0 0 votes
Article Rating

Α. Η φύση του Equal Ascendant: O Eq είναι μια από τις σημαντικότερες αστρολογικές παραμέτρους που όμως ελάχιστα υπολογίζεται από τους αστρολόγους. Λέγεται έτσι γιατί είναι ο ωροσκόπος σε σχέση με τον ουράνιο Ισημερινό και είναι εξαιρετικά σπάνιο να ταυτίζεται με τον κανονικό ωροσκόπο. Βρίσκεται πάντα στον 12ο ή 1ο Οίκο.

Θεωρείται, από τους αστρολόγους που το έχουν μελετήσει, ισοδύναμης κακοδύναμης υφής ή και με περισσότερο με 2 άλλα σημεία, το Νότιο Δεσμό και τη Μαύρη Σελήνη. Όταν θέλουμε να δώσουμε μια παραστατική εικόνα του τον παρομοιάζουμε σαν μια μαύρη τρύπα, όπου αν βρεθεί προχωρημένος πλανήτης απορροφάται.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως αν έχουμε σύνοδο πλανήτη στο γενέθλιο με Eq (όχι τόσο σημείου) καταστρέφονται οριστικά όλα τα θέματα του πλανήτη και οι Οίκοι που αυτός κυβερνάει.

Όταν προχωρημένος πλανήτης διέρχεται από το σημείο αυτό με οποιοδήποτε σύστημα, κυρίως Secondary αλλά και Solar Arc είναι από τις πιο επικίνδυνες χρονιές, το άτομο αισθάνεται σαν να «φεύγει η γη κάτω από τα πόδια του», σαν να μην μπορεί να ελέγξει τίποτα, νιώθει σαν τον Ιωσήφ Κ., τον ήρωα του Καύκα στη δίκη, όπου ξαφνικά εμπλέκεται σε έναν κυκεώνα χωρίς να καταλάβει το πώς αλλά και νιώθοντας πως δεν μπορεί να βγει.

 

Β. Το ζώδιο του Equal Ascendant
Επειδή ο Eq μπορεί να εμφανιστεί μόνο σε 2 Οίκους, 12ο ή 1ο, δεν έχει τόση σημασία ο Οίκος, ενισχύεται ο ρόλος του ζωδίου στο οποίο βρίσκεται, τονίζονται οι προβληματικές πτυχές του ζωδίου και όλα τα θέματα του ζωδίου παίζουν καταστρεπτικό ρόλο στη ζωή του ατόμου.

Αν είναι στον Κριό, το άτομο θα έχει μεγάλο πρόβλημα στο να ξεκινά καινούργια πράγματα, θα έχει πιθανόν προβλήματα με το κεφάλι, άσχημα βρεφικά χρόνια, δυσκολία στο να διαχειριστεί αρχηγικές θέσεις, θα έχει πιθανόν ασθενική φύση και ίσως να γεννηθεί με κάποιο πρόβλημα το οποίο θα σφραγίζει την προσωπικότητα. Σίγουρα δεν θα είναι καλός αθλητής και πιθανόν να είναι υποχωρητικός σε οποιεσδήποτε προκλήσεις, Επίσης μπορεί να πάθει μεγάλη καταστροφή όταν επιδεικνύει κριαρίσιες ιδιότητες.

 

Στον Ταύρο μπορεί να δίνει στο άτομο μια διαρκή, κυρίως οικονομική, ανασφάλεια, να τρέμει μήπως χάσει ότι έχει αποκτήσει, να ανησυχεί συνεχώς και μερικές φορές αυτή η ανησυχία να παίρνει έμπρακτο χαρακτήρα, πάντα θα έχει προβλήματα στα οικονομικά, μπορεί να χάσει ό,τι έχει κερδίσει και γενικότερα μπορεί να πέσει θύμα όσων του πουλούν ασφάλεια οποιασδήποτε υφής. Επειδή ο Ταύρος συνδέεται με υλικά αγαθά ή δεν θα μπορεί να τα αποκτήσει, ή θα τα χάνει, ή το ιδανικό, θα αδιαφορεί γι’ αυτά. Γενικά αυτό το σημείο στον Ταύρο κλονίζει όλο το έχειν του ατόμου και μπορεί να του δώσει ένα σύστημα αξιών καταπιεστικό που παθητικά να το αποδέχεται.

 

Στους Διδύμους βγάζει προβλήματα στα άκρα, στους πνεύμονες, επικοινωνιακές και μαθησιακές δυσκολίες, βραδεία αντίληψη, πρόβλημα σε κάποια αίσθηση, δυσκολίες με αδέλφια, ξαδέλφια και περίγυρο. Το χειρότερο που μπορεί να δώσει ο Eq στους Διδύμους είναι αυτιστικές τάσεις. Τα χρόνια στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο μπορεί να είναι πολύ δύσκολα και κινδυνεύει σοβαρά σε μετακινήσεις, μπορεί ποτέ να μην κάνει μετακίνηση και να μην ασχοληθεί με εμπορικές δραστηριότητες ή αν ασχοληθεί να καταστραφεί.

 

Ο Eq στον Καρκίνο δίνει μεγάλες δυσκολίες στα θέματα που συνδέονται με σπίτι και οικογένεια. Ο θάνατος, το ξεκλήρισμα όλης της οικογένειες σε σχετικά μικρή ηλικία – μέχρι την επιστροφή του Κρόνου – είναι δεδομένο, η κληρονομικότητα βαριά, πολλές φορές πιθανά προβλήματα είτε με τον τόπο διαμονής είτε με ολόκληρη την πατρίδα (πολιτικοί εξόριστοι). Η κληρονομικότητα σφραγίζει έτσι το άτομο, ώστε ακόμα και η υποψία ελευθερίας επιλογής ακυρώνεται, το άτομο είναι έρμαιο του πεπρωμένου.

Επίσης πάντοτε θα αποτελεί πρόβλημα για το άτομο η κατοικία με οποιαδήποτε μορφή – ακόμα και μία απλή μετακόμιση μπορεί να είναι αιτία ψυχικής αποδόμησης. Τέλος, η εικόνα της μητέρας βάζει έντονα τη σφραγίδα δια βίου και επίσης υπάρχει μία τρομοκρατική επίδραση της προ γενέθλιας σεληνιακής έκλειψης. Το που θα έχει τη Σελήνη το άτομο θα είναι καθοριστικό για την αποκωδικοποίηση του ωροσκοπίου.

Αν π.χ. η Σελήνη είναι στον Σκορπιό είναι συναφή μητέρας – σπιτιού – προηγούμενων ενσαρκώσεων και μαγείας. Εν κατακλείδι ο Eq στον Καρκίνο βγάζει μεγάλες δυσκολίες στη δημιουργία οικογένειας και συνήθως δεν κάνει ποτέ οικογένεια. Επειδή ο Καρκίνος δίνει ταραγμένο ψυχισμό, θυελλώδη συναισθήματα που μπορούν όμως είτε να πνίξουν το ίδιο το άτομο είτε τα πρόσωπα στα οποία τα συναισθήματα αναφέρονται. Θεωρείται πολύ βαρύς Eq με ιδιαίτερη σημασία στην καρμική αστρολογία κάτι που δεν μπορούμε να αναφέρουμε εδώ.

Συμπλήρωμα για τον Eq στον Καρκίνο
Το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται η Σελήνη δείχνει τον τομέα του σπιτιού (οικογένειας) που θα παρουσιάσει τα προβλήματα.

 • Αν είναι στον Καρκίνο, προβλήματα με τη μητέρα.
 • Αν είναι στον Λέοντα προβλήματα με τον πατέρα ή με την καρδιά του σπιτιού,
 • στην Παρθένο το σπίτι μαστίζεται από αρρώστιες,
 • στο Ζυγό διαζύγιο, νομικά θέματα, απουσία αισθητικής στο σπίτι, δυσαρμονία.
 • Αν είναι στον Σκορπιό θάνατοι συνεχόμενοι στο σπίτι, έντονη ύπαρξη αρνητικής ενέργειας, μαγεία στο σπίτι.
 • Στον Τοξότη προβλήματα με συγγενείς.
 • Στον Αιγόκερω πρόβλημα με πατέρα και μετά πιο ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας, πρόβλημα επίσης με τη σταθερότητα του σπιτιού.
 • Στον Υδροχόο απουσία ανεξαρτησίας των μελών που εξαφανίζονται στα πλαίσια της χοάνης οικογένειας.
 • Στους Ιχθείς προβλήματα πάλι με υγεία, κυρίως ψυχολογική, φτώχεια μεγάλη στο σπίτι και γενικότερα φαινόμενα κρυμμένων μυστικών στο σπίτι.
 • Στον Κριό προβλήματα με τα βρέφη της οικογένειας.
 • Στον Ταύρο προβλήματα με τα οικονομικά και τέλος στους Διδύμους προβλήματα με αδέλφια, ξαδέλφια και περίγυρο.

 

Με Eq στον Λέοντα το άτομο θα έχει προβλήματα στο να δημιουργεί και η κάθε δημιουργία θα πληρώνεται ακριβά. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει με μία άρνηση για δημιουργία, με μια παραίτηση από τη ζωή ή ακόμα και με αδυναμία τεκνοποιίας. Προβλήματα με παιδιά, διασκέδαση, πατρικό πρότυπο και γενικότερα όλα τα θέματα του Λέοντα. Επειδή ο Λέων συνδέεται με καρδιά, πολύ επικίνδυνες οι καρδιοαγγειακές παθήσεις. Μπορεί το άτομο να μην έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει, όταν διασκεδάζει εύκολα να βαριέται, να έχει ερωτικές επιθυμίες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και βέβαια παιδιά που θα το πληρώσουν.

Πατέρα αυταρχικό ή και ανύπαρκτο και εν κατακλείδι άτομο που εύκολα μπορεί να οδηγηθεί σε αυτοκτονία και γενικά σε αίσθηση ματαιότητας. Πολύ επικίνδυνες οι Total εκλείψεις και οι διελεύσεις του Ποσειδώνα. Αν ο Ήλιος είναι στο Σκορπιό, το πεδίο θανάτου επεκτείνεται στη ζωή του ατόμου. Για να κλείσουμε με αυτό το Eq θέλουμε απλά να αναφέρουμε πως το άτομο έχει τέτοια μοίρα ώστε να μην μπορεί ποτέ να νιώθει πως κατευθύνει τη μοίρα του, είναι έρμαιο του πεπρωμένου και δεν μπορεί ποτέ να συμφιλιωθεί μ’ αυτό.

 

Μη σας ξενίζει το ότι επιμείναμε ιδιαίτερα στον Καρκίνο και στο Λέοντα, επιμείναμε γιατί είναι τα ζώδια των φώτων και γι’ αυτό το λόγο έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα.

 

Ο Eq στην Παρθένο μπορεί να δώσει αρρωστημένη προσήλωση στην καθαριότητα που να φτάνει μέχρι του σημείου του ψυχαναγκασμού, της καταπίεσης ενστίκτων και επιθυμιών, μπορεί να βγάλει υστερίες σχετικά με τη διατροφή την υγιεινή και τη τάξη μεγάλες σεξουαλικές διαστροφές, αλλά είναι αδύνατο να τις υλοποιήσει. Αυτός ο Eq μπορεί να δώσει το άτομο που εύκολα να διασυρθεί από κακόβουλη κριτική ή θα δημιουργήσει το ίδιο εχθρούς κάνοντας τέτοια κριτική. Άτομο χωρίς καμία δοτικότητα, με τεράστια ιδιοτέλεια και παρέχει υπηρεσίες μόνο και μόνο για να κερδίσει εύνοια. Μεγάλα προβλήματα με τα έντερα και γενικότερα με τους μηχανισμούς απέκκρισης και με ροπή προς την παρά φύσιν συνουσία.

 

Με Eq στο Ζυγό τεράστια προβλήματα σε θέμα σχέσεων, οι σχέσεις είτε δεν είναι όπως τις θέλει το άτομο είτε αν είναι, εύκολα χάνονται, πολλές φορές χωρίς και το ίδιο να καταλαβαίνει το γιατί. Κίνδυνος περιπλοκής σε συνεργασίες ακατάλληλες, στις οποίες το άτομο μπορεί να υποστεί τη μεγαλύτερη δυνατή εξαπάτηση. Ο γάμος σπάνια διαρκεί αλλά ποτέ δε φεύγει από τη μνήμη και ακόμα κι αν λήξει συνδέει τα άτομα με νομικό τρόπο.

 

Με Eq στο Σκορπιό μπορεί να φέρει προβλήματα σεξουαλικής φύσεως, μπορεί το άτομο να μην μπορέσει ποτέ να εκδηλώσει την ακόρεστη σεξουαλικότητά του. Θάνατοι στο γύρω περιβάλλον του κυριολεκτικοί και μεταφορικοί, επαφή με κακής ποιότητας μεταφυσική, μεγάλοι κίνδυνοι από ψυχικές ασθένειες. Εσωστρέφεια τεράστια, τρικυμισμένο υποσυνείδητο. Μεγάλα προβλήματα με οικονομικά, κίνδυνος, κάποια στιγμή, απώλειας της μέχρι τούδε περιουσίας. Προβλήματα μεγάλα με τα ανατομικά μέρη του Σκορπιού (γεννητικά όργανα, πρωκτός), μπλοκαρισμένη ενέργεια επικίνδυνη που παράγει, στην καλύτερη περίπτωση, κυκλοθυμική συμπεριφορά. Κοινό στοιχείο με την Παρθένο η παρά φύσιν συνουσία.

 

Ο Eq στον Τοξότη μπορεί να δώσει κακοδαιμονία σε σπουδές, σπάνια το άτομο της ολοκληρώνει τουλάχιστον στο βαθμό που αυτό θα ήθελε. Δυσκολίες στο να προχωρήσει σε ανώτερη γνώση όποια κι αν είναι αυτή. Προβλήματα με συγγενείς, προβλήματα με το εξωτερικό ή προβλήματα με ανθρώπους που συνδέονται με το εξωτερικό. Μεγάλος κίνδυνος φανατισμού ή θύμα φανατισμού, επίσης μπορεί να υποστεί ταλαιπωρία από άτομα φύσεως Τοξότη, όπως δικαστές, παπάδες, δασκάλους και καθηγητές. Μεγάλα προβλήματα αιματολογικής φύσεως και ευάλωτο το άτομο σε ασθένειες του ήπατος.

 

Ο Eq στον Αιγόκερω δίνει ότι και στον Λέοντα, εξασθενημένο το πατρικό πρότυπο, αυτό που οι Licaniennes λείπει το «όνομα του πατρός». Χωρίς πατρικό πρότυπο το άτομο αναζητά πάντοτε την πατρική φιγούρα και πάντα είναι το «αιώνιο παιδί», ουσιαστικά ποτέ δεν ενηλικιώνεται. Μεγάλη η κρίση ταυτότητας, γι’ αυτό στριφογυρίζει σε διάφορους χώρους, αλλάζει επαγγέλματα συνεχώς, ψάχνοντας να βρει αυτό το οποίο ουσιαστικά θα γου διαμόρφωνε την ισορροπία. Επειδή δεν έχει πρότυπο πατέρα, αν είναι γυναίκα το μεταθέτει στο σύζυγο, αν είναι άντρας το μεταθέτει σε άτομα του ιδίου φύλου τα οποία εξιδανικεύει και προσπαθεί να μιμηθεί. Πάντα προβλήματα με εξουσίες κάθε μορφής. Στην προσπάθειά του το άτομο να καλύψει το κενό του χαμένου πατέρα και να κρύψει το τραυματισμένο παιδί προβάλλει ένα υπεραιγοκερίσιο προσωπείο με το οποίο θέλει να φαίνεται ακλόνητος και αναίσθητος, για να μη φανεί η αδυναμία και ο σπαραγμός.

 

Με Eq στον Υδροχόο υπάρχει αδυναμία αποδοχής της ελευθερίας λόγω της ευθύνης που αυτή συνεπάγεται. Μεγάλα προβλήματα με φιλίες, οι οποίες δεν έχουν διάρκεια συνήθως, δυσκολία συμμετοχής σε συλλογικούς χώρους ή πλήρη απορρόφηση από αυτούς. Στόχοι και ιδανικά δύσκολα πραγματοποιούνται ή εύκολα αλλάζουν. Καλό είναι το άτομο να αποφεύγει συμμετοχή σε άκρως ακτιβιστικές οργανώσεις γιατί θα είναι το πρώτο θύμα εκτός αν έχει το σύνδρομο του ήρωα.

 

Ο Eq στους Ιχθείς μπορεί να κάνει ευάλωτο το άτομο σε κάθε μορφής εξαπάτησης, θυματοποίησης λόγω εξαιρετικής αφέλειας, που αγγίζει τα όρια της βλακείας. Κίνδυνος να εμπλακεί σε χώρους μεταφυσικής όπου στην καλύτερη περίπτωση θα έχει μόνο οικονομικές απώλειες. Εύκολα ενστερνίζεται ανθρωπιστικές ιδεολογίες ή ανθρωπιστικές συμπεριφορές χωρίς να ψάχνει περισσότερο το background τους Προβλήματα με ασθένειες του ανοσοποιητικού, διαταραχή του ανοσοποιητικού μετά από συναισθηματικό σοκ, εύκολη σωματοποίηση ψυχικών συμβάντων. Γενικά το άτομο είτε αφήνεται εύκολα σε πρόσωπα και καταστάσεις είτε έχει δισταγμούς στο να αφεθεί. Ροπή προς επικίνδυνα υποκατάστατα.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη εισαγωγή για το East Point (γιατί αυτό είναι ο Equal Ascendant, Eq) θέλουμε να πούμε πως ο Equal Ascendant υπολογίζεται με το σύστημα οικοθεσίας Meridian (Μεσημβρινού).
Το σύστημα οικοθεσίας Μεσημβρινού συνδέεται με την έννοια της διαίρεσης των ενδιάμεσων οίκων στον Ισημερινό αντί στην Εκλειπτική. Με άλλα λόγια προσθέτουμε δυο ώρες της ορθής αναφοράς στον Αστρικό χρόνο του Τοπικού Μεσημβρινού. Κάθε ακμή οίκου υπολογίζει αρχικά τον τοπικό Αστρικό χρόνο και βρίσκουμε το Mc. Είναι η ακμή του 10ου οίκου.

Σε αυτόν τον αστρικό χρόνο προσθέτουμε δυο ώρες και βρίσκουμε ξανά το αντίστοιχο Mc. Μέσα σε ένα πίνακα οίκων αυτό το Mc είναι η ακμή του 11ου οίκου.
Συνεχίζοντας έτσι φτάνουμε στην ακμή του 1ου οίκου που είναι ο Equal Ascendant, συντομογραφία του Equatorial Ascendant ή αλλιώς το περίφημο East Point (Ισημεριανός Ωροσκόπος) αν θα θέλαμε να το πούμε στα Ελληνικά.

Θα επανέλθουμε σύντομα σε αυτό το θέμα…

 

Χρήστος Παϊζης

 

Απορίες και συζήτηση για το άρθρο υπάρχουν ΕδώΚαι εδώ

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments