγκριση, σε αστρολογικό επίπεδο, άφησε να εννοηθεί ότι δεν μπορούσα να κατανοήσω επαρκώς το άτομο αυτό λόγω του ότι ήμασταν πολύ διαφορετικοί. Αυτή η σκέψη/διαπίστωση ήταν για μένα πραγματικά συγκλονιστική και έτσι πλέον άρχισα να μελετώ αστρολογία με πάθος.

Κάθε αστρολόγος φαίνεται να έχει τις δικές του αγαπημένες τεχνικές, και εγώ στηρίζομαι περισσότερο στην αστρολογία των αρμονικών και τις ιδέες τις οποίες ανέπτυξα στην προσπάθειά μου να επεκτείνω την αρμονική αστρολογία. Έχω διαπιστώσει, ότι πολλά πράγματα και διάφορα θέματα τα οποία αποδίδουμε στις αστρολογικές επιρροές, πολύ συχνά, δε λειτουργούν. Στο γενέθλιο χάρτη μου έχω ένα stellium στον Ταύρο, στον πρώτο και δεύτερο οίκο. Οι αστρολόγοι συχνά σκέφτονται ότι είμαι ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας ανάπτυξης λογισμικών για να βγάλω λεφτά, ότι τρώω πολύ πλούσια γεύματα, και μου αρέσει να ζω μέσα στην άνεση και την πολυτέλεια. Τίποτα από αυτά όμως δεν αληθεύει. Όντως αγαπώ τους κήπους και τη φύση, και είμαι επίμονος και ανυποχώρητος, οπότε όντως έχω κάποια χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον Ταύρο, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του Ταύρου.

Αυτό δε σημαίνει ότι η αστρολογία δεν λειτουργεί σωστά, αλλά σημαίνει ότι κάποιες από τις ιδέες που έχουμε δεν λειτουργούν, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουμε τόσες πολλές και διαφορετικές αστρολογικές θεωρίες και συστήματα. Κάθε αστρολόγος προσπαθεί να ξεμυτίσει από την έρημο των αστρολογικών ιδεών και να βρει κάποιες ιδέες οι οποίες να φαίνεται ότι λειτουργούν με συνέπεια. Η ελπίδα μου είναι ότι κάποια μέρα θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια σειρά κανονισμών, οι οποίοι θα είναι αποδεκτοί από όλους τους αστρολόγους, όπως υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες στη μουσική και τις επιστήμες με τους οποίους όλοι συμφωνούν.

Χρησιμοποιώ αρκετά συχνά την αστρολογία για να κατανοήσω τους ανθρώπους. Οι αστρολογικές πληροφορίες όμως δεν συμφωνούν πάντα με τις δικές μου εκτιμήσεις και ο αστρολογικός χάρτης είναι πάντα σωστός.

MyHoroscope: Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι χλευάζουν τις αστρολογικές ερμηνείες και προβλέψεις, και όταν κάποια στιγμή τύχει να ακούσουν κάτι έγκυρο ή κάτι που στην πορεία αποδεικνύεται αληθινό, λένε «Ε, αυτό ήταν καθαρή τύχη!». Πώς λοιπόν θα προσπαθούσατε να πείσετε κάποιον που διατηρεί τις επιφυλάξεις του, ότι υπάρχει πραγματικά κάτι αληθινό στην αστρολογία; Πώς η δική σας αμφιβολία εξαφανίστηκε εξαρχής; Θα μπαίνατε στον πειρασμό να δοκιμάσετε μία πρόβλεψη για εκείνον ή ίσως να απαντήσετε με τη βοήθεια της ωριαίας αστρολογίας σε κάποια ενδεχόμενη ερώτησή του προκειμένου να τον πείσετε;

David Cochrane: Με ενδιαφέρει περισσότερο να δείξω σε εκείνους που είναι επιφυλακτικοί ότι η αστρολογία έχει την προοπτική – μέσω της έρευνας – να επικυρωθεί και όχι τόσο να αποδείξω ότι η αστρολογία, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβανόμαστε σήμερα, είναι έγκυρη. Κάποιες φορές έχουν δίκιο, και όντως μία σωστή πρόβλεψη μπορεί να είναι αποτέλεσμα καθαρής τύχης, και είναι αλήθεια ότι οι αστρολόγοι τείνουν να έχουν επιλεκτική αντίληψη ώστε να δουν αυτά που εκείνοι θέλουν να δουν. Κάποια παραδείγματα ερευνών που έχω διεξάγει οι οποίες αποτελούν ενδείξεις ότι η αστρολογία είναι έγκυρη βρίσκονται σε άρθρα στις ακόλουθες ιστοσελίδες:
AstroSignatures in the Gauquelin Data Revealed
A Reassessment of the Mars Effect and
A Reassessment of the Mars Effect and
A Reassessment of the Mars Effect and
Astrology Information, Questions and Answers
Accident Research With MidpointsΚάποια άρθρα σχετικά με την αξία της αστρολογίας περισσότερο σε ψυχολογικό επίπεδο και όχι τόσο στα πλαίσια μιας ποσοτικής έρευνας είναι τα:
108 Steps to Enlightenment
Synodic Cycle
Minor Aspects and Modern TrendΜόλις πρόσφατα έδωσα μία διάλεξη σε αστρονόμους σχετικά με το αν η αστρολογία είναι επιστήμη ή όχι. Το κοινό ενθουσιάστηκε, και πρότεινε ότι ίσως θα μπορούσα να δίνω διαλέξεις πιο τακτικά, ίσως μία φορά το χρόνο. Ήταν αρκετά δεκτικοί και ενθουσιασμένοι με την προοπτική της αστρολογίας να μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες. Ωστόσο, δεν υπονόησα ότι η αστρολογία είναι επιστήμη, διότι τη δεδομένη στιγμή πιστεύω πως δεν είναι. Εν τούτοις, πολλά πράγματα είναι ακόμα άγνωστα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η καταδίωξη, η σύλληψη και η συνέχιση των ιδεών δεν έχουν καμία αξία. Δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε ακόμα τη θεραπεία για τον καρκίνο και για πολλές ακόμη νόσους και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο προκύπτει η αναγκαιότητα να γίνουν περαιτέρω μελέτες και έρευνες. Ομοίως, η αστρολογία δείχνει ότι έχει την προοπτική για κάτι τέτοιο και για το λόγο αυτό πρέπει να τη μελετήσουμε περισσότερο εντατικά μέσα στους ακαδημαϊκούς κύκλους.

MyHoroscope: Έχετε δημιουργήσει τις «Μεταφυσικές μοίρες του Cochrane» (“Cochrane degrees”) και ως εκ τούτου το όνομά σας είναι δίπλα σε εκείνα των Elsie Wheeler, Marc Edmund Jones, Isidore Kozminsky, Andrianno Carelli, και άλλων. Πρέπει να ομολογήσω, κάνατε εξαιρετική δουλειά! Ενδιαφερόμαστε να μεταφράσουμε για τους αναγνώστες μας τις «Μεταφυσικές μοίρες του Cochrane» και έτσι θα μας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο αν μπορούσατε να μας δώσετε μία εικόνα ή ίσως να μας δείξετε με ένα παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο η αξία και το νόημά τους ξεδιπλώνονται και εφαρμόζονται στην ανάλυση ενός γενέθλιου χάρτη και το κατά πόσο το νόημα αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα – για παράδειγμα – με τους οίκους στους οποίους βρίσκονται.

David Cochrane: Σε ευχαριστώ! Πιστεύω πραγματικά, ότι η ερμηνεία αυτών των μοιρών είναι ακριβής και βελτιώνει την ερμηνεία ενός χάρτη, αν αναλογιστούμε τα «εσωτερικά ζώδια», τα οποία σύμφωνα με την υπόθεσή μου αποτελούν την βάση της ερμηνείας των μοιρών. Για παράδειγμα, ας σκεφτούμε τη θέση του Ήλιου και της Σελήνης του παλαιότερου προέδρου των Η.Π.Α, Ronald Reagan. Οι μοίρες του Cochrane για τον Ήλιο του αναφέρουν: «Ευγενής και ατομικιστής, ίσως κοινωνικός μεταρρυθμιστής. Αντιτίθεται και επαναστατεί απέναντι στην εξουσία. Διαθέτει το γνώθι σ’ αυτόν και ίσως είναι εγωκεντρικός. Καλές ηγετικές ικανότητες». Ο Reagan ήταν ευγενής και ατομικιστής αλλά ήταν συντηρητικός και καθόλου επαναστατικός απέναντι σε μορφές εξουσίας. Το 30ο αρμονικό ζώδιο είναι ο Λέων-7. Το 7 υποδεικνύει ότι είναι στον 7ο οίκο σε σχέση με το ζώδιο του Υδροχόου στο οποίο βρίσκεται ο Ήλιος του. Το 12ο ζώδιο είναι ο Ζυγός-9. Χρειάζεται να προσθέσω συμπληρωματικά στοιχεία στην ερμηνεία της μοίρας διότι δεν είναι ιδιαίτερα επαναστατικός αλλά φαίνεται να διαθέτει μία ευχάριστη προσωπικότητα και φιλοσοφημένη στάση και ο Reagan ήταν γνωστός για το προσωπικό του ξεχωριστό ύφος με το οποίο επικοινωνούσε. Εισήγαγε την ιδέα της διάκρισης και επιλογής ατόμων που αποτελούν πρότυπο μιας κατάστασης και κάθε επόμενος πρόεδρος των Η.Π.Α. συνέχισε την ιδέα αυτή.

Οι μοίρες του Cochrane για την Σελήνη του περιγράφουν τον Reagan αρκετά εύστοχα: «Επιβάλλει τον σεβασμό με το συνεσταλμένο, ειλικρινή και μαγνητικό χαρακτήρα του. Ικανότητα άσκησης μιας ψυχικής ή μαγνητικής επιρροής στους άλλους» Ο Reagan ήταν γνωστός για την απαλή και ειλικρινή φωνή του. Ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «Ο πρόεδρος teflon» (Σ.τ.Μ με την έννοια του αθόρυβου και του σιωπηλού) γιατί δεν ήταν καθόλου επικριτικός. Ακόμα και αν διαφωνούσες μαζί του, η ειλικρινής και μαγνητική φωνή του έμοιαζε πολύ πειστική. Το 30ο αρμονικό ζώδιο είναι ο Σκορπιός-7 και το 12ο αρμονικό ζώδιο είναι η Παρθένος-5. Το 30ο αρμονικό ζώδιο είναι ένα είδος «του πραγματικού εσώτερου εαυτού σου». Και ο Ήλιος και η Σελήνη του έχουν το 30ο αρμονικό τους ζώδιο στον 7ο οίκο σε σχέση με το ζώδιο στο οποίο βρίσκονται στο γενέθλιο χάρτη του, και ως εκ τούτου επηρέαζε τους γύρω του ιδιαίτερα αποτελεσματικά (άσχετα με το αν συμφωνούσαν ή όχι με τις πολιτικές πεποιθήσεις του και στρατηγικές του). Αν και η ερμηνεία των μοιρών χρειάζεται κάποια αναπροσαρμογή και αναβάθμιση, πιστεύω ότι είναι πολύ ακριβής. Η αστρολόγος Pam Gallagher είχε βάλει κάποτε τους μαθητές της να αξιολογήσουν την ακρίβεια των ερμηνειών πολλών μοιρών, αλλά χωρίς να τους γνωστοποιήσει το όνομα του συγγραφέα των μοιρών και οι μοίρες του Cochrane ήταν εκείνες που έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση και αίσθηση στους μαθητές της. Έχω ακούσει και από άλλους ανθρώπους ότι καταλήγουν σε αντίστοιχα αποτελέσματα.

MyHoroscope: Υπάρχουν πολλοί, ειδικότερα Δυτικοί, αστρολόγοι οι οποίοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με την τάση των αρμονικών να υποβιβάζουν τα ζώδια και τους οίκους και να επικεντρώνονται εξολοκλήρου στις γεωμετρικές σχέσεις των πλανητών. Ο John Addey ήταν ο πρωτοπόρος των αρμονικών, επικεντρώνοντας στις όψεις, ακόμα και τις φαινομενικά δευτερευούσης σημασίας, ώστε να δώσει στον αστρολόγο μια καλύτερη αίσθηση των αληθινών κινήτρων και δυνάμεων κάποιου. Το βρίσκω ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και διαφωτιστικό και ο τρόπος με τον οποίο ο γενέθλιος χάρτης ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου με τη βοήθεια των αρμονικών είναι πραγματικά υπέροχος! Τι θα απαντούσατε σε εκείνους που πιστεύουν ότι οι αρμονικές είναι ένα είδος κόλπου για να αποδείξουμε ότι η αστρολογία λειτουργεί στις περιπτώσεις όπου η παραδοσιακή ερμηνεία ενός γενέθλιου χάρτη αποτυγχάνει να ταιριάξει με την πραγματικότητα;

David Cochrane: Θα τους έλεγα, πριν συνεχίσουν την κριτική τους, να ακούσουν την 13ώρη ομιλία που έδωσα πρόσφατα. Πληροφορίες σχετικά με την ομιλία αυτή θα βρείτε εδώ HARMONIC ASTROLOGY SEMINAR DVD. Πιστεύω, ότι οποιοσδήποτε ακούσει την ομιλία αυτή θα αποκτήσει μία καλύτερη εικόνα σχετικά με την ικανότητα των αρμονικών να ερμηνεύουν χάρτες και στη συνέχεια θα φανεί αν εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι ένα είδος κόλπου. Επίσης, στις 3 Οκτωβρίου 2010 θα δώσω μία ομιλία επάνω στα ζώδια, ως μέρος του Δια-δικτυακού Αστρολογικού Συνεδρίου. Περισσότερες πληροφορίες για το Δια-δικτυακό Αστρολογικό Συνέδριο μπορείτε να βρείτε εδώ Internet Astrology Conference. Αν και δεν είναι το κεντρικό θεματικό αντικείμενο της ομιλίας, θα γίνουν κάποιες αναφορές σχετικά με το πώς μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα ζώδια όταν λαμβάνουμε υπόψη μας τις αρμονικές.

MyHoroscope: Μιας και αναφερθήκαμε στο θέμα των αρμονικών χαρτών, πιστεύετε ότι είναι σωστό να κάνουμε ανάλυση και ερμηνεία δημιουργώντας δίκυκλους χάρτες με τον αρμονικό και το γενέθλιο χάρτη; Δεδομένου ότι οι αρμονικές εστιάζουν περισσότερο στις πλανητικές όψεις, πιστεύετε ότι είναι σοφό ή σωστό να ερμηνεύουμε τους αρμονικούς χάρτες βασιζόμενοι στην νέα θέση του πλανήτη σε ζώδιο ή ακόμα και σε οίκο;

David Cochrane: Εγώ προσωπικά, δε συγκρίνω αρμονικό με γενέθλιο χάρτη και μόνο σε ελάχιστους αρμονικούς χάρτες κοιτάζω τις νέες θέσεις των πλανητών σε ζώδιο. Επιπρόσθετα, δεν κοιτάζω σε κανέναν αρμονικό χάρτη τις νέες θέσεις των πλανητών σε οίκο. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό κάποιος να μπορεί να κάνει μια τέτοιου είδους ανάλυση και ίσως κιόλας να λειτουργεί υπέροχα. Στη δική μου έρευνα, δεν έχω καταφέρει να πάρω σταθερά σωστά αποτελέσματα πραγματοποιώντας αυτού του είδους τις αναλύσεις, και έτσι δε τις χρησιμοποιώ. Κάθε αστρολόγος, χρησιμοποιεί κάποιες πρακτικές οι οποίες φαίνεται να λειτουργούν στην αστρολογία και δεν ισχυρίζομαι ότι έχω κατανοήσει τις περισσότερες από εκείνες τις πρακτικές οι οποίες λειτουργούν στην αστρολογία. Αυτό όμως που ισχυρίζομαι είναι ότι έχω κατανοήσει κάποιες από αυτές που εγώ πιστεύω ότι λειτουργούν και τελικά αυτές θα κληθούν να επιδείξουν την αποτελεσματικότητά τους μέσα από την έρευνα, και οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό ανήκει απλώς στο αχαρτογράφητο έδαφος. Δεν έχω ακούσει κάποια πειστικά επιχειρήματα άλλων αστρολόγων ότι αυτές οι μέθοδοι μπορεί να λειτουργούν, αλλά φυσικά στους saptamsa και navamsa χάρτες χρησιμοποιούνται οι θέσεις των πλανητών σε ζώδια και οίκους, οπότε ίσως τελικά αυτού του είδους οι μέθοδοι να είναι χρήσιμες. Καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας ότι οι saptamsa και navamsa χάρτες είναι αρμονικοί χάρτες, αλλά πολλοί από τους άλλους χάρτες που χρησιμοποιούνται στη Βεδική αστρολογία δεν είναι.

MyHoroscope: Δεδομένου ότι θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι οι αρμονικές όψεις δεν είναι πραγματικές όψεις, πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε μαζί με τις διελεύσεις και τις προόδους και να τις εφαρμόσουμε στην πρόβλεψη; Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τους Age και Daily Harmonics; Από ότι έχω παρατηρήσει, κάποιοι αστρολόγοι χρησιμοποιούν τους Age Harmonics χάρτες για να ανιχνεύσουν όψεις που σχηματίζονται ανάμεσα σε έναν αρμονικό και έναν γενέθλιο πλανήτη (ή ακόμα και προοδευμένο) και επιπλέον λαμβάνουν υπόψη τους και τη νέα θέση του αρμονικού πλανήτη σε ζώδιο και οίκο ώστε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να κάνουν την πρόβλεψή τους. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το θέμα αυτό;

David Cochrane: Εγώ προσωπικά, θεωρώ τις αρμονικές όψεις πραγματικές όψεις, ακριβώς σαν οποιαδήποτε άλλη όψη. Πολλοί αστρολόγοι θεωρούν τις αρμονικές όψεις μικρής σημασίας, ή ότι είναι κάτι άλλο από τις πραγματικές όψεις, αλλά εγώ τις θεωρώ πραγματικές όπως ακριβώς τα τετράγωνα και τα τρίγωνα. Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους Age και Daily Harmonics και τις λίγες φορές που κοίταξα τέτοιους χάρτες δε μπόρεσα να ανιχνεύσω κάτι πειστικό. Αυτό είναι ένα ακόμη πεδίο στο οποίο δεν έχω ιδιαίτερη πείρα. Γνωρίζω όμως ότι κάποιοι πολύ καλοί αστρολόγοι, όπως για παράδειγμα ο Aleksandar Imsiragic, χρησιμοποιούν τους Age Harmonics χάρτες οπότε από αυτό και μόνο συμπεραίνω ότι υπάρχει μία πολύ καλή πιθανότητα να λειτουργούν. Η αστρολογία είναι ένα τόσο αχανές αντικείμενο που ο κάθε ένας από εμάς κατανοεί μόνο ένα κομμάτι της πίτας. Αν και είμαι ειδικός στην αστρολογία των αρμονικών κατευθύνσεων και ο Aleksandar είναι ειδικός στους απλανείς αστέρες και σε κάποια άλλα πεδία της αστρολογίας, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες εκείνος μπορεί να γνωρίζει κάτι για τις αρμονικές που δε το γνωρίζω εγώ, και εγώ να γνωρίζω κάτι για τους απλανείς αστέρες που δεν γνωρίζει εκείνος. Καμιά φορά, ακόμα και ένας αρχάριος στην αστρολογία μπορεί να φανερώσει κάτι που μπορεί να είναι εντελώς καινούριο σε μένα!

MyHoroscope: Είστε ο ιδρυτής της εταιρείας Cosmic Patterns Software. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τους τρεις «γιους» σας, τον Kepler, τον Sirius και τον Pegasus. Είμαι σίγουρη ότι είστε ιδιαίτερα περήφανος για αυτούς! Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι ότι πρόκειται για αναλυτικά και περιεκτικά αστρολογικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους αστρολόγους, τόσο από τους αρχάριους (δεδομένου ότι έχετε συμπεριλάβει και τα μαθήματα της σχολής Avalon) όσο και από τους επαγγελματίες του χώρου. Σχεδιάζετε περαιτέρω κινήσεις για τη βελτίωση και την προώθηση του λογισμικού; Έχουμε να περιμένουμε κάτι παραπάνω;

David Cochrane: Ναι, είμαι περήφανος, αλλά συγκεκριμένα το Kepler και το Sirius είναι δημιουργήματα πολλών δεκάδων διαφορετικών ανθρώπων που έχουν δουλέψει επάνω σε αυτά, και ως εκ τούτου υπάρχουν και πολλοί άλλοι άνθρωποι που θα έπρεπε να είναι περήφανοι επίσης. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε αρκετά εντατικά και υπάρχουν πολλά συναρπαστικά πράγματα που θα δείτε στο μέλλον. Εργαζόμαστε επάνω σε πολλές διαφορετικές σχολές της αστρολογίας όπως η Βεδική, αλλά και στην έρευνα και την ανάπτυξη εργαλείων τα οποία θα διευκολύνουν τους αστρολόγους να δουν τις πληροφορίες που επιθυμούν.

MyHoroscope: Έχετε αναπτύξει και πραγματοποιήσει κάποιες εκτενείς αναλύσεις επάνω στις ΑστροΥπογραφές επιστημόνων, μουσικών, ηθοποιών, μαθηματικών και άλλων, μαζί με το αγαπημένο σας θέμα, τα ατυχήματα. Ποια είναι η ΑστροΥπογραφή ενός ταλαντούχου και προικισμένου αστρολόγου και ενός επιτυχημένου προγραμματιστή όπως εσείς;

David Cochrane: Όντως έκανα έρευνα επάνω στους επιστήμονες, τους μουσικούς, τους ηθοποιούς διότι έχω αρκετά δεδομένα στα χέρια μου για ανάλυση (χιλιάδες χάρτες για την κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες) και ασχολήθηκα επίσης με τους μαθηματικούς λόγω του ότι είναι μία σχετικά συγκεκριμένη κατηγορία. Η έρευνα των ΑστροΥπογραφών των αστρολόγων ή των προγραμματιστών είναι, νομίζω, λιγότερο πιθανό να παράγει θετικά αποτελέσματα διότι οι ομάδες αυτές είναι λιγότερο ομοιογενείς σε σύγκριση τουλάχιστον με αυτή των μαθηματικών. Υπάρχουν πολλά είδη αστρολόγων και κάποιοι είναι περισσότερο της ψυχολογικής αστρολογίας και κάποιοι άλλοι περισσότερο της εσωτερικής ή της μυστικιστικής και κάποιοι περισσότερο της επιστημονικής. Κάποιοι είναι έξοχοι συγγραφείς, κάποιοι άλλοι εξαίρετοι σύμβουλοι, κάποιοι εντυπωσιακά διαισθητικοί, και κάποιοι έχουν μία άριστη ικανότητα να αναπτύσσουν οικειότητα και εμπιστοσύνη με τους πελάτες τους. Οι προγραμματιστές είναι επίσης μία ποικίλη ομάδα και υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε έναν σχεδιαστή ιστοσελίδων και σε κάποιον που κάνει νέα έρευνα επάνω στους αλγόριθμους. Όσο περισσότερο ανομοιογενής είναι μία ομάδα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι η έρευνα να αποδώσει και να παράγει θετικά αποτελέσματα. Αυτή είναι η δική μου εμπειρία, αλλά άλλοι ερευνητές μπορεί να προσεγγίζουν την συγκεκριμένη έρευνα με διαφορετικό τρόπο και ως εκ τούτου αυτό να μην αποτελεί ζήτημα για εκείνους. Για μία λιγότερη ποσοτική έρευνα, κάποιος θα μπορούσε να μελετήσει διαφόρους χάρτες και να ανιχνεύσει ποιο είναι το μοναδικό ταλέντο κάθε ανθρώπου, αλλά στη μελέτη αστρολόγων και προγραμματιστών μπορεί το κάθε άτομο να είναι μοναδικό τόσο μιλώντας με αστρολογικούς όρους όσο και σε σχέση με την ειδική και συγκεκριμένη συνεισφορά του εν λόγω ατόμου στο γνωστικό του αντικείμενο.

MyHoroscope: Από όσο μπορώ να πω, φαίνεται ότι μάλλον λατρεύετε τα μαθηματικά και τολμάτε να κάνετε στατιστική ανάλυση των αστρολογικών σας αποτελεσμάτων, σε αντίθεση με πολλούς άλλους αστρολόγους, κυρίως της παραδοσιακής ή της ψυχολογικής αστρολογίας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δε μπορούμε να εκτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε την ουσία της αστρολογίας πραγματοποιώντας στατιστική ανάλυση. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το ότι επιχειρείτε μία επιστημονική προσέγγιση στην αστρολογία, αναγνωρίζοντας ότι η παρατήρηση είναι ο δρόμος για την κατανόηση και την επικύρωση του εκάστοτε αντικειμένου παρατήρησης. Ως εκ τούτου, έχετε πραγματοποιήσει μερικές πιλοτικές μελέτες, και έχετε παράγει κάποια πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Αλλά, ακόμα και έτσι, εξακολουθώ να αναρωτιέμαι, αν και εφόσον η αστρολογία είναι έγκυρη, τότε γιατί δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να το αποδείξουμε;

David Cochrane: Ναι, συμφωνώ μαζί σου. Είμαι ένας από εκείνους που τολμάνε να κάνουν στατιστική ανάλυση και πολλοί αστρολόγοι πιστεύουν ότι αυτές οι έρευνες δεν είναι πιθανό να αποδώσουν οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία πόσο μάλλον απόδειξη ότι η αστρολογία είναι έγκυρη. Νομίζω ότι υπάρχουν κάποια θέματα στην αστρολογία τα οποία δεν μπορούν να αποδειχθούν. Πολύ αμφιβάλλω ότι τα ζώδια και οι οίκοι πρόκειται να επιβεβαιωθούν κάποτε επιστημονικά, και αν αυτό συμβεί ποτέ, θα συμβεί τουλάχιστον μετά από 1000 χρόνια και αφού πρώτα αποδειχθεί ότι οι γωνιακές αποστάσεις των πλανητών είναι έγκυρες. Τα ζώδια και οι οίκοι είναι μάλλον έγκυρα, αλλά κατά τη γνώμη μου λειτουργούν με έναν τόσο ψυχολογικό και ασαφή, ακαθόριστο τρόπο, που είναι δύσκολο να μετρήσεις την επιρροή και το αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν. Πιστεύω ότι άλλα θέματα στην αστρολογία, τα οποία μπορούν να υποστηριχτούν μέσω ποσοτικής έρευνας, δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα λόγω του ότι οι τρέχοντες θεωρίες είναι αρκετά μακριά από το να είναι σωστές και ως εκ τούτου δεν είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε κάποια στατιστική σπουδαιότητα και βαρύτητα. Στην 13ωρη ομιλία μου παρουσιάζω τις θεωρίες μου αυτές με αρκετή λεπτομέρεια, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα γιατί έχω αυτές τις απόψεις.

MyHoroscope: Έχετε δώσει εκατοντάδες διαλέξεις. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ερώτηση που φοβάστε περισσότερο;

David Cochrane: Δε θα έλεγα ότι φοβάμαι, αλλά μερικές φορές κάποια ερώτηση ή ιδέα από το κοινό μπορεί να φτάσει πολύ πιο πέρα από το πλάνο και το πεδίο εφαρμογής των όσων είμαι σε θέση να παρουσιάσω στην ομιλία μου. Η αστρολογία είναι τόσο χαοτική και έτσι είναι πολύ εύκολο για κάποιον να επεκταθεί σε πεδία και τομείς οι οποίοι δεν σχετίζονται με το εκάστοτε θέμα συζήτησης. Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να απαντήσω σε κάθε ερώτηση ή παρατήρηση του κοινού αλλά δυστυχώς, σε μία ομιλία, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο.

MyHoroscope: Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα ή πεδίο στην αστρολογία το οποίο δεν έχετε καταφέρει ακόμα να αποσαφηνίσετε ή να διαλευκάνετε και σας κάνει να χάνετε τον ύπνο σας; Θα θέλατε να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας μαζί μας;

David Cochrane: Καμιά φορά αστειεύομαι, λέγοντας ότι ζω σε μία διαρκή νοητική παραφωνία. Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν καταλαβαίνω. Δε καταλαβαίνω γιατί η γεωκεντρική και όχι η διορθωμένη βάσει της παραλληλίας θέση της Σελήνης (Σ.τ.Μ. φαινόμενο κατά τα οποίο ένα αντικείμενο παρατηρείται από δύο ανθρώπους που βρίσκονται σε διαφορετική θέση), λειτουργεί καλύτερα στην έρευνά μου, γιατί δε χρησιμοποιούμε τη διάθλαση του φωτός, γιατί οι προβαλλόμενες στο ελλειπτικό επίπεδο, όψεις των απλανών αστέρων θα έπρεπε να λειτουργούν, γιατί η κλασική ωριαία αστρολογία φαίνεται να αποδίδει, ή γιατί οι 8 υποθετικοί Ουράνιοι πλανήτες λειτουργούν στις έρευνες πολλών τεχνικών αστρολόγων ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν! Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία δεν κατανοώ. Προσπαθώ να μην είμαι αμυντικός ή τόσο συναισθηματικά δεμένος με μία συγκεκριμένη ιδέα η οποία θα με τυφλώσει και θα με εμποδίσει να συνεχίσω να κατανοώ τι ακριβώς είναι η αστρολογία. Θέλω να διαλευκάνω τα περί αστρολογίας και σε αυτό το σημείο δε με ενδιαφέρει το τι είναι και δε θέλω να βιάσω καμία συγκεκριμένη ιδέα σχετικά με αυτό. Θα ήθελα απλώς να μάθω την αλήθεια και πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα η κατάκτηση της αλήθειας θα είναι ένα έμμεσο τεράστιο όφελος για τους ανθρώπους όλου του κόσμου.

MyHoroscope: Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη σύγχυση, ειδικότερα στους αρχάριους, είναι το γεγονός ότι πολλοί αστρολόγοι προσπαθούν να διαψεύσουν ο ένας τις θεωρίες του άλλου. Φαίνεται ότι υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες που ασχολούνται πρακτικά με το ίδιο ακριβώς πράγμα. Το τοπίο γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικές σχολές στην αστρολογία. Γιατί νομίζετε ότι οι αστρολόγοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συμφωνήσουν σε μία παγιωμένη, κοινή συναινέσει «καλύτερη τεχνική»; Πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε τελικά να φτάσουμε στο σημείο όπου θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε επίσημα την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια της δουλειάς και της ερμηνείας των αστρολόγων;

David Cochrane: Όλες οι ερωτήσεις σου είναι εξαιρετικές και ειδικά το τελευταίο ερώτημα είναι το πλέον ταιριαστό με το φινάλε της συνέντευξης και είναι ένα πάρα πολύ καλό ερώτημα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δει μια πληθώρα νέων ιδεών. Στη δεκαετία του ’70 οι περισσότεροι αστρολόγοι στην Αμερική γνώριζαν μόνο μοντέρνα ψυχολογική αστρολογία. Τώρα, έχουν αναπτυχθεί πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις όπως η αρχαία δυτική, η Βεδική, οι αρμονικές και άλλες, και φαίνεται ότι όσα περισσότερο μαθαίνουμε, τόσο περισσότερο κατακερματίζουμε την αστρολογία σε περισσότερα κομμάτια και πεδία. Πιστεύω ότι τα μεγάλα ονόματα του χώρου της αστρολογίας, όπως εκείνοι που μιλούν σε μεγάλα συνέδρια ή που γράφουν βιβλία τα οποία διαβάζονται από πολλούς άλλους αστρολόγους, πρέπει να εξετάσουνε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο το έργο τους συσχετίζεται με τη δουλειά και τις έρευνες άλλων αστρολόγων που χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους πριν διατυπώσουν τις παρατηρήσεις ή τις διαφωνίες τους απέναντι σε αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Ένας αστρολόγος μπορεί να ενθουσιαστεί και να εμπνευστεί τόσο από την ακρίβεια και την χρησιμότητα της κλασικής ωριαίας αστρολογίας που μπορεί να σαστίσει μπροστά σε έναν αστρολόγο της μοντέρνας ψυχολογικής αστρολογίας που μιλά αόριστα, με ψυχολογικούς όρους, για την ενδυνάμωση των πελατών.

Από την άλλη μεριά, ο σύγχρονος ψυχολογικός αστρολόγος που βοηθάει τους πελάτες του στις πραγματικές συνθήκες ζωής και εμπράκτως βλέπει την αποτελεσματικότητά της δουλειάς του, μπορεί να παραξενευτεί βλέποντας τους αστρολόγους της Βεδικής ή της κλασικής ωριαίας αστρολογίας να χρησιμοποιούν κανόνες τόσο άκαμπτους και κατηγορηματικούς και με αυτούς να δίνουν οριστικές και σαφείς απαντήσεις στους πελάτες τους. Αν κάποιος βλέπει ότι ο αστρικός ζωδιακός λειτουργεί σωστά, τότε πώς μπορεί να κατανοήσει το γεγονός ότι πολλοί αστρολόγοι χρησιμοποιούν τον τροπικό ζωδιακό (αλλά και αντιστρόφως); Μπορούμε να είμαστε «πολιτικώς ορθοί» και να μην επικρίνουμε τους άλλους, αλλά νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε λίγο πέρα από την πολιτική ορθότητα και να είμαστε πραγματικά ειλικρινείς. Και όταν λέω να είμαστε ειλικρινείς, εννοώ να παραδεχτούμε ότι δεν έχουμε τα προσόντα να κριτικάρουμε άλλες προσεγγίσεις στην αστρολογία τις οποίες δεν έχουμε κατανοήσει βαθιά. Διαφορετικά, είμαστε το ίδιο με τους επιφυλακτικούς και καχύποπτους οι οποίοι απορρίπτουν την αστρολογία παρόλο που καταλαβαίνουν ελάχιστα ή καθόλου το τι ακριβώς είναι. Εάν ένας αστρολόγος είναι ειδικός σε ένα συγκεκριμένο τομέα της αστρολογίας και ανιχνεύσει προβλήματα ή περιορισμούς σε ένα συγκεκριμένο σύστημα του τομέα αυτού, τότε νομίζω ότι είναι καλό να εκφράσει τις ανησυχίες αυτές.

Οι ανησυχίες αυτές πρέπει να εκφράζονται με τρόπο που να δείχνουν ενδιαφέρον στην ανταλλαγή πληροφοριών και όχι να με τρόπο που να δυσφημίζουν ή να επιτίθενται και να αμφισβητούν τον χαρακτήρα ή την ακεραιότητα των άλλων. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ομοφωνία μεταξύ των αστρολόγων είναι η προώθηση, η πρόοδος και η εξέλιξη της αστρολογικής εκπαίδευσης ώστε περισσότεροι αστρολόγοι να αποκτήσουν εμπειρία και τεχνογνωσία σε περισσότερες σχολές της αστρολογίας. Πιστεύω ότι όντως θα υπάρξει πρόοδος στο να ξεκαθαριστεί τι λειτουργεί και τι όχι. Επίσης, η απόπειρα ανάπτυξης θεωρητικών συνδέσεων μεταξύ φαινομενικά ανόμοιων πεδίων της αστρολογίας, είναι δυνατή και θα μπορούσε να βοηθήσει. Για παράδειγμα, στο άρθρο μου Arabic Parts, εξηγώ πως η φόρμουλα των αραβικών κλήρων μόνο αυθαίρετη και μαγική δεν είναι, αλλά απεναντίας, συμφωνεί πλήρως με τις αρχές της αστρολογίας των αρμονικών κατευθύνσεων. Εξηγώ ότι οι αραβικοί κλήροι – ένα από τα αγαπημένα θέματα των ελληνιστικών και κλασικών αστρολόγων, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις εκφράζουν μία περιφρόνηση για την αστρολογία των αρμονικών – είναι οι ίδιοι μία έννοια η οποία είναι εντελώς ανάλογη με την θεωρία των αρμονικών, και αυτό είναι ένα σημαντικότατο γεγονός το οποίο οι ελληνιστικοί και οι κλασσικοί δυτικοί αστρολόγοι δε μπορούν να αγνοήσουν. Εάν επιλέξουν να αγνοήσουν το γεγονός αυτό, τότε διαιωνίζουν το διαχωρισμό και τη διάσπαση στην αστρολογία. Όταν εμφανίζεται ένα σημείο σύνδεσης και διασταύρωσης μεταξύ διαφορετικών σχολών της αστρολογίας, θα πρέπει να χαιρόμαστε, να το καλοδεχόμαστε και να το αγκαλιάζουμε, ακόμα και αν αυτό είναι ένα πολύ μικρό βήμα ως προς την πρόοδό μας να κατανοήσουμε τις διαφορετικές σχολές της αστρολογίας.

MyHoroscope: Εκ μέρους του MyHoroscope, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για το χρόνο που μας διαθέσατε. Ανυπομονώ για την επόμενη επαφή μας.

David Cochrane: Παρακαλώ! Έχω εντυπωσιαστεί με την έρευνα που κάνατε ως προς τη σύλληψη και τη διατύπωση των ερωτήσεων αυτών! Συνεχίστε την τόσο εξαιρετική δουλειά. Πραγματικά ελπίζω ότι κάποιες από τις συνεντεύξεις σας και τη δουλειά σας γενικότερα θα παρουσιαστούν και στα Αγγλικά, μιας και κρίνοντας από την ποιότητα των ερωτήσεών σας, ενδιαφέρομαι τώρα ακόμα περισσότερο να μάθω για τον τρόπο με τον οποίο συνεισφέρετε στην αστρολογία.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments