5 1 vote
Article Rating

Η Deborah Houlding είναι μια από τις πλέον καταξιωμένες αστρολόγους, με ειδίκευση στον κλάδο της  Ωριαίας αστρολογίας. Το 1993 τράβηξε την προσοχή στις παραδοσιακές αστρολογικές μεθόδους με την έκδοση του περιοδικού The Traditional Astrologer, το οποίο και εκδιδόταν έως το 2000.

Για αυτή της την προσφορά βραβεύτηκε από το Σωματείο Επαγγελματιών Αστρολόγων της Αμερικής. Το ίδιο διάστημα η εκδοτική της εταιρεία (Ascella Publications) επανακυκλοφόρησε πολλά αστρολογικά κείμενα σημαντικής ιστορικής αξίας και αγόρασε τα δικαιώματα της διατήρησης έκδοσης αξιόλογων κειμένων (όπως για παράδειγμα την αγγλική μετάφραση της Αστρολογικής Ωδής του Δωρόθεου).

Το βιβλίο της, The Houses: Temples of the sky, το οποίο εκδόθηκε το 1996 (και επανεκδόθηκε το 2006 σε μια εμπλουτισμένη έκδοση), θεωρείται ένα από τα πιο βασικά κείμενα πάνω στην ανάπτυξη και χρήση των αστρολογικών οίκων. Η Deborah έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επαναφορά των παραδοσιακών αστρολογικών τεχνικών στο προσκήνιο σε μια εποχή που οι τάσεις στους αστρολογικούς κύκλους και οι νέοι κλάδοι που ήταν στην γέννηση τους, είχαν παραμερίσει τις παραδοσιακές ρίζες της αστρολογίας. Ωστόσο η διαπίστωση κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας το 1998 την κράτησε μακριά από τις επαγγελματικές της δραστηριότητες.

Το 2002 επέστρεψε και πάλι στα πράγματα, με την σελίδα της Skyscript, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους αστρολογικούς διαδικτυακούς χώρους. Ταυτόχρονα συνεχίζει την σε βάθος έρευνα των ιστορικών τεχνικών της αστρολογίας, έχει την δική της σχολή Ωριαίας αστρολογίας και γράφει τακτικά για το καταξιωμένο περιοδικό Mountain Astrologer, ενώ ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο οργανώνοντας σεμινάρια για ερασιτέχνες και επαγγελματίες.

Η Deborah μας εντυπωσίασε τόσο με τις γνώσεις της, όσο και με την απλότητα της – κυρίως όμως με τον ενθουσιασμό και το πάθος της για το αντικείμενο. Είναι ένας βαθιά φιλοσοφημένος άνθρωπος, με ακεραιότητα απόψεων, αλλά και με αξιοθαύμαστη αγάπη και σπάνια αφοσίωση στην έρευνα. Όπως αναφέρει και η ίδια στην συνέντευξη που ευγενικά παραχώρησε στο myhoroscope για τους φίλους της στην Ελλάδα, πρέπει να ζήσει πολλά χρόνια για να συνεχίσει να μαθαίνει για την αστρολογία κι εμείς με την σειρά μας της ευχόμαστε ακριβώς αυτό!

myhoroscope: Το Skyscript είναι ένα εξαιρετικό σάιτ, πλούσιο σε πληροφορίες και υπέροχα γραφικά. Άρθρα και εργασίες καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία αστρολογικών θεμάτων και τεχνικών και αποδείχτηκε ότι αποτελεί μια εργασία στην οποία τόσο εσύ όσο και οι αστρολόγοι φίλοι σου έχετε δείξει την δέσμευση σας. Τι σε οδήγησε στην δημιουργία του Skyscript;

Deborah Houlding: Είναι δύσκολο να το εξηγήσω γιατί δεν υπήρξε ποτέ κάποιο επαγγελματικό σχέδιο ή ακόμα και συνειδητή πρόθεση να ξεκινήσω ένα σάιτ με τόση δραστηριότητα. Όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι ενθουσιάζομαι από την προοπτική της δυνατότητας να δημοσιεύω και να μοιράζομαι υλικό μέσω του διαδικτύου και αρχικά πειραματιζόμουν με όσα μπορούσα να κάνω, δοκιμάζοντας απλώς νέες τεχνικές για να δω τι μπορούσα να δημιουργήσω μόνη μου. Ήταν πιθανώς το ίδιο κίνητρο που οδηγεί αστρολόγους να ξεκινούν προσωπικές διαδικτυακές σελίδες, μόνο που εγώ ξεκίνησα λιγάκι πιο νωρίς, πριν να κάνουν την εμφάνιση τους τέτοιου είδους σελίδες. Ακόμα βλέπω το Skyscript σαν μια δημιουργική δραστηριότητα με την οποία ασχολούμαι όταν έχω χρόνο κι έτσι δεν ανησυχώ για θέματα όπως η επισκεψιμότητα ή τα νούμερα, ή να το γεμίσω με διαφημιστικές ευκαιρίες. Νομίζω ότι οι αστρολόγοι το αγαπούν για τον ίδιο λόγο που το αγαπώ κι εγώ – γιατί υπάρχουν πολλοί, καλοί αστρολόγοι που μοιράζονται εθελοντικά υλικό στο σάιτ , δημιουργώντας ένα υπόστρωμα της ουσίας του σαν του μέρους στο οποίο μπορούν να συγκεντρωθούν για να μάθουν και να μοιραστούν εμπειρίες ενώ ταυτόχρονα εξερευνούν το υλικό που υπάρχει μέσα. Πάντα μου άρεσε αυτή η ιδέα και αυτό είχα στο μυαλό μου σαν υποσυνείδητο σχέδιο όταν το ξεκίνησα.

 

myhoroscope: Έχεις πολλές φορές αναφερθεί στο γεγονός ότι ήσουν πολύ σκεπτικίστρια σχετικά με την αστρολογία. Τι σε έκανε να αλλάξεις γνώμη και τελικά να ασχοληθείς με την αστρολογία και σε επαγγελματικό επίπεδο;

Deborah Houlding: Θα μπορούσα ακόμα να είμαι πολύ σκεπτικίστρια αν σταματούσα να αναλύω κάποιες από τις «παράλογες» αρχές της αστρολογίας – όπως η ιδέα ότι οι πλανήτες έχουν περιοχές στον ουρανό όπου αποκτούν «τιμές από κυβέρνηση». Αλλά πάντα με συναρπάζει η πολιτιστική σημασία του τρόπου με τον οποίο αποδίδουμε νοήματα στους κύκλους της φύσης και πως αντλούμε πρακτικές πληροφορίες μέσα από αυτούς. Καταλαβαίνω ότι αυτό που πραγματικά κάνουμε με τις παλαιότερες πεποιθήσεις είναι να προβάλλουμε φιλοσοφικές αρχές πάνω στους πλανήτες, οι οποίες βοηθούν να εκφράσουν τις εποχικές και κυκλικές σημασίες τους. Βρίσκω τις αρχαίες φιλοσοφικές πεποιθήσεις βαθιά συναρπαστικές. Είναι σαν μύθοι, τους οποίους τους βλέπουμε όχι με την κυριολεκτική έννοια, αλλά σαν μια οδό στην φώτιση.Όταν εργάζομαι σαν αστρολόγος απλά επιτρέπω στην λογική μου να λειτουργεί ήρεμα και σιωπηλά ώστε η διαίσθηση μου να μπορεί να δουλέψει με όλες αυτές τις ερμηνείες των συμβόλων. Δεν σταματάω να αμφισβητώ πλέον γιατί η αστρολογία έχει αποδειχτεί ότι είναι ένα σύστημα που καθοδηγεί την κατανόηση μου. Κάποιες μέρες έχω καλύτερη αίσθηση για το πως αυτό συμβαίνει σε σχέση με άλλους, αλλά όποτε εργάζομαι ή σκέφτομαι σαν αστρολόγος σταματάω να ρωτάω τις ερωτήσεις. Απλά πάω με το ρεύμα. Όσον αφορά το επάγγελμα, μάλλον έγινα ένας επαγγελματίας αστρολόγος όταν εγκατέλειψα μια άλλη καριέρα ώστε να εργαστώ με πλήρη απασχόληση σαν συγγραφέας σε στήλη ενός περιοδικού (όχι με ωροσκόπια αλλά τοπικά αστρολογικά θέματα τα οποία απλοποιούνταν σε βαθμό να είναι κατάλληλα για διάβασμα συνοδείας του καφέ που πίνουμε το πρωί.)Εκείνο το διάστημα δούλευα και σαν δασκάλα ωριαίας και είχα ξεκινήσει να κάνω και κάποιες συνεδρίες, αλλά μόνο στον ελεύθερο μου χρόνο. Η δουλειά στο περιοδικό ήταν επιτυχημένη αλλά παρόλο που τα χρήματα ήταν καλά, μέσα σε ένα χρόνο κατέληξα να την μισήσω. Η δουλειά στον τομέα της ενημέρωσης μπλοκάριζε εντελώς την δημιουργικότητα μου γιατί πάντα απαιτούσε να «απλουστεύω» όσα ήθελα να πω για να τα κάνω εύγευστα στο ευρύτερο δυνατό κοινό ανθρώπων (επομένως η υπόθεση πάντα ήταν ότι ο αναγνώστης δεν ξέρει τίποτα σχετικά με όσα λέω και θα σκεφτεί για αυτά σε επιφανειακό επίπεδο, για μία στιγμή μονο). Έτσι στην πραγματικότητα θεωρώ ότι δεσμεύτηκα στην απόφαση να «γίνω αστρολόγος» όταν άφησα την πρωινή μου δουλειά στην οποία πληρωνόμουν καλά, αλλά την οποία δεν συμπαθούσα και λανσάρισα το περιοδικό “Traditional Astrologer”, γνωρίζοντας ότι ήταν ένα τρελό πράγμα για να κάνω σε πολλά επίπεδα, αλλά με εμπιστοσύνη στην αστρολογία της απόφασης, ότι ήταν το σωστό πράγμα για μένα. (Από εκείνο το σημείο και μετά ακολούθησε μια περίοδος επτά ετών οικονομικής δυσχέρειας, αλλά γεμάτη με ενθουσιασμό σαν αστρολόγος και δημιουργική πληρότητα)

 

myhoroscope: Υπάρχει κάποια όψη ή/ και θέση στον χάρτη σου την οποία θεωρείς δύσκολη ή που ίσως σου έχει δημιουργήσει προβλήματα; Πως αισθάνεσαι γενικά απέναντι στις σκληρές όψεις σε έναν γενέθλιο χάρτη;

Deborah Houlding: Μία δύσκολη όψη; Τι θα λέγατε για το τετράγωνο που έχω μεταξύ Ηλίου –Ουρανού, με το οποίο ταυτίζω την ανάγκη μου να θέλω να «ανακατεύω λιγάκι τα πράγματα» και να πηγαίνω στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν του συνόλου (και το λέω αυτό γνωρίζοντας ότι η επόμενη ερώτηση θα αφορά την «παραδοσιακή» μου προσέγγιση στον γενέθλιο χάρτη). Βασικά την πρώτη φορά που πήγα σε ένα μάθημα αστρολογίας ο καθηγητής πήρε τον γενέθλιο μου χάρτη από τα χέρια μου, τον κράτησε ψηλά να βλέπει η τάξη και είπε «Θεούλη μου, δείτε αυτά τα τετράγωνα που κάνει ο 12ος οίκος!», κι έτσι αισθανόμουν ότι θα έπρεπε να απολογούμαι που έχω τέτοιο άθλιο και δυσάρεστο χάρτη. Αλλά τώρα που οι πλανητικές κυριαρχίες έχουν επανέλθει στην μόδα οι αστρολόγοι μου λένε «πόσο ευλογημένη είσαι που έχεις όλους αυτούς τους πλανήτες σε κυριαρχία!» σαν να έπρεπε να είμαι περήφανη που τους δημιούργησα έτσι.Όσον αφορά τους γενέθλιους χάρτες, θεωρώ ότι τους «γεμίζουμε» με την μοναδικότητα μας. Όταν ήμουν νεότερη οι σκληρές μου όψεις πραγματικά με έβαζαν πάντοτε σε μπελάδες γιατί δεν γνώριζα τι να κάνω με αυτές – κι έτσι νόμιζα ότι είχα έναν πολύ δύσκολο χάρτη, γεμάτο με τετράγωνα της Σελήνης και τον Πλούτωνα στο IC. Τώρα που έχω ωριμάσει και έχω αποκτήσει εμπειρίες δεν σκοντάφτω και τόσο εύκολα στα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Κατανοώ το θέμα της ενέργειας επομένως αποδέχομαι τις δύσκολες διελεύσεις ως κάτι που θα πρέπει να βιωθεί χωρίς σκληρή αυτό-ανάλυση. Κι έτσι τώρα θεωρώ ότι έχω έναν υπέροχο χάρτη, με τα φώτα σε όψη τριγώνου και τον Δία στο MC – αλλά ξέρετε έχω δουλέψει σκληρά ώστε να καταφέρω να δίνω την έμφαση εκεί που πρέπει.

 

myhoroscope: Ενδιαφέρεσαι κυρίως για την παραδοσιακή αστρολογία. Ποια είναι η παραδοσιακή προσέγγιση σε έναν γενέθλιο χάρτη και γιατί επέλεξες να εξασκήσεις αυτόν τον κλάδο;

Deborah Houlding: Με ενδιαφέρει μόνο η αστρολογία.Τελεία. Φυσικά ενδιαφέρομαι για την ιστορία και την ζωντανή παράδοση της αστρολογίας, ναι. Αλλά από την άλλη προσωπικά δεν καταλαβαίνω πως οποιοσδήποτε άνθρωπος θα μπορούσε να ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτήν χωρίς να θέλει να μαθαίνει τα πάντα για το από πού προήλθε και τι συνέβη στο παρελθόν της. Πως έχουν εξελιχθεί οι όψεις της και για τις ιδιαίτερες και δραματικές ζωές των ανθρώπων που την εξασκούσαν στο παρελθόν.Σαν αστρολόγος επίσης θέλω να γνωρίζω και να κατανοώ απόλυτα την γλώσσα της και θέλω να ταυτίζομαι ολοκληρωτικά με την ερμηνεία που αποδίδεται στους συμβολισμούς της. Δυστυχώς η αστρολογία πέρασε μία περίοδο εκλαΐκευσης που διάλυσε κάποιες από τις αρχές της σε βαθμό που να μην τις βλέπουμε πλέον και μετά πέρασε μία περίοδο «δημιουργικής επανεφεύρεσης» στην προσπάθεια να καλύψει τα κενά στην λογική που είχε χάσει, με νέες εξηγήσεις που θα μπορούσαν να παραμένουν δημοφιλείς και εύκολες να τις καταλάβουν οι αρχάριοι. Αλλά οι νέες ερμηνείες ήταν τόσο ρηχές όσο χρειαζόταν να είναι για να πουλιούνται πολλά βιβλία (σαν τις στήλες μου στα περιοδικά!). Αλλά αυτό το θέμα έχει πολύ βαθιές φιλοσοφικές ρίζες και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να εκλαϊκευθεί επιτυχώς και να δημοσιοποιηθεί χωρίς να αφαιρεθεί κάτι πολύ βασικό όσον αφορά την ουσία της.Το 1993 όταν ξεκίνησα το περιοδικό Traditional Astrologer, είχε σκοπό να εγείρει την επίγνωση πάνω στο πόσο είχε απομακρυνθεί η αστρολογία, εκείνη την χρονική περίοδο, από τον παραδοσιακό φιλοσοφικό και αυθεντικό συμβολισμό. Όμως έχει διορθωθεί σε σημαντικό βαθμό αυτό από τότε και έτσι δεν είμαι πλέον ευτυχής να διαφοροποιούμαι ανάμεσα στην «παραδοσιακή» αστρολογία και την «μοντέρνα» αστρολογία. Πιθανότατα μιλάμε στην πραγματικότητα για τις διαφορές ανάμεσα στην συμβατική δυτική αστρολογία σε σχέση με το πώς θα έπρεπε να ήταν (συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η μοντέρνα ψυχολογική κατανόηση) και την υπεραπλουστευμένη σκιά της που προσέλκυσε ένα ευρύτερο αλλά λιγότερο αφοσιωμένο κοινό. Για να εξηγήσω τι εννοώ, μιλάω σε πολλά αστρολογικά συνέδρια σε αστρολόγους που ειδικεύονται σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους και τύπους αστρολογίας και στις μέρες μας αισθάνομαι ότι ολόκληρο το κοινό μπορεί με άνεση να συσχετιστεί με τα νοήματα που εκφράζω με τρόπους που δεν θα μπορούσαν να συμβαίνουν στα τέλη του 1980.Εκείνη την εποχή οι περισσότεροι αστρολόγοι δεν ήταν απλά ανοιχτοί στην προοπτική της διατήρησης της παραδοσιακής κυβέρνησης του Κρόνου στον Υδροχόο, ή ότι ο 8ος οίκος θα μπορούσε να υποδηλώνει έναν κυριολεκτικό θάνατο αντί για μια περίοδο ψυχολογικής αναγέννησης. Και όμως οι τεχνικές που χρησιμοποιώ σήμερα (εκτός από τις αναφορές στους εξωκρόνιους πλανήτες) είναι κοντά σε αυτές που χρησιμοποιούσε ο William Lilly τον 17ο αιώνα. Και αυτό που είναι σπουδαίο είναι ότι οι τεχνικές του Lilly δείχνουν μια πολύ στενή σύνδεση με αυτές που περιέγραφαν αρχαιότερες αυθεντίες όπως οι Sahl Haly και Masha’allah (οι οποίοι είναι μόνο ένα βηματάκι μακριά από τις ακόμα αρχαιότερες πηγές).

Άρα η παράδοση της αστρολογίας έχει επανέλθει στον δρόμο της σε ότι με αφορά και δεν νομίζω ότι σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσουμε όλες τις μοντέρνες ή αντισυμβατικές προσθήκες. Μόνο ότι θα πρέπει να σεβόμαστε την ουσία της φιλοσοφίας της και να έχουμε επίγνωση του ότι κομμάτι της δύναμης και αντοχής της αστρολογίας βρίσκεται στο γεγονός ότι έχει μια πολύ δυνατή κληρονομιά, που τρέφεται από την πολιτιστική ιστορία της κοινωνίας.

 

myhoroscope: Πολλά από τα άρθρα σου πραγματεύονται τις εξαιρετικές εργασίες του Πτολεμαίου, του William Lilly και πολλών άλλων. Ποιόν ρόλο θα έπρεπε να παίζει η δουλειά τους στην μοντέρνα αστρολογία και πως χρησιμοποιείς τα γραπτά τους στην δική σου δουλειά;

Deborah Houlding: Σαν αστρολογικός σύμβουλος δουλεύω κυρίως με την Ωριαία και η τεχνική πρόβλεψης βασίζεται περισσότερο στην κατανόηση των οδηγιών και στην ανάλυση παραδειγμάτων που έδωσε ο Lilly στο βιβλίο του Christian astrology. Επομένως ο Lilly δίχως αμφιβολία είναι η πηγή που με επηρέασε περισσότερο στην αστρολογική μου κατανόηση και πιστεύω ότι το έργο του είναι ακόμα η καλύτερη εισαγωγή για όποιον επιθυμεί να εξερευνήσει τις παραδοσιακές έννοιες γιατί είναι πολύ πρακτικό και προσβάσιμο, επικαλείται υλικό από αρχαιότερες πηγές και με φυσικό τρόπο οδηγεί σε μια βαθύτερη κατανόηση των παλαιών αρχών. Δεν είναι μόνο οι οδηγίες σχετικά με την θεωρία αλλά όποτε ξανακατασκευάζω έναν από τους χάρτες που έχει για παράδειγμα, ή μαθαίνω περισσότερα σχετικά με τα ιστορικά παραδείγματα, ανακαλύπτω ότι ο πλανητικός συμβολισμός είναι αξιόπιστος – με όποιον τρόπο κι αν εξεταστεί ή εξερευνηθεί ο χάρτης, η λογική και κρίση του Lilly αποδεικνύεται αξιόπιστη και εποικοδομητική. Δεν υπάρχει καμία άλλη ιστορική ή έστω μοντέρνα αυθεντία της Ωριαίας που να μας έχει δώσει το προνόμιο τόσης εμπειρίας στην ωριαία και με τόσο άμεσο τρόπο.Άλλα κείμενα, όπως του Bonatti ή του Sahl προσφέρουν πολύ καλές θεωρητικές οδηγίες, αλλά δεν δίνουν τα προσωπικά παραδείγματα (ή στην καλύτερη περίπτωση δίνουν έναν ή δύο χάρτες την στιγμή που ο Lilly μας δίνει δεκάδες). Επομένως βλέπω τον Lilly σαν έναν υπέροχο δάσκαλο ωριαίας που περνάει την εμπειρία και πάθος του για το θέμα «μέσα από την καρδιά του». Βοηθάει το ότι πραγματικά μου αρέσει η γενική προσέγγιση του Lilly και ειδικότερα βοηθάει το πώς αισθάνομαι τον Lilly σαν άνθρωπο. Δεν νομίζω ότι ήταν τέλειος με οποιονδήποτε τρόπο και δεν φοβόταν να αποκαλύψει τα ελαττώματα του, όμως ήταν ένας καλός αστρολόγος χωρίς αμφιβολία, ολόψυχα δοσμένος στην πρακτική εφαρμογή της τεχνικής ενώ τόσες πολλές παραδοσιακές «αυθεντίες» φαίνεται να φοβούνται να πάνε πέρα από την θεωρία χρησιμοποιώντας παραδείγματα χαρτών που τους παρέδωσαν έτοιμους αντί να αντλούν από την δική τους εμπειρία. Ακόμα ένα σημαντικό σημείο είναι ότι ο Lilly έγραψε για την δική του παθιασμένη έλξη με το αντικείμενο και πως μελετούσε μέχρι και 18 ώρες την ημέρα προσπαθώντας να αφομοιώσει όλες τις πληροφορίες που μπορούσε- ειλικρινά πιστεύω ότι όταν σχετιστούμε με αυτή την ενέργεια και σκέψεις πάνω στο αντικείμενο, παρασυρόμαστε από αυτόν τον ενθουσιασμό και μπορούμε να κινητοποιηθούμε αυτόν επίσης.Όσο για την δουλειά του Πτολεμαίου, θυμάμαι ότι όταν ασχολήθηκα για πρώτη φορά με την Τετράβιβλο του, σκέφτηκα ότι ήταν εξαιρετικά στεγνή, άψυχη και βαρετή. Πάντοτε ένιωθα έλξη για τους χάρτες και τους συμβολισμούς, όχι την ακαδημαϊκή θεωρία και νιώθω πολύ πιο άνετα με την αντίληψη ότι η αστρολογία είναι περισσότερο μία τέχνη παρά μια επιστήμη. Αλλά κάθε φορά που επιστρέφω στο έργο του Πτολεμαίου συνειδητοποιώ ότι είναι πολύ βαθύτερο και πιο μεστό από ότι νόμιζα. Και τώρα το βλέπω σαν ένα έργο με ψυχή. Το οποίο θα πρέπει θα κατανοήσει οποιοσδήποτε προσπαθεί να κατανοήσει τι είναι τελικά η αστρολογία και από πού προήλθε. Όμως είναι δύσκολο και η κατανόηση μπορεί να αναπτυχθεί με τον χρόνο γιατί ο Πτολεμαίος βασιζόταν σε αρχαίες Βαβυλωνιακές πηγές και υπάρχουν μερικά σημεία που μόλις αρχίζουμε να κατανοούμε όπως θα έπρεπε. Υπήρξαν στιγμές που ερεύνησα κάτι σε βάθος και μετά επιτέλους ένιωσα μια αίσθηση ανακάλυψης. Όπως τώρα κατανοώ κάτι που δεν ήμουν σε θέση να κατανοήσω πριν και αυτό δίνει περισσότερο νόημα σε όλα.Και μετά ξανά-διαβάζω κάποιες παραδοσιακές εργασίες και κάποια στιγμή γίνεται φανερό ότι οι παλαιότεροι αστρολόγοι κατανοούσαν αυτή την αρχή ανέκαθεν και είναι απολύτως εμφανές στην δουλειά τους ακόμα και αν δεν είχε ειπωθεί άμεσα. Αυτό με κάνει να συνειδητοποιώ πόσο πολύ «μαθητευόμενη» είμαι ακόμα σχετικά με την κατανόηση του τι είναι η αστρολογία και πως πιθανότατα θα συνεχίσω να μαθαίνω και να ανακαλύπτω για την υπόλοιπη ζωή μου. Πρέπει να ελπίζω ότι θα είναι μεγάλη σε διάρκεια γιατί ξέρω ότι έχω τόσα πολλά ακόμα να μάθω.

Αλλά επίσης σκέφτομαι ότι όταν φτάνουμε στο επάγγελμα της εξάσκησης αστρολογία σαν μία συμβουλευτική τέχνη, πρέπει να ανασύρουμε κάτι από τον εαυτό μας, επομένως σε αυτό το σημείο δεν θέλω να σκέφτομαι παραδοσιακές θεωρίες ή τεχνικές, ή να σταματάω για να κοιτάξω «γεγονότα» σε πίνακες, ή να νιώθω σαν «μαθητευόμενη» που δεν κατανοεί το αντικείμενο ακόμα.

Κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας αφήνω να μιλήσει ο συμβολισμός και έχω εμπιστοσύνη στις γνώσεις μου. Γνωρίζοντας ότι έχω προσωπικά τον έλεγχο της κατάστασης και ότι είμαι προσωπικά υπεύθυνη για την κρίση που θα εκφέρω. Η παραδοσιακή κατανόηση σημαίνει ότι είμαι καλά εφοδιασμένη για να το πράξω και θα συμβούλευα κάθε αστρολόγο που θέλει να είναι καλός στην ερμηνεία χάρτη να συνεχίσει να μαθαίνει και να εξερευνά τις πηγές που προκαλούν την σκέψη του και διευρύνουν την κατανόηση του πάνω στους πλανητικούς κύκλους. Οι παραδοσιακές πηγές προσθέτουν ένα διαφορετικό επίπεδο βάθους που προσωπικά σκέφτομαι ότι ήταν πολύ σημαντικό στο δικό μου αστρολογικό έργο.

 

myhoroscope: Στο βιβλίο σου “The houses: Temples of the sky” αναλύεις την άποψη σου πάνω σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θέμα – την εξερεύνηση του συμβολισμού των αστρολογικών οίκων και την ερμηνεία τους. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές οπτικές πάνω σε αυτό θέμα και αρκετή σύγχυση ως προς την ερμηνεία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Οίκοι είναι θεμελιώδη στοιχεία μέσα στον χάρτη ποιά είναι η άποψη σου για τα αίτια αυτής της «σύγχυσης» και πως την προσεγγίζεις στο βιβλίο σου;

Deborah Houlding: Τώρα που έγραψα το βιβλίο μου δεν έχω αυτή την αίσθηση της σύγχυσης! Άλλοι άνθρωποι που αισθάνονται σύγχυση θα πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο μου ( ή να το ξαναδιαβάσουν!) Σοβαρά τώρα, πιστεύω ότι το βιβλίο μου δείχνει πόσο επιδέξια μπορούν να εξηγηθούν και δικαιωθούν οι παραδοσιακές ερμηνείες. Όταν έγραφα το κείμενο κανένας δεν σκεφτόταν με αυτό τον τρόπο – όμως τώρα νομίζω ότι οι απόψεις μου έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό μια γενικότερη τάση: οι αποδείξεις μιλάνε από μόνες τους. Οι ερμηνείες των οίκων δεν είναι αυθαίρετες ή ανοιχτές για διάλογο. Κάθε οίκος έχει μία συγκεκριμένη ερμηνεία που προέρχεται από την αίσθηση της κίνησης, φωτός και ανατολής και δύσης που συνεπάγεται αυτή η περιοχή της ουράνιας σφαίρας.Μόλις κατανοηθούν οι θεμελιώδεις αρχές ο αστρολόγος θα πρέπει να γνωρίζει ακριβώς πώς να διαβάσει την ερμηνεία κάθε οίκου μέσα στο πλαίσιο κάθε χάρτη και θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει πως οι αρχές έχουν παραμείνει αμετάβλητες μέσα στους αιώνες. Η σύγχυση έρχεται μόνο όταν προσπαθούμε να διατηρήσουμε μοντέρνες προτάσεις για τις ερμηνείες των οίκων που δεν έχουν καθόλου βάσεις στην παραδοσιακή λογοτεχνία διότι προφανώς δεν προέρχονται από τις θεμελιώδεις αρχές. Αλλά εν καιρώ οι προτάσεις που δεν είναι πολύ ισχυρές θα ξεχαστούν και η σύγχυση θα μειωθεί. Είμαι βασικά ευτυχισμένη με αυτά που έχω γράψει σχετικά με την καταγωγή της ερμηνείας των οίκων επομένως είμαι ικανοποιημένη να αφήνω αυτή την δουλειά όπως έχει γιατί θεωρώ ότι οι ιδέες είναι ακόμα μπερδεμένες, αλλά ξεκαθαρίζουν όπως θα έπρεπε.

 

myhoroscope: Ποια είναι η άποψη σου για τις προβλέψεις; Θεωρείς ότι οι προβλέψεις γενικότερα μπορούν να μας βοηθήσουν να αποτρέψουμε ( ή να αντιμετωπίσουμε) δυσάρεστες καταστάσεις ή ότι τελικά δεν μπορούμε να αποφύγουμε με κανέναν τρόπο την μοίρα και επομένως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις προβλέψεις σαν πεπρωμένο;

Deborah Houlding: Αν δεν πίστευα ότι όλοι μας καθοδηγούμε τις ζωές μας ενάντια στο ιλιγγιώδες τρενάκι της ζωής, δεν θα μπορούσα να κρατήσω το ενδιαφέρον μου στην αστρολογία.
Ενδιαφέρομαι για την αστρολογία που φέρνει συναισθηματική θεραπεία, συμπόνια και κατανόηση και ψυχολογική ή φυσική αυτοπεποίθηση. Δεν ενδιαφέρομαι για την αστρολογία που χρησιμοποιείται σαν εργαλείο που θα κάνει ένα άτομο να φαίνεται εξυπνότερο ή πιο ενημερωμένο/πνευματικό/ισχυρό από ένα άλλο. Έτσι αν η αστρολογία δεν μπορούσε να μας βοηθήσει να κάνουμε χρήσιμες, θεραπευτικές αλλαγές, τότε θα ρωτούσα τον εαυτό μου, τι νόημα έχει;Φυσικά πιστεύω ότι μερικά πράγματα στην ζωή μας είναι σταθερά και αμετάβλητα αλλά επίσης πιστεύω ότι διαθέτουμε ελευθερία της βούλησης να κάνουμε επιλογές γύρω από αυτά ώστε να φυτεύουμε τους σπόρους για πολλούς δικούς μας θερισμούς. Ενάντια σε αυτό υπάρχει μια συνειδητοποίηση ότι οι περισσότεροι μας λειτουργούμε σε ένα προβλέψιμο επίπεδο τον περισσότερο καιρό. Και συχνά χρειάζεται μία πραγματικά συνειδητή προσπάθεια να μετακινηθούμε σε άλλη πορεία που δεν θα θεωρηθεί «προβλέψιμη» με τα δικά μας κριτήρια. Όμως από την στιγμή που πιστεύω ότι η αστρολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξερευνήσουμε και ενδυναμώσουμε την κατανόηση του εαυτού μας, είναι πιθανό να μπορεί ταυτόχρονα να προβλέπει και να βοηθά να αλλάξουμε, το προβλέψιμο.Αλλά ας πάρουμε μία κατάσταση που αντιμετωπίζω συχνά στην πράξη, να μου ζητούν να εντοπίσω ένα χαμένο ζώο που φαίνεται στον χάρτη ότι είναι ήδη νεκρό. Αυτή δεν είναι μία κατάσταση που μπορώ να αλλάξω και ό,τι και να κάνω ή πω δεν πρόκειται να αλλάξει την προοπτική ο ερωτών να βιώσει μία περίοδο θλίψης και απώλειας. Όμως αυτό που μπορώ να κάνω είναι να ακολουθήσω την συμβουλή του Πτολεμαίου που λέει ότι μετακινώντας τον ερωτών ευγενικά προς την συνειδητοποίηση του αναλλοίωτου, μπορώ να τον βοηθήσω να προετοιμαστεί ψυχολογικά για το αναπόφευκτο( λοιπόν ο Πτολεμαίος θα έλεγε ότι η πρόγνωση ενδυναμώνει την ψυχή για όσα πρόκειται να συμβούν).Ο Lilly επίσης λέει ( στην Επιστολή προς τον Μαθητή) ότι θα πρέπει να το κάνουμε με ευγένεια, βαθμιαία, ώστε να μην τον γεμίσουμε με φόβο – και εδώ είναι που θεωρώ ότι οι αστρολόγοι χρειάζεται να έχουν μια καλή ψυχολογική εκπαίδευση ή μία καλή διαισθητική κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Διότι το να μπορείς να κατανοήσεις τι λέει ο χάρτης( ή να κάνεις μία σωστή πρόβλεψη) είναι ένα πράγμα και συχνά αυτό είναι το εύκολο κομμάτι.Η πραγματική επιδεξιότητα για να είσαι ένας καλός αστρολόγος είναι να γνωρίζεις τι να κάνεις με αυτή την ενδεχόμενη καταστρεπτική γνώση όταν αυτή προκύψει. Και να αντιλαμβάνεσαι πόσο θα πρέπει να κρατήσεις πίσω και πόσα να πεις και με ποιον τρόπο θα πρέπει να το κάνεις αυτό για κάθε πελάτη ξεχωριστά ώστε να μην κάνεις μία «έξυπνη πρόβλεψη» που στην πραγματικότητα καταστρέφει την δύναμη του μυαλού του πελάτη και σπάει το ηθικό του.

 

myhoroscope: Όλοι (εμείς) οι ερασιτέχνες (και οπαδοί) της Ωριαίας Αστρολογίας συχνά στεκόμαστε με δέος μπροστά στην ακρίβεια με την οποία περιγράφει γεγονότα, ανθρώπους και καταστάσεις. Αλλά αυτό ακριβώς το γεγονός με κάνει να σκέφτομαι ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα μία χρήσιμη εφαρμογή όσο και ένα επικίνδυνο εργαλείο αν χρησιμοποιηθεί με κακόβουλες προθέσεις. Ποια θα έπρεπε να είναι η σωστή χρήση της Ωριαίας Αστρολογίας με βάση την εμπειρία σου και ποια είναι τα απαραίτητα προσόντα που θα πρέπει να έχει ένας αστρολόγος ώστε να εξασκεί αυτές τις τεχνικές;

Deborah Houlding: Στην πραγματικότητα δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι που κινούνται με κακόβουλες προθέσεις πάνε πολύ μακριά με την ωριαία. Τέτοιοι άνθρωποι γενικότερα σκέφτονται την άμεση ικανοποίηση και η ωριαία σταθερά δυναμώνει την ανάγκη να έχεις μία ευρεία και μακροπρόθεσμη οπτική των πραγμάτων.Είναι κάπως σαν την διατήρηση της σχέσης με έναν μακροχρόνιο σύντροφο – μόλις αφήσουμε πίσω μας την αρχική περίοδο του πάθους που έρχεται με την πρωταρχική εξερεύνηση της Ωριαίας και την συνειδητοποίηση του τι μπορεί να κάνει, ο αστρολόγος θα πρέπει να κρατήσει μία κατάσταση «συνειδητής επίγνωσης» ώστε να επιτρέπει σε αυτή να λειτουργεί με ένα τρόπο που να διατηρεί το νόημα και την αξιοπιστία της μέσα στον χρόνο.Έχω δει πολλούς μαθητές και επαγγελματίες που συναρπάζονται με την ευφυΐα της ωριαίας για λίγο αλλά μετά κάνουν κατάχρηση της και το σύστημα σταματά να λειτουργεί για αυτούς ή οι χάρτες τους γίνονται αναξιόπιστοι και έτσι χάνουν το ενδιαφέρον τους.Είναι σημαντικό να βλέπουμε την ωριαία σαν ένα πολύ πολύτιμο αγαθό του οποίου δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολική χρήση. Πρέπει να την σεβόμαστε κι έτσι πιστεύω ότι συνεχίζει να δουλεύει αν υπάρχει μία συμπεριφορά απέναντι της που θεωρεί ότι είναι λιγάκι ιερή ή θεϊκή. Αν την χρησιμοποιούμε με κακόβουλες προθέσεις, το χάνουμε αυτό. Έχω σαφώς ανακαλύψει μέσα από την εμπειρία μου, ότι οι επαγγελματίες που χειρίζονται το θέμα με ελαφρότητα, ή που έχουν αμφίβολα κίνητρα, χάνουν την ικανότητα να καταστρώνουν αξιόπιστους χάρτες και μετά αρχίζουν να λένε ότι έχουν ένα καλό «ποσοστό επιτυχίας». Όλα αυτά μου φαίνονται ακατανόητα: αν η ωριαία τιμηθεί σαν σύστημα, προσεγγιστεί σωστά και εφόσον χρησιμοποιήθηκε με τον πρέποντα τρόπο, είναι πάντα σε θέση να προσφέρει απαντήσεις σε ότι χρειάζεται να κατανοηθεί – δεν εκστομίζει «καλές πιθανότητες».Όσο για τα προσόντα, δεν είμαι οπαδός των «προσόντων» στην αστρολογία. Νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό ο αστρολόγος να έχει τις σωστές ποιότητες: ένα μυαλό που ζητάει να μαθαίνει, θέληση να μελετάει και μια ατέλειωτη περιέργεια και ενθουσιασμό για τα έργα των ουράνιων κύκλων και ρυθμών της φύσης. Ένα δυνατό πνεύμα και μια ανοιχτή καρδιά. Αν λείπουν κάποια από αυτά τότε η αστρολογία δεν θα είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Τότε μπορείς να έχεις πολύ «έξυπνους» αστρολόγους που έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα και μπορούν να μιλούν ανεμπόδιστα για την θεωρία, αλλά που δεν έχουν την εμπειρία ή την αυτοπεποίθηση να κρίνουν χάρτες και που δεν έχουν καταλάβει ότι η ερμηνεία πρέπει να έρχεται διαμέσου της υποσυνείδητης εμπλοκής του μυαλού του αστρολόγου. Αν ο αστρολόγος έχει την σωστή συμπεριφορά ώστε να μάθει να εργάζεται άνετα με χάρτες, τότε νομίζω ότι οτιδήποτε άλλο που είναι απαραίτητο από τεχνικής πλευράς μπορεί να το μάθει μέσα σε βάθος χρόνου και να αναπτυχθεί μέσα από την εμπειρία.

 

myhoroscope: Οι «προειδοποιητικοί» κανόνες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Ωριαίας αστρολογίας. Ποια είναι η άποψη σου πάνω σε αυτό το θέμα και πως θα πρέπει κάποιος να προχωρήσει αν προκύψουν τέτοιες περιπλοκές;

Deborah Houlding: Δεν μου αρέσει η λέξη «κανόνες» όπως δεν μου αρέσει η λέξη «κατάκριση». Αυτές οι προειδοποιήσεις καλούνται παραδοσιακά «συντελεστές» που αποτελεί μία υπέροχη ταμπέλα για το τί είναι: παράγοντες που πρέπει να προσέξουμε, να συλλογιστούμε και να μεταφέρουμε μέσα στην κρίση μας. Μερικοί από αυτούς προειδοποιούν για την πιθανότητα ενός παραπλανητικού αιτήματος ή ενός λιγότερο ειλικρινούς ερωτώντος και τους λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου. Έχουν αποδείξει την αξία τους σε μένα και αποτελούν ένα παραδοσιακό κομμάτι του συστήματος, οπότε για μένα είναι ασύλληπτο να τους παραβλέψω ως παλαιομοδίτικους και περιττούς( όπως κάνουν κάποιοι). Αυτό δεν σημαίνει ότι παρατάω έναν χάρτη επειδή εμφανίζει κάποια παραδοσιακή προειδοποίηση. Δεν σημαίνουν αυτό.Στο μάθημα μου διδάσκω ότι κάθε στοιχείο σε κάθε χάρτη έχει νόημα και δεν πρέπει να παραβλέπουμε τίποτα – εκεί είναι που συγκεντρώνουμε τις ωραιότερες λεπτομέρειες της κρίσης. Όμως τίποτα δεν εξαρτάται από έναν και μόνο παράγοντα και σημαντικά θέματα τονίζονται από την επανάληψη. Επομένως η παρουσία μίας «προειδοποίησης» δεν είναι κάτι που με ανησυχεί επειδή ένα τονισμένο σημείο που δείχνει ένα πρόσθετο πρόβλημα που πρέπει να συλλογιστώ είναι κάτι που ποτέ δεν αφήνω να περάσει χωρίς να το εξετάσω. Πολύ συχνά είναι μόνο απαραίτητο να επιστρέψω στον ερωτώντα για να κοιτάξω κάποιες λεπτομέρειες ξανά ή ο χάρτης θα με κρατάει σε εγρήγορση ως προς το γεγονός ότι ο ερωτών δεν μπορεί να κατανοήσει πως στην πραγματικότητα ο ίδιος δημιουργεί το πρόβλημα αλλά προβάλλει τα αίτια πάνω σε κάτι ή κάποιον άλλο.Άλλες φορές θα με ειδοποιήσει για το γεγονός ότι πρέπει να προχωρήσω πολύ προσεκτικά γιατί η κατάσταση είναι πολύ λεπτή. Σε κάθε περίπτωση οι λεπτομέρειες που τονίζονται είναι χρήσιμα ερμηνευτικά σημεία που έχουν τονιστεί γιατί θεωρήθηκαν ιδιαίτερα σχετικά και αξιόπιστα σύμφωνα με την «καλύτερη εμπειρία» των παραδοσιακών συγγραφέων. Είναι λοιπόν σαν μια παραδοσιακή λίστα «σημείων για προσοχή», αυτό είναι όλο. Καθένα από αυτά πρέπει να κριθεί μέσα στο πλαίσιο του χάρτη που εξετάζεται, ώστε να κατανοηθεί μια ερμηνεία για κάθε περίσταση.

 

myhoroscope: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια πάνω στην δουλειά σου; Υπάρχει κάποιο βιβλίο ή άλλες δραστηριότητες σε εξέλιξη;

Deborah Houlding: Τώρα είμαι απασχολημένη με μια παρατεταμένη περίοδο έρευνας στην βάση της ωριαίας τεχνικής, μελετώντας γιατί και πως έχει μεταβληθεί η έμφαση των αστρολογικών τεχνικών μέσα στους αιώνες. Ήταν ένα ταξίδι ανακαλύψεων που με βοήθησε να ξεκαθαρίσω μερικές από τις φαινομενικές αντιθέσεις και σύγχυση που χωρίς σκέψη αναπαράγονται σε μοντέρνα κείμενα απλώς επειδή ανήκουν στην «παράδοση». Αυτή ήταν μια έρευνα που είχα ανάγκη να κάνω ως κομμάτι του υλικού για τα ανώτερα επίπεδα μαθημάτων της ωριαίας, που στοχεύει στο να δώσει στους αστρολόγους της ωριαίας αρκετή κατανόηση των αρχών που χρησιμοποιούνται, να μπορούν διδάξουν το αντικείμενο και με αυτοπεποίθηση να απαντούν ερωτήσεις σχετικά με το γιατί κάνουμε αυτό εδώ ή το άλλο εκεί. Πιθανότατα φαντάζεστε ότι από την στιγμή που πέρασαν σχεδόν 15 χρόνια από τότε που δημοσίευσα το βιβλίο μου για τους οίκους, έχω μια τεράστια ποσότητα αδημοσίευτου υλικού που σχεδιάζω να εκδώσω σε μορφή βιβλίου όταν μπορέσω, αλλά για την ώρα προσπαθώ να αντισταθώ στην παρόρμηση «να βγάλω κάτι εκεί έξω» διότι γνωρίζω ότι είναι σημαντικό να τελειοποιήσω αυτή την έρευνα πρώτα. Πλησιάζω στο τέλος όμως περιμένω ότι θα χρειαστεί το λιγότερο ακόμα έναν χρόνο, ίσως ενάμισι χρόνο, προτού να τελειώσω όλα όσα έχω προγραμματίσει. Σε αυτό το στάδιο ίσως υπάρξει μια ραγδαία διαδοχή βιβλίων καθώς θα συγκεντρώνω κάποιο από το υλικό και θα το κάνω κατάλληλο για ευρύτερη διανομή.Στο μεταξύ υπάρχει ένας αριθμός ερευνητικών σχεδίων που είναι προγραμματισμένα να δημοσιευθούν σαν δοκίμια ή άρθρα. Για παράδειγμα έχω ένα δοκίμιο έρευνας πάνω στην καταγωγή και παραδοσιακή ανάπτυξη των όψεων και τροχιών που θα εκδοθεί σύντομα από το Ινστιτούτο Warburg σαν μέρος των δραστηριοτήτων ενός συνεδρίου που έγινε για την μεσαιωνική αστρολογία το 2008 και τον Σεπτέμβριο του 2010 το Mountain astrologer θα φιλοξενήσει μία ειδική έκδοση από ένα δοκίμιο που έγραψα πάνω στην αρχαία χρήση των «εποχιακών όψεων» των άστρων και πως οι αειφανείς αστέρες βιώνουν κύκλους ανατολών και δύσεων, παρόλο που δεν πέφτουν ποτέ κάτω από τον ορίζοντα. Επίσης έχω σε εξέλιξη την δημοσίευση της σχολιασμένης έκδοσης του Christian Astrology του Lilly σε συνέχειες στο site Skyscript – κι έτσι υπάρχει στην πραγματικότητα πολύ υλικό που δημοσιεύεται εδώ και εκεί, παρόλο που αντιλαμβάνομαι ότι οι αστρολόγοι λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη τους το υλικό όταν εκδίδεται σε μορφή βιβλίου. Είμαι σίγουρη ότι θα το προχωρήσω κι αυτό αρκετά σύντομα – όπως είπα, πρέπει να ζήσω πολλά χρόνια!
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments