0 0 votes
Article Rating

O Steven Forrest – για όσους είναι καινούργιοι στον γοητευτικό χώρο της αστρολογίας – είναι ένας από τους σημαντικότερους επαγγελματίες αστρολόγους παγκοσμίως. Μελετά την αστρολογία από την εφηβική του ηλικία και εξασκεί το επάγγελμα του αστρολόγου από το 1971.

Επιτυχημένος συγγραφέας πολλών βιβλίων με χιλιάδες πωλήσεις ακόμα και στην πατρίδα μας, αλλά και με αξιοσημείωτη παρουσία τόσο στον τομέα της διδασκαλίας όσο και της αστρολογικής έρευνας. Έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο δίνοντας διαλέξεις και σεμινάρια, αρθρογράφησε για μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα περιοδικά του χώρου και έχει διδάξει εκατοντάδες αστρολόγους μέχρι σήμερα.

Για τον χαρισματικό αυτόν άνθρωπο, έχουν γραφτεί πολλά, από διάσημους επαγγελματίες και ερασιτέχνες, αλλά αν έπρεπε να επιλεχθεί μία αντιπροσωπευτική φράση για να περιγράψει την προσωπικότητα του θα ήταν αυτή που έγραψε το περιοδικό Horoscope για τον Steven: «όχι μόνο ένας εξέχων αστρολόγος, αλλά επίσης ένας σοφός άνθρωπος».

Αν έπρεπε εμείς να γράψουμε μία φράση που να σκιαγραφεί τον χαρακτήρα του μετά από την συνέντευξη μας, θα χρησιμοποιούσαμε τον τίτλο του ομώνυμου βιβλίου του Μ. Λουντέμη «ένα παιδί μετράει τ’ άστρα». Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του, νιώθει ακόμα το ίδιο μαγεμένος από τον νυχτερινό ουρανό και τους αστερισμούς όσο και όταν ήταν παιδί ενώ ο ενθουσιασμός και αμείωτο ενδιαφέρον του για το αντικείμενο σε συνδυασμό με τον γοητευτικό του τρόπο σκέψης, αιχμαλωτίζουν από την πρώτη στιγμή.

Ενδεικτικά κάποια σημεία από το εκτενές βιογραφικό του:

Παρά το γεγονός ότι αποφοίτησε (το 1971) από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα με πτυχίο στην Θρησκειολογία, επέλεξε την επαγγελματική αστρολογική πρακτική.

Το 1984 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο «The inner sky» από τον οίκο Bantam Books το οποίο και ακολούθησε λίγο μετά ο δεύτερος τόμος με τίτλο «The changing sky». Αυτή ήταν η αρχή μιας εντυπωσιακής συγγραφικής σταδιοδρομίας που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα νε επιτυχία, με έναν μακρύ και πολύ σεβαστό κατάλογο βιβλίων, μερικά εκ των οποίων είναι τα:«The night speaks», «The book of Pluto», «Yesterday’s Sky» . Η αγαπημένη του σύζυγος Jodie Forrest και ο Steven έγραψαν την διάσημη και πολύ δημοφιλή τριλογία «Skymates», «Skymates: Love, Sex, and Evolutionary Astrology» και «Skymates: The Composite Chart». Με τον φίλο του αστρολόγο Jeffrey Wolf Green , συνέγραψαν δύο βιβλία βασισμένα σε διαλέξεις που είχαν δώσει από κοινού με τίτλο «Measuring the Night: Evolutionary Astrology and The Keys to the Soul».

Εκτός από την συγγραφική του καριέρα και την αστρολογική πρακτική, ήταν επίσης μέλος της Επιτροπής Ηθικής της Διεθνούς Κοινωνίας για την Αστρολογική Έρευνα (2002-2006) λαμβάνοντας μέρος στην συγγραφή του Κώδικα Ηθικής για τους επαγγελματίες αστρολόγους και ήταν επίσης Πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Κολλεγίου αστρολογικών σπουδών Κέπλερ.

Το 1985, τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Επαγγελματιών Αστρολόγων για «Εξαιρετική προσφορά στην τέχνη και επιστήμη της Αστρολογίας» και προτάθηκε τρείς φορές για το Βραβείο του Ενωμένου Αστρολογικού Συμβουλίου Ρέγκουλους (1992,1995 και 2008).

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να γράφουμε για τον Steven, για την εξαιρετική του σταδιοδρομία, τις αυθεντικές ιδέες και προσέγγιση του, ή ακόμα για την καλοσυνάτη προσωπικότητα και την βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης ψυχής και των συμπαντικών «τρόπων» που έχει κατακτήσει μέσα από πολλά χρόνια εμπειρίας στην συμβουλευτική και αστρολογική έρευνα. Αλλά η μετριοφροσύνη που δείχνει στην συζήτηση μας όπως επίσης και στο έργο της ζωής του, μιλάει από μόνη της καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Λοιπόν, ας γνωρίσουμε τον Steven Forrest, έναν αστρολόγο με αξιοζήλευτο τρόπο σκέψης!

***

Myhoroscope: Το πρώτο πράγμα που πρόσεξα στην βιογραφία σου είναι αυτό του αποφοίτου θρησκειολογίας που επιλέγει να γίνει επαγγελματίας αστρολόγος. Γιατί θρησκειολογία εξαρχής και πως σε κέρδισε απ’ αυτήν η αστρολογία; Θεωρείς πως οι σπουδές σου πάνω στις θρησκείες φάνηκαν χρήσιμες στην εντυπωσιακή σου καριέρα στην αστρολογία και εάν ναι, με ποιον τρόπο;

STEVEN FORREST: Σαν ένας καλός Αιγόκερος δευτέρου οίκου που είμαι, όταν πήγα στο κολλέγιο σπούδαζα οικονομικά. Αλλά ήμουν δυστυχισμένος και άρχισα να σκέφτομαι ότι αυτό θα ήταν το πόσο ευτυχισμένος θα μπορούσα ποτέ να είμαι, αν κολλούσα σε αυτό τον δρόμο. Έτσι άρχισα να ψάχνω για μαθήματα ψυχολογίας και φιλοσοφίας, αλλά τα βρήκα αρκετά αδιάφορα επίσης. Τελικά πήρα ένα μάθημα Θρησκειολογίας η οποία και με αιχμαλώτισε. Στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας από όπου αποφοίτησα, το Τμήμα της Θρησκειολογίας διέθετε υπέροχη ποικιλία – η θεολογία και θρησκευτική ιστορία αποτελούσαν κομμάτι του, όμως επίσης ο Γιουγκιανός συμβολισμός και τέτοια πράγματα. Μπορώ να πω με ειλικρίνεια πως είμαι ένας από τους λίγους ανθρώπους που ξέρω που αληθινά χρησιμοποίησα την πανεπιστημιακή μου εκπαίδευση σχεδόν σε καθημερινή βάση, εξασκώντας ένα επάγγελμα που αγαπώ. Η θρησκειολογία μου έδωσε πολύ καλά θεμέλια σαν εξελικτικό αστρολόγο.
***

Myhoroscope: Διάβασα επίσης ότι έχεις ενδιαφέρον για την Αστρονομία. Πιστεύεις ότι η Αστρονομία και η Αστρολογία εξελίσσονται σε ξεχωριστές κατευθύνσεις ή ίσως συνδέονται, αλλά με τρόπους που οι άνθρωποι δεν μπορούν να συλλάβουν ή οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα;

STEVEN FORREST: Λοιπόν, το σχίσμα μεταξύ αστρολογίας και αστρονομίας είναι σχετικά πρόσφατο, με την έννοια της ανθρώπινης ιστορίας. Ο Johannes Kepler, πίσω στον 17ο αιώνα, αποτελεί μία σημαντική φιγούρα και για τους δύο αυτούς κόσμους για παράδειγμα. Φυσικά, κάτω από τους φυσικούς νόμους που αληθινά κυβερνούν το σύμπαν μας, η αστρονομία και η αστρολογία είναι διαφορετικές πλευρές της ίδιας πραγματικότητας… Υποψιάζομαι ότι το χάσμα θα κλείσει και πάλι εν καιρώ καθώς οι πιο εύρωστες αλήθειες της ζωής ξεπερνούν το τρέχον περίεργο κοινωνιολογικό κλίμα που χωρίζει τους δύο κλάδους.Είναι εύκολο για τους αστρολόγους να παραπονιούνται για το πως οι προκαταλήψεις των αστρονόμων δουλεύουν για να μας κακολογούν, αλλά νιώθω απέχθεια για το πόσο λίγοι αστρολόγοι μπορούν έστω να αναγνωρίσουν αστερισμούς ή να δείξουν τον Δία ή τον Άρη στον νυκτερινό ουρανό. Επίσης με λυπεί η έκταση στην οποία οι αστρολόγοι ικανοποιούνται με το να παραμένουν προσκολλημένοι σε παλιότερες οπτικές της αστρονομίας – αγνοώντας τα σώματα της ζώνης Kuiper (πλουτωνοειδείς), ως σκανδαλώδες παράδειγμα. Έχουμε δεκάδες νέους πλανήτες εκεί έξω! Αυτό θα έπρεπε να μας ενθουσιάζει, αλλά συχνά ομιλίες σχετικά με την Έρις, για παράδειγμα, δεν τις παρακολουθούν πολλοί. Η Έρις είναι ακόμα μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα και πιθανώς εξίσου σημαντική. Οι περισσότεροι αστρολόγοι δεν ξέρουν καν την θέση της μοίρας της στους δικούς τους χάρτες. Δεν προσπαθώ να κακολογήσω κανέναν εδώ, απλά να ξεκαθαρίσω ότι η αποξένωση των αστρολόγων και αστρονόμων είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης.
***

Myhoroscope: Αν έπρεπε να επιλέξεις την πιο δύσκολη ή περίπλοκη όψη ή/και θέση στον γενέθλιο χάρτη σου ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

STEVEN FORREST: Κάθε σχηματισμό που είναι στην επικαιρότητα διαμέσου των διελεύσεων ή προόδων σε ένα δεδομένο διάστημα, συνήθως τον αισθανόμαστε σαν τον δυσκολότερο! Αλλά γενικότερα, νομίζω θα επέλεγα το τετράγωνο μου μεταξύ Δία – Ποσειδώνα. Ο Δίας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο στον Αιγόκερο και στον δεύτερο οίκο, ενώ ο Ποσειδώνας είναι στον Ζυγό και στον ενδέκατο οίκο. Το τετράγωνο Ηλίου – Ποσειδώνα είναι πιο ακριβές, αλλά νιώθω πως έχω κάνει ειρήνη μαζί του, ισορροπώντας την αιγοκερίσια λογική με την θεμελιώδη μου μυστικιστική προδιάθεση.Όμως το τετράγωνο Ποσειδώνα – Δία με βάζει ακόμα σε μπελάδες. Τείνω να λέω «ναι» πολύ συχνά και υπερβολικά εύκολα. Ακόμα κι όταν αισθάνομαι λυπημένος και ηττημένος, υπάρχει μερικές φορές πάλι αυτή η εντελώς βλακώδης αισιοδοξία που διατρέχει την σκέψη μου. Υποθέτω, κατά βάθος, νιώθω ότι έχω δίκιο σε όλα – που φυσικά δεν είναι αλήθεια! Είμαι αρκετά έξυπνος ώστε να το ξέρω αυτό, αλλά ο Ποσειδώνας με απογειώνει στους αιθέρες πάνω στα πανευτυχή φτερά του Δία, κάνοντας με να πιστεύω με μακαριότητα ότι όλα θα εξελιχθούν υποστηρικτικά προς εμένα. Καλά πάει μέχρι τώρα! Αλλά γελάω με τον εαυτό μου σχετικά με αυτό – και ίσως αυτό είναι το μυστικό.
***

Myhoroscope: Ήσουν μέλος της επιτροπής για την αστρολογική ηθική, ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της καριέρας σου κατά την άποψη μου. Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ένα μονοπάτι καριέρας στην αστρολογία, μερικές φορές ίσως και με μεγάλο ποσοστό ματαιοδοξίας ή επιπολαιότητας. Ποιες αρχές πρέπει να κυβερνούν το μονοπάτι της επαγγελματικής αστρολογικής συμβουλευτικής κατά την άποψη σου;

STEVEN FORREST: Συμφωνώ απολύτως. Η Αστρολογία μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρή μέσα από τον αντίκτυπο της πάνω στους ανθρώπους και χωρίς μια γερή ηθική βάση, ένας αστρολόγος μπορεί να κάνει πολύ ζημιά. Σχεδόν με τράβηξαν με το ζόρι μέσα στην Επιτροπή Ηθικής της Διεθνούς Κοινωνίας Αστρολογικής Έρευνας (ISAR) εξαιτίας μιας πολιτικής αναταραχής στην οποία δεν θ’ αναφερθώ εδώ. Η προσέγγιση μου όταν ξεκίνησα ήταν ότι οι περισσότερες ερωτήσεις ηθικής είναι αρκετά προφανείς και οι άνθρωποι είτε κάνουν το σωστό είτε το λάθος εξαιτίας της δικής τους φύσης. Μετά από λίγο καιρό μέσα στην Επιτροπή, συνειδητοποίησα πόσο λεπτές είναι πολλές από αυτές τις ερωτήσεις στην πραγματικότητα.Ένα καίριο παράδειγμα, όλοι σχεδόν συμφωνούν ότι θα ήταν λάθος να κάνουμε μια μεγάλης διάρκειας, συναισθηματική συνεδρία με έναν πελάτη, να πάρουμε τα χρήματα του – και μετά αμέσως να προσπαθήσουμε να εμπλακούμε μαζί του σεξουαλικά. Αλλά δοκιμάστε κι αυτό: πόσο καιρό θα έπρεπε να περιμένεις; Ας πούμε ότι νιώθεις έλξη για έναν πελάτη- αν του τηλεφωνήσεις την επόμενη μέρα φλερτάροντας μαζί του, εκμεταλλεύεσαι αθέμιτα το γεγονός ότι είναι ευάλωτος απέναντι σου; Θα έπρεπε να περιμένεις έξι εβδομάδες; Έναν χρόνο; Σε πολλές από αυτές τις ερωτήσεις δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Αλλά βοηθάει πολύ να υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και κοινά αποδεκτά πρότυπα που έχουν συζητηθεί από την κοινωνία μας. Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται θα έπρεπε να ρίξει μια ματιά στο ISAR – International Society for Astrological Research και να πατήσει στον Κώδικα Ηθικής στην κορυφή της σελίδας. Το κείμενο έχει έκταση λίγων σελίδων αλλά κάθε λέξη γράφτηκε με αίμα! Και τι πρόοδος ήταν αυτή!
***

Myhoroscope: Πως μπορεί η Αστρολογία να φανεί χρήσιμη στους σύγχρονους ανθρώπους; Τι μπορεί να προσφέρει στον κόσμο σήμερα;

STEVEN FORREST: Η Αστρολογία, όταν εξασκείται σωστά, βοηθάει τους ανθρώπους να βρουν νόημα μέσα στην ζωή τους. Αυτό είναι τεράστιο. Μας βοηθάει να βλέπουμε πέρα από την σκέτη πρακτική επιβίωση και προς μια βασιλεία πνευματικού σκοπού. Μας βοηθά να επιλέξουμε έντεχνα, αποτελεσματικά μέσα για να κατορθώσουμε την αυτοπραγμάτωση. Συνδέει τις ψυχές μας με την φύση με έναν συγκεκριμένο και προσωπικό τρόπο και άρα έχει ένα «Πράσινο» αίσθημα. Αντανακλά ένα είδος πνευματικότητας που υπερβαίνει την θρησκεία και τον πολιτισμό και επίσης μας βοηθάει να φτάσουμε σε ένα βιώσιμο ανθρώπινο μέλλον πάνω σε αυτόν τον μικρό, κοσμοβριθή πλανήτη. Μπορεί επίσης να είναι πολύ υποστηρικτική στο πολύ πρακτικό επίπεδο με την έννοια του συγχρονισμού των κινήσεων μας και επιλογών μας στην ζωή.
***

Myhoroscope: Τι σημαίνει ο όρος Εξελικτική Αστρολογία και ποια είναι τα σημεία στα οποία διαφέρει από την Παραδοσιακή Αστρολογία;

STEVEN FORREST: Η Εξελικτική Αστρολογία αποτελεί μία μεγάλη «τέντα» και υπάρχουν διαφορετικές σχολές σκέψης μέσα της. Για εμένα, είναι το πάντρεμα της μοντέρνας, ψυχολογικής αστρολογίας που βασίζεται στις επιλογές και στην αρχαία μεταφυσική. Κοιτάζουμε τον χάρτη με τον τρόπο που ίσως θα τον κοίταζε και κάποιος σαν την Liz Greene, αλλά μετά κάνουμε ερωτήσεις όπως ΓΙΑΤΙ έχει αυτό το άτομο αυτό τον χάρτη; Από πού ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ αυτά τα θέματα; Η απάντηση γενικά ορίζεται μέσα στα πλαίσια των άλυτων θεμάτων από προηγούμενες ζωές, τα οποία έχουμε μάθει να εντοπίζουμε με αρκετή ακρίβεια. Οι τεχνικές είναι περίπλοκες. Τις αναλύω στο τελευταίο μου βιβλίο, “Yesterday’s sky”: Astrology and Reincarnation.
***

Myhoroscope: Πώς προσεγγίζει ένας Εξελικτικός Αστρολόγος τον γενέθλιο χάρτη ή τον συναστριακό χάρτη;

STEVEN FORREST: Και πάλι κοιτάζουμε για «έναν χάρτη πίσω από τον χάρτη». Ποιο είναι το κρυμμένο κάρμα του συγκεκριμένου ατόμου ή της σχέσης μεταξύ δύο ανθρώπων. Μπορεί να μάθει τις τεχνικές οποιοσδήποτε έχει αρκετές ικανότητες ώστε να έχει επιτύχει σε άλλες συμβατικές μορφές αστρολογίας, αλλά υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σε αυτές. Το “Yesterday’s Sky” είναι πραγματικά η Βίβλος αυτών των τεχνικών, αλλά για την συναστρία ειδικά θα πρότεινα επίσης σε κάποιο άτομο να ρίξει μια ματιά στους δύο τόμους του “Skymates” που γράψαμε η γυναίκα μου η Jodie κι εγώ.
***

Myhoroscope:Πολλοί αστρολόγοι αντιμετωπίζουν τις σκληρές – γενέθλιες ή συναστριακές- όψεις με ένα είδος ..μοιραίου τρόπου. Οι οπαδοί της καρμικής αστρολογίας τις προσδιορίζουν σαν ένα αναπόφευκτο φορτίο που πρέπει καρτερικά να υπομένουμε και μερικοί παραδοσιακοί αστρολόγοι βιάζονται να προχωρήσουν σε δυσοίωνες προβλέψεις. Ανάμεσα στα μοιραία λάθη και το κάρμα ένας αρχάριος μπορεί να τρομάξει αρκετά ή να μπερδευτεί. Ποια είναι η δική σου οπτική;

STEVEN FORREST: Πιστεύω ότι όλες αυτές οι οπτικές είναι αδικαιολόγητα αποθαρρυντικές και αποδυναμωτικές και νιώθω ότι μπορώ να το αποδείξω αυτό. Οι σκληρές όψεις απαιτούν περίπλοκη ενσωμάτωση και την εξισορρόπηση των παραδόξων, αλλά μπορούμε να επιτύχουμε την πραγματοποίηση αυτού του έργου.
Κοιτάξτε στο www.astrodatabank,com η σε οποιοδήποτε άλλη παρόμοια βάση, τους γενέθλιους χάρτες των ανθρώπων που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας. Θα δείτε υπερβολικά πολλούς «κακούς» χάρτες! Αυτό εννοώ όταν λέω ότι μπορώ να αποδείξω την άποψη μου σχετικά με το ότι οι «κακές» όψεις δεν είναι και τόσο κακές!Είναι απολύτως εφικτό να τις κατανοήσουμε όπως πρέπει και επομένως να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλεπόμενα βάσανα. Και στις σχέσεις – λοιπόν, ποιος θα ήθελε μία σχέση ληθαργική, χωρίς πάθος; Συχνά οι καλές όψεις εξελίσσονται με αυτό τον τρόπο. Μου αρέσει πάντοτε να βλέπω μερικές σκληρές συναστριακές όψεις σε μία συναστρία. Βάζουν λιγάκι «ψυχή» στο σύστημα. Όλοι μας είχαμε την εμπειρία της διαδικασίας μιας αληθινά επώδυνης διαφωνίας με έναν σύντροφο και είδαμε την σχέση να γίνεται πιο δυνατή εξαιτίας της. Αυτό έρχεται μέσα από τις σκληρές όψεις, όχι από τις εύκολες. Για μένα, αυτό είναι η ενήλικη οπτική της συναστρίας.
***

Myhoroscope: Στο βιβλίο σου “Yesterday’s sky”, αναλύεις την άποψη σου σχετικά με την μετενσάρκωση και την αστρολογία. Αναφέρεις, «Δεν χρειάζεται καν να πειστείτε στην πραγματικότητα για την μετενσάρκωση σαν ένα κυριολεκτικό γεγονός» , αφήνοντας αρκετό χώρο για κάποιον να ερμηνεύσει και να συλλάβει την μετενσάρκωση με έναν πιο προσωπικό τρόπο. Πως αντιλαμβάνεσαι εσύ την μετενσάρκωση και πιο συγκεκριμένα ποιον ρόλο παίζει η μετενσάρκωση στην εργασία σου με την Εξελικτική Αστρολογία;

STEVEN FORREST: Κάποιος μπορεί σαφώς να χρησιμοποιεί την αστρολογία – ακόμα και την Εξελικτική Αστρολογία – χωρίς να πιστεύει στην μετενσάρκωση. Χρειάζεται μόνο να κοιτάξουμε στα μάτια ενός νεογέννητου μωρού για να μάθουμε ότι κάτι ανθρώπινο γεννήθηκε ήδη μέσα μας. Μπορούμε να το εξηγήσουμε με το DNA ή με το πως μας έφτιαξε ο Θεός. Οι περισσότεροι εξελικτικοί αστρολόγοι το εξηγούν με τις προηγούμενες ζωές. Προσωπικά είμαι 100% πεισμένος για την μετενσάρκωση. Τα στοιχεία που την υποστηρίζουν είναι εξαιρετικά, μόλις αρχίσεις να κοιτάζεις τις έρευνες. Αλλά το πιο σημαντικό, απλά αισθάνομαι ότι το γνωρίζω μέσα στην καρδιά μου. Αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα, φυσικά. Αλλά τα είδη των ανθρώπων που έρχονται σε μένα για αστρολογικές συμβουλές φαίνεται γενικά να πιστεύουν επίσης στις προηγούμενες ζωές. Αν κάποιος προτιμάει να βλέπει την ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο δεν νιώθω καμία ανάγκη να τον προσηλυτίσω στον δικό μου τρόπο σκέψης.
***

Myhoroscope: Πολλοί παραδοσιακοί αστρολόγοι δεν περιλαμβάνουν το νόημα των Σεληνιακών Δεσμών στην ερμηνεία ενός γενέθλιου χάρτη στηριζόμενοι στο ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρα δηλωμένη και κοινά αποδεκτή επιρροή. Χρησιμοποιείς τους Δεσμούς της Σελήνης στην δική σου δουλειά, από μια Εξελικτική άποψη. Ποιο είναι το νόημα τους και η πραγματική επιρροή τους στην παρούσα ζωή ενός ατόμου, σύμφωνα με την εμπειρία σου;

STEVEN FORREST: Αυτή είναι επίσης μια μεγάλη ερώτηση, αλλά βασικά ο νότιος δεσμός της Σελήνης αντιπροσωπεύει όλες τις υποβόσκουσες συμπεριφορές, πεποιθήσεις και προσκολλήσεις που έχουμε αφήσει άλυτες σε προηγούμενες ζωές, ενώ ο βόρειος δεσμός είναι το καλύτερο φάρμακο ή γιατρικό για αυτά τα θέματα. Θα ήθελα εδώ να τονίσω το ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε σε βάθος τους δεσμούς, χωρίς την επιπλέον κατανόηση των κυβερνητών πλανητών τους και όλων των εμπλεκόμενων όψεων με αυτούς επίσης. Εκεί η εξελικτική αστρολογία γίνεται περίπλοκη, όμως πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξετε περισσότερα από τους σεληνιακούς δεσμούς απλά, για να λάβετε το μήνυμα.
***

Myhoroscope: Έχεις εκπαιδεύσει πολλούς νέους επαγγελματίες αστρολόγους μέχρι τώρα. Θεωρείς ότι ένας αστρολόγος θα πρέπει να διαθέτει κάποιες ιδιαίτερες ποιότητες;

STEVEN FORREST: Ναι πράγματι! Γύρω στα δώδεκα χρόνια πριν, όταν άρχισα να βλέπω ότι πλησιάζω τα πενήντα, συνειδητοποίησα ότι ήταν καιρός να κοιτάξω σοβαρά να περάσω την σκυτάλη. Αποφάσισα να το κάνω αυτό το κύριο μου μέλημα για την υπόλοιπη ζωή μου. Έτσι ξεκίνησα το Πρόγραμμα Αστρολογικής Φοίτησης. Αυτό το διάστημα έχω δύο προγράμματα στην Καλιφόρνια και ένα στην Αυστραλία. Θα ήθελα να ξεκινήσω ένα ακόμα στα Ανατολικά, πιθανόν στην Βόρεια Καρολίνα που ήταν το σπίτι μου για σαράντα χρόνια. Είχα ένα πρόγραμμα και στο Κάνσας επίσης, αλλά αυτό έκανε τον κύκλο του – αρχικά, είχα πρόθεση για έξι τετράωρες συναντήσεις και στο Κάνσας αυτό συνέβη. Στην Καλιφόρνια οι σπουδαστές δεν με άφηναν να σταματήσω!Συνολικά, πέρασαν από τα προγράμματα γύρω στα εξακόσια άτομα μέσα στα χρόνια. Κάποιοι έγραψαν βιβλία. Πολλοί έχουν μιλήσει στα μεγάλα αστρολογικά συνέδρια. Οι περισσότεροι απο αυτούς έχουν δημιουργήσει μια επιτυχημένη προσωπική αστρολογική πρακτική. Είμαι εξαιρετικά περήφανος για όλους τους. Το πρόγραμμα είναι αυστηρό εγκεφαλικά αλλά πολύ ζεστό και προσανατολισμένο στην καρδιά. Το αισθάνεσαι αρκετά «φυλετικό». Σπάνια νιώθω τόσο ευτυχισμένος όσο όταν βρίσκομαι με τους μαθητές μου. Μπορείτε να πάτε στο Forrest Astrology – Home of Evolutionary Astrologers Steven Forrest and Jodie Forrest και να πατήσετε στην Εκπαίδευση (training) στην κορυφή της σελίδας, για να δείτε μία ολοκληρωμένη περιγραφή.Όσον αφορά τις ποιότητες που κάποιος χρειάζεται για να γίνει αστρολόγος, θα προσδιόριζα τρείς. Πρώτον, πρέπει να αγαπά τους ανθρώπους και να έχει πίστη στην ικανότητα τους να ωριμάσουν και να αλλάξουν. Χωρίς αυτά, θα ήταν μάταιο. Δεύτερον, χρειάζεται πολύ καλή λεκτική ικανότητα. Μιλάμε για να βγάλουμε τα προς το ζείν και όπως στην μουσική ή στον αθλητισμό, το λέγειν είναι μια ικανότητα με την οποία κάποιοι γεννιόμαστε από την φύση μας ενώ για κάποιους άλλους είναι μια επίπονη μάχη. Τρίτον, με λύπη μου το λέω, χρειάζεται να είναι κάποιος σκληρόπετσος. Οι αστρολόγοι χλευάζονται και κριτικάρονται πολύ και πρέπει να μπορείς να ζεις με αυτήν την ανίδεη, κριτική ηλιθιότητα με κάποιον τρόπο. Αν δεν μπορεί να ξεφορτωθεί κάποιος αυτά τα σκουπίδια από την πλάτη του πιθανότατα δεν αντέξει πολύ στον χώρο μας.
***

Myhoroscope: Ο κόσμος μας αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Πολλοί επαγγελματίες αστρολόγοι αναφέρουν την δυναμική όψη των Ουρανού, Κρόνου και Πλούτωνα στις πρώτες μοίρες των παρορμητικών ζωδίων σε δύο μήνες ως σημάδι της αρχής ενός είδους «σκοτεινής» εποχής για την ανθρωπότητα. Πολλά πράγματα λέγονται, για πολέμους και φτώχεια, φουσκωμένα εγώ, διαμάχες εξουσίας, οικονομική αστάθεια κτλ. Ποιο είναι, κατά την άποψη σου, το μήνυμα που μας στέλνει το σύμπαν μέσα από αυτές τις όψεις σε συλλογικό επίπεδο, όπως επίσης και σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο;

STEVEN FORREST: Όπως σημειώνει και ο αστρολόγος Jeff Jawer, αυτό που διαφεύγει από τους απαισιόδοξους αστρολόγους είναι ότι αυτά είναι, όπως είπες, Παρορμητικά ζώδια. Και όπως οποιοσδήποτε νέος αστρολόγος με έναν μήνα εμπειρίας στον χώρο μπορεί να επιβεβαιώσει, τα Παρορμητικά ζώδια μιλάνε για νέα ξεκινήματα. Τι μας σταματάει; Λοιπόν, όπως θα έλεγε ένας ψυχολόγος ίσως, δεν πονάμε ακόμα τόσο, ώστε να αλλάξουμε. Πιστεύω ότι ο μεγάλος Παρορμητικός Σταυρός που ξεπροβάλλει θα συμπίπτει με το να «πονέσουμε αρκετά». Είναι ίσως τρομακτικό, αλλά κατά βάθος, είναι επίσης καλοδεχούμενο.
***

Myhoroscope: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σχετικά με την εργασία σου; Έχεις προγραμματίσει εκδόσεις νέων βιβλίων ή σεμινάρια στο άμεσο μέλλον;

STEVEN FORREST: Αυτή την Άνοιξη, οι εκδόσεις μας Seven Paws Press θα εκδώσουν το δωδέκατο μου βιβλίο. Είναι το “The Book of the Moon: Discovering Astrology’s Lost Dimension”.

Είμαι αρκετά ενθουσιασμένος με αυτό. Αυτό που επιχείρησα να κάνω εδώ είναι να εξερευνήσω κάποια απο τα λιγότερο γνωστά κομμάτια της σεληνιακής θεωρίας- όχι τόσο πολύ σχετικά με τα συνηθισμένα ζώδια, οίκους και όψεις. Η καρδιά του βιβλίου αφορά τις σεληνιακές φάσεις, που είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και δυναμική περιοχή της αστρολογίας που στο σύνολο της έχει αγνοηθεί.

Εννοώ, ρωτάς κάποιον για την Σελήνη του και σου απαντάνε σε ποιο ζώδιο βρίσκεται και ίσως τον οίκο, αλλά ακούς ποτέ κανέναν να λέει «γεννήθηκα στην φάση γέμισης – Γιβωνική σελήνη»; Και γιατί όχι; Η φάση είναι απολύτως εμφανής στον ουρανό οπτικά. Δεν θα έπρεπε να είναι εξίσου σημαντική στις ερμηνείες μας; Νομίζω πως ναί, αλλά πιστεύω πως ο λόγος που οι αστρολόγοι δεν τις χρησιμοποιούν και τόσο πολύ είναι ότι έχει θολωθεί το νόημα τους από πολλές πολιτισμικές προκαταλήψεις δύο χιλιάδων ετών. Έτσι κι αλλιώς, δεν θα κάνω περίληψη του βιβλίου εδώ! Αρκεί να πω ότι χρησιμοποιώ το Παγανιστικό ημερολόγιο σαν ένα τρόπο να σπάσω τον σεληνιακό κώδικα και είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτό.Η αστρολογία είναι τόσο πλούσια. Να ‘μαι λοιπόν, εξήντα ενός ετών και παρότι εξερευνώ τους συμβολισμούς από τότε που ήμουν δεκατριών, ακόμα ανακαλύπτω φλέβες χρυσού των οποίων την ύπαρξη ποτέ δεν είχα υποπτευθεί. Οι αστρολόγοι που γίνονται πληκτικοί είναι αυτοί που έχουν σταματήσει να εξελίσσονται και βολεύτηκαν με το φθηνό κόλπο του να γίνονται «ειδήμονες». Κανένας από εμάς δεν θα μπορέσει να κατέχει απόλυτα την αστρολογία. Όπως και η ζωή, είναι αιώνια ένα βήμα μπροστά από όλους μας.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments