4 1 vote
Article Rating

Χάρτες σε ερωτική συναστρία (μέρος 1ο). Συμβατότητα είναι η ικανότητα να ζεις ή να συμπεριφέρεσαι με τρόπο αρμονικό, ευχάριστο ή ταιριαστό με τον χαρακτήρα κάποιου άλλου.
(Αmerican Heritage Dictionary, 1975)

Πολλά είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη συμμετοχή μας σε μια αρμονική σχέση, ψυχολογικά και σωματικά. Τα θετικά συναισθήματα που βιώνουμε χάρη στη συμβατότητα – αγάπη, χιούμορ, αισθησιασμός, εμπιστοσύνη και γνήσιο αμοιβαίο ενδιαφέρον – ενισχύουν την υγεία και βελτιώνουν την μακροζωία, υποβοηθούν την αυτοεκτίμηση και την καλοζωία. Βέβαια, δεν έχουν όλες οι σχέσεις το πεπρωμένο της καλής συμβατότητας.

Αντίθετα, μπορούν να είναι «μαθησιακές εμπειρίες», διασκεδαστικά παιδικά παιγνίδια, αντιστάθμισμα απωθημένων συναισθημάτων, ερωτικές περιπέτειες, ή απλά πρόσκαιρα φλερτ. Η συμβατότητα δεν είναι πάντα το αντικείμενο σε μια σχέση, αλλά μόλις συμβεί η ζωή μας γλυκαίνει πιο πολύ.

Εάν όντως η Συμβατότητα είναι τόσο σπουδαία, γιατί οι περισσότερες σχέσεις δεν βασίζονται σ’ αυτήν; Οι άνθρωποι ερωτεύονται ανεξάρτητα από την συμβατότητα. Τα ζευγάρια ενώνονται επειδή υπάρχει χημεία και αμοιβαία συναισθηματική προβολή, και ωθούνται σε μία σχέση χωρίς πολύ συνειδητή σκέψη. Η έξαψη του νέου προσώπου μπορεί να μετατρέψει ένα συνηθισμένο άνθρωπο σε αγαπημένο θεό. Μόλις το ζευγάρι γνωριστεί καλύτερα, η πραγματικότητα ίσως είναι αμείλικτη. Στο σημείο αυτό, συνηθίζουμε να υποβάλλουμε το ζωτικό ερώτημα:

Ταιριάζουμε;
«Σου αρέσουν οι ταινίες του David Lynch;»
«Ποιος David;

To μεγάλο ζήτημα είναι ότι αναρωτιόμαστε για την συμβατότητα αργότερα, αφού έχει ξεθυμάνει η αρχική θυελλώδης έλξη. Καθώς το ζευγάρι αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλο, το βλέμμα τους ίσως χαλαρώνει σε κάποιον άγνωστο ξένο. Πως μπορούμε να ανακαλύψουμε γρηγορότερα εάν μία σχέση είναι εν δυνάμει αρμονική; Με τον χάρτη Συναστρίας!

Τι είναι Συναστρία; Συναστρία (συν-αστέρια) είναι η μελέτη των άστρων στον ίδιο χώρο. Οι πλανήτες του χάρτη του ενός ατόμου συγκρίνονται με τους πλανήτες από τον χάρτη του άλλου. Η συναστρία δείχνει πως διαπλέκονται μεταξύ τους οι ανάγκες και οι τάσεις των δύο ατόμων.

Σκεφτείτε το άλλο πρόσωπο σαν ένα σύνολο μόνιμων διελεύσεων. Ποιος θα είναι ο αντίκτυπός τους; Ακούγεται απλό; Στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Εχοντας στη διάθεσή μας ένα μεγάλο εξοπλισμό από έργαλεία -τις συναστριακές συγκρίσεις, διελεύσεις, χάρτες επιλογών και προόδους, χάρτες μεσοδιαστημάτων όπως είναι οι σύνθετοι, προοδευτικοί σύνθετοι και χάρτες ανάλυσης Ντάβισον (Davison)- η τέχνη της πρόγνωσης συμβατότητας μπορεί να μας αποθαρρύνει. Πως ξεκινάμε;

 

Eπτά απλά βήματα

Αφού μελετήσουμε ξεχωριστά τους γενέθλιους χάρτες έτσι ώστε να επιτύχουμε μια εξατομικευμένη προσέγγιση της σχέσης, τα παρακάτω απλά βήματα θα μας ανοίξουν τις πύλες για την εξερεύνηση της συναστρίας.

Βήμα 1ο: Πώς υποστηρίζει ο ένας τον άλλον συναισθηματικά; O δείκτης συμβατότητας αυξάνει παράλληλα με το επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας και το ύφος της υποστήριξης. Αν αυτά δεν είναι συντονισμένα, ίσως είναι δύσκολο για το ζευγάρι να δώσει και να πάρει αρμονία. Κοιτάμε τις Σελήνες τους για να δούμε πως διαπλέκονται οι συναισθηματικοί κόσμοι του ζευγαριού.

Βήμα 2ο: Εναρμονίζονται οι επαγγελματικοί στόχοι και τα επίπεδα της δημιουργικής ενέργειας; Όλη η συμβατότητα του κόσμου είναι δυνατόν να καταρρεύσει αν το ζευγάρι δεν είναι ικανό να αναπτύξει παράλληλους στόχους και με ανάλογο ενθουσιασμό. Πολύ συχνά, η πιθανότητα αυτή αντικατοπτρίζεται στη συναστρία από τους Ηλιους.

Βήμα 3ο: Είναι συμβατό το επικοινωνιακό και μορφωτικό επίπεδο και των δύο;
Πώς μιλούν ο ένας στον άλλο; O Eρμής κυβερνά όλα τα πράγματα που σχετίζονται με τις νοητικές διεργασίες και την μαθητεία.

Βήμα 4ο: Πώς προσεγγίζει το ζευγάρι τα οικονομικά ζητήματα, πως ξοδεύει τα χρήματά του και αποταμιεύει; Τους αρέσουν τα ίδια πράγματα στο φαγητό, τη μουσική, στο σινεμά, την τέχνη και τις αισθητικές απολαύσεις; Η Αφροδίτη μας δίνει σημαντικά συμπεράσματα σε αυτά τα πολύ σπουδαία θέματα της σχέσης.

Βήμα 5ο: Tαιριάζουν στα επίπεδα της αυτο-εκτίμησης, του κύρους και της εξουσίας και της βασικής σεξουαλικής ενέργειας; Ο Αρης στην συναστρία μπορεί να μας φανερώσει την ισορροπία της δύναμης.

Βήμα 6ο: Έχουν παρόμοιες οικογενειακές καταβολές και έχουν κληρονομήσει τις ίδιες πεποιθήσεις/αντιλήψεις; Τι τους δίνει την αίσθηση του νοήματος και του σκοπού της ζωής; Ο Δίας στη συναστρία μας λέει αν το ζευγάρι αρέσκεται στην διερεύνηση των ανάλογων οριζόντων.

Βήμα 7o: Ποια είναι η φύση της φυσικής έλξης; Μια υγιής προσωπική σχέση συνήθως περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο σεξ και την αμοιβαία φυσική επιθυμία. Είναι έκπληξη ότι ο Κρόνος μπορεί εδώ να μας δώσει συμπεράσματα, τονίζοντας τα σκιώδη θέματα της έλξης, της προβολής των αισθημάτων και της απώθησης που υπάρχουν σε κάθε ένωση. Είναι ένα σύμπλεγμα ζωτικής σημασίας και επίσης είναι η περιοχή που υφίσταται τις περισσότερες αλλαγές στη διάρκεια της σχέσης. Εξετάζοντας τον Χείρωνα, καθώς επίσης και τους Ωροσκόπους, τον Άρη, την Αφροδίτη και μερικούς αστεροειδείς και σημεία (Eros, Psyche, Σεληνιακοί Δεσμοί, Βέρτεξ και άλλα) προσθέτουμε κι άλλες σημαντικές πληροφορίες.

 

Η αξιολόγηση
Μια ολοκληρωμένη συναστριακή αξιολόγηση, εξετάζει επίσης και άλλες ενδοπλανητικές όψεις, ενεργοποιημένους οίκους, τρέχουσες διελεύσεις, και προόδους. Εδώ θα επικεντρωθούμε στη συναστρία μεταξύ ομόλογων πλανητών (Σελήνη με Σελήνη, Ήλιος με Ήλιο) και θα εστιάσουμε πρωτίστως στην ζωδιακή έμφαση.

Ο διαχωρισμός των ζωδίων
Τα ζώδια σχετίζονται με μοναδικό τρόπο μεταξύ τους και αντικατοπτρίζουν τα διαφορετικά επίπεδα της συμβατότητας. Όταν δύο πλανήτες δεν σχηματίζουν «αρμονική όψη» δεν σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν θα έχει μια σχέση με νόημα. Ένα ποσοστό έντασης προσθέτει ζωντάνια και ίντριγκα!

Η πολικότητα
Η εξισορρόπηση της πολικότητας στην συναστρία μας αποκαλύπτει πως δύο ξεχωριστά άτομα συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Ο παραδοσιακός όρος είναι “θετικό/αρνητικό” και αντιπροσωπεύει τον βαθμό της δεκτικότητας των ποιοτήτων. Εξωστρεφή και με ενεργητική φύση, τα ζώδια της Φωτιάς και του Αέρα έχουν θετική πολικότητα. Δεκτικά (παθητικά) και εσωστρεφή τα ζώδια της Γης και του Νερού έχουν αρνητική πολικότητα.

Τετραπλότητες
Κάθε ζώδιο έχει μια ιδιότητα ή τύπο προσαρμοστικότητας που καλείται «τετραπλότητα» και συνδέει:

 • Δύο διαφορετικής πολικότητας ζώδια με όψη τετραγώνου 90ο μοιρών.
 • Δύο συμβατής πολικότητας ζώδια με αντίθεση 180ο μοιρών.

Κάθε τετραπλότητα περιέχει και τα 4 στοιχεία σχηματίζοντας έναν σταυρό ζωδίων τα Παρορμητικά, Σταθερά, Μεταβλητά.

 • Τα παρορμητικά ζώδια χαρακτηρίζονται από την αίσθηση του ξεκινήματος, της πρωτοβουλίας και της δράσης. Βρίσκονται πάντα σε κίνηση.
 • Τα σταθερά ζώδια χαρακτηρίζονται από αποφασιστικότητα και πείσμα. Δεν πιέζονται αλλά δελεάζονται, έλκονται.
 • Τα μεταβλητά είναι ευπροσάρμοστα και ρευστά. Εχουν την τάση να αλλάζουν.

Στοιχεία
Τα στοιχεία ανταποκρίνονται στα βασικά αιτήματα της φύσης της Φωτιάς, Γης, Αέρα και Νερού. Χωρίζουν τον ζωδιακό σε 4 ομάδες αποτελούμενες από 3 ζώδια που σχηματίζουν μεταξύ τους τρίγωνο (120 μοίρες), ένα για κάθε ποιότητα, όλα με την ίδια πολικότητα.

 • Τα ζώδια της Φωτιάς αντιπροσωπεύουν την γνήσια ενέργεια και την έμπνευση. Είναι από τη φύση τους δραστήρια, δίνουν και παίρνουν ελεύθερα ενέργεια.
 • Ο Αέρας αντιπροσωπεύει την επικοινωνία. Είναι ζώδια διανοητικά, διευθύνουν και διασκορπίζουν τη δύναμη της ζωής γρήγορα και σκόπιμα.
 • Τα ζώδια του Νερού έχουν το στοιχείο της αίσθησης. Προσλαμβάνουν την ενέργεια από το άμεσο περιβάλλον τους, αντανακλώντας την ως συναίσθημα σε όσα τους περιβάλλουν.
 • Τα ζώδια της Γης είναι η προσγείωση. Εδραιώνουν την ενέργεια που τους περιβάλλει με σταθερούς και ρεαλιστικούς τρόπους.

Περισσότερα για την αξιολόγηση της φύσης των ζωδίων μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Ο αστρολόγος και συγγραφέας Stephen Arroyo λέει, «Ο καθένας πρέπει να τροφοδοτεί τον εαυτό του με αέρα, φωτιά γη και νερό» Η κυριαρχία της φωτιάς χρειάζεται δράση και ευθυμία (χαρά). Η Γη θέλει να εδραιώσει την ενέργεια με πρακτικούς τρόπους. Ο Αέρας χρειάζεται την νοητική διέγερση και το νερό ψάχνει για μια λίμνη συναισθημάτων για να βυθιστεί εντός της.

Ο Richard Idemon (1985) στο «Προσανατολισμός των ζωδίων» γράφει «Κάθε ζώδιο βλέπει τα πράγματα με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο… διότι το καθένα προσλαμβάνει τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο».

Ο Richard Idemon προτείνει έναν άλλο διαχωρισμό των ζωδίων που τον ονομάζει Προσανατολισμό. Είναι η αστρολογική έκφραση της θεωρίας του Αϊνστάϊν και υποθέτει πως ο τρόπος που παρατηρεί ο,τιδήποτε κάθε ζώδιο εξαρτάται από την ζωδιακή του θεώρηση. Η σύγκριση του προσανατολισμού του κάθε πλανήτη αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για την συμβατότητα του ζευγαριού.

Οι δεκανοί του κάθε ζωδίου χωρίζονται σε 3 τμήματα των 10 μοιρών. Το πρώτο λαμβάνει υπόψη του την καθεαυτό φύση του ζωδίου, το δεύτερο λαμβάνει υπόψη του τις ποιότητες του στοιχείου του επόμενου ζωδίου και το τρίτο, το επόμενο ζώδιο του ίδιου στοιχείου.

Δεκανοί και Dwads
Ο κυβερνήτης πλανήτης κάθε δεκανού προσθέτει μια απόχρωση ενέργειας στο γνήσιο ζώδιο. Εξετάζοντας αυτές τις λεπτές προσθήκες μπορούμε να ενισχύσουμε την κατανόησή μας στην έρευνα για την συμβατότητα. Τα Dwadashamshasή Dwads είναι ο ινδικός όρος για την τεχνική του διαχωρισμού των ζωδίων σε 12 ίσα τμήματα των 2.5 μοιρών το καθένα.

Άλλες περιοχές για έλεγχο
Μετά τα επτά απλά βήματα, μπορούμε να κάνουμε αναλύσουμε βαθύτερα τη συναστρία. Εξετάζονται όλες οι διασταυρούμενες όψεις και σημειώνεται η έμφαση στους οίκους. Τα ακόλουθα σημεία και μικρότεροι πλανήτες διαφωτίζουν επίσης την ερμηνεία της συναστρίας:

 • Γωνίες και Μεσοδιαστήματα: Δηλώνουν έλξη και δέσμευση
 • Ωροσκόπος: Αφυπνίζει, εμπνέει, κοινωνική αναγνώριση. Θεωρείται θεϊκό να υπάρχει επαφή με προσωπικούς πλανήτες εδώ.
 • Bέρτεξ: Ξαφνική αλλαγή στις σχέσεις, αποκάλυψη, στιγμιαία έλξη, άμεση αίσθηση ότι κάτι αμοιβαίο πρόκειται να συμβεί.
 • Σεληνιακοί Δεσμοί: Οικειότητα, δέσμευση μαγική, αίσθημα συγγένειας ή πεπρωμένου, προοδευτική ευχέρεια στην αντιμετώπιση των προκλήσεων με την πάροδο του χρόνου.
 • Κλήρος της Τύχης: Αίσθηση χαράς, άνεση και δημιουργική ευχαρίστηση. Όταν ο προσωπικός πλανήτης κάποιου πέφτει εδώ, η ζωή γίνεται φωτεινότερη.
 • Μεσοδιάστημα Ηλίου/Σελήνης: Eνεργοποιεί την αίσθηση της εσωτερικής ισορροπίας, αφυπνίζει το αίσθημα ολότητας και ολοκλήρωσης. Λαχτάρα για ένωση.
 • Μεσοδιάστημα Αφροδίτης/Άρη: Διεγείρει την σεξουαλική ενέργεια με παιγνιδιάρικους, σκανταλιάρικους – ίσως και απρεπείς – τρόπους. Δημιουργικότητα, καλλιτεχνία, δράση, εξωστρέφεια. Δεν κρύβεται!
 • Μεσοδιάστημα Eros/Psyche: Αφύπνιση της επιθυμίας για ένωση, ένταση σεξουαλικής ενέργειας, βάθος και συγκίνηση. Μεταμόρφωση ανεξάρτητα αν υπάρχουν ταμπού.

 

Αστεροειδείς που εξετάζονται

 

Το άρθρο της Kim Falconer δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά
στο περιοδικό Dell Horoscope το Φεβρουάριο του 2004 (τεύχος 70, No.2)

Συγγραφέας: Kim Falconer
Πρωτότυπος τίτλος: Are you compatible? Seven simple steps to work with chart synastry
Πηγή: Compatible? Using Astrology to Understand Relationships

Μετάφραση – Απόδοση: Σωκράτης Παπαγεωργίου
(κατόπιν έγγραφης άδειας της Συγγραφέως)

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments