0 0 votes
Article Rating

Στ) Η ΔΙΕΥΚΟΛΥΜΕΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ

Η Διευκολυμένη Αντίθεση ή Σφήνα (Wedge), αποτελείται από μία αντίθεση, ένα τρίγωνο και ένα εξάγωνο. Πρόκειται για έναν πολύ συνηθισμένο πλανητικό σχηματισμό. Το σχήμα που δίνει, είναι αυτό ενός ορθογώνιου τριγώνου, επομένως στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο, από μισό Παραλληλόγραμμο. Εδώ ο πλανήτης που “τραβάει το ζόρι” είναι ο πλανήτης που κάνει το εξάγωνο και το τρίγωνο με τους άλλους δύο της αντίθεσης. Αυτός αναλαμβάνει την ευθύνη της εξισορρόπησης τους. Παίζει τον ρόλο του “διαμεσολαβητή-διπλωμάτη” κατά κάποιο τρόπο. Έχει όμως σύμμαχο την θετική σχέση με τον κάθε έναν από αυτούς, και έχει την δύναμη με την βοήθεια των όψεων που τους ενώνουν, να τους επηρεάζει θετικά. Η στρεσογόνα και αποπροσανατολιστική δύναμη της αντίθεσης κατευνάζεται, άλλα ο πλανήτης της κορυφής είναι πάντα σε εγρήγορση. Ο τρόπος που βρίσκει διέξοδο η ένταση, φυσικά εξαρτάται από τις ιδιότητες και την τοποθέτηση του πλανήτη της κορυφής. Αυτόν τον σχηματισμό τον συναντάμε γενικά αρκετά εύκολα.

 

3tr

 

ζ) TO ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ

Ένας από τους πιο καινούργιους πλανητικούς σχηματισμούς, είναι το μπούμερανγκ. Είναι ένας σχηματισμός που αποτελείται από ένα Yod (δύο χιαστί και ένα εξάγωνο), και μία αντίθεση η οποία ξεκινάει από τον πλανήτη της κορυφής προς το σημείο απελευθέρωσης της έντασης, προς το μεσοδιάστημα των πλανητών του εξαγώνου δηλαδή. Έτσι δημιουργούνται και δύο ημιεξάγωνα, με τους πλανήτες αυτούς. Όπως και η αντίθεση του Χαρταετού προσδίδει μια αίσθηση ισορροπίας στο Μεγάλο τρίγωνο, το ίδιο συμβαίνει και με το Yod που με την αντίθεση μετατρέπεται σε Μπούμερανγκ. Η διαφορά όμως είναι ότι η αντίθεση που προστίθεται στο Μπούμερανγκ, αλλάζει ολοκληρωτικά την επιρροή του Yod.

Σε αντίθεση με το Yod, στο Μπούμερανγκ ο επιπλέον πλανήτης που δημιουργεί την αντίθεση, ξεκαθαρίζει αρκετά το τοπίο και βοηθάει στην συνειδητοποίηση. Σ’ ένα Yod τα δύο χιαστί δημιουργούν την αίσθηση του κενού, ενώ στο Μπούμερανγκ ο πλανήτης της κορυφής δέχεται μια εξισορροπητική επιρροή από τον πλανήτη της αντίθεσης, ο οποίος βρίσκει το μέτρο στους δυο πλανήτες που σχηματίζουν το εξάγωνο της βάσης του σχηματισμού. Σ’ αυτό τον βοηθάνε φυσικά, τα δύο ημιεξάγωνα που τον συνδέουν με τους άλλους δύο πλανήτες.

Στο Yod όπως είπαμε, όταν το άτομο πρέπει να δράσει, συνήθως καθυστερεί και όταν πρέπει να περιμένει και να σκεφτεί, βιάζεται …και φυσικά τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά. Το ίδιο λοιπόν γίνεται και στο Μπουμερανγκ, αν δεν γίνει καλή χρήση της ενέργειας της αντίθεσης, η οποία προσφέρεται ακριβώς προς αποφυγή των παραπάνω. Κάποιος με έναν τέτοιο σχηματισμό στον χάρτη του πρέπει να μάθει να χειρίζεται σωστά την ενέργεια της αντίθεσης, έτσι ώστε να ελέγχει συνειδητά την δύναμη του σωστού συγχρονισμού, που μπορεί να του προσφέρει. Το όφελος, θα είναι να μην χάνει τις ευεργετικές ευκαιρίες που θα του παρουσιάζονται, κάτι που συμβαίνει με τον σχηματισμό του Yod.

 

chart

 

Μακάριος III
13 Αυγούστου 1913,
19:21 pm, Παναγιά Κύπρου

Στον γενέθλιο χάρτη του Μακάριου, σχηματίζεται ένας σχηματισμός Μπούμερανγκ με κορυφαίο τον Δια ανάδρομο στις 8°45′ του Αιγόκερου. Τα χιαστί τα σχηματίζει με τον Αρη στις 10°05′ των Διδύμων και οίκο 3ο και με τον ανάδρομο Ερμή στις 6°39′ του Λέοντα στον 6ο, ενώ την αντίθεση με την Αφροδίτη στις 8°36′ του Καρκίνου στον 5ο οίκο.

Ο Ωροσκόπος και το Μεσουράνημα είναι πάντα σημαντικά στην ανάλυση ενός χάρτη. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να μας απασχολήσει πως κυβερνήτης Μεσουρανήματος είναι ο Δίας, ο κορυφαίος του σχηματισμού μας, και άρα ο τρόπος λειτουργίας του σχηματισμού θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην επαγγελματική πορεία ή την κοινωνική φήμη του κατόχου του χάρτη.

Ο Δίας στον 11ο μαρτυράει εύνοια από φίλους, συνήθως πιο ηλικιωμένους ή έστω με περισσότερες εμπειρίες. Ιδίως αργότερα στην ζωή που υπάρχει η πιθανότητα να είναι άτομα επιφανή με την δυνατότητα να προσφέρουν την βοήθειά τους. Επίσης μέσα από αυτούς μπορεί να διευρύνει το άτομο το οπτικό του πεδίο. Ο ιδεαλισμός είναι ανεπτυγμένος όπως και η αισιοδοξία, κι έτσι υπάρχουν υψηλοί στόχοι. Αυτό που χρειάζεται βεβαίως είναι σκληρή δουλειά, κάτι στο οποίο βοηθάει η θέση του στον Αιγόκερω. Εδώ ο Δίας είναι σε πτώση και αφήνει κατά μέρους την διασκέδαση, προσπαθώντας να κάνει πράξη τα ιδανικά που εκτιμά, όπως η δικαιοσύνη, η ηθική και οι παραδοσιακές αξίες. μπορεί να βάλει σε πράξη κάθε εφαρμόσιμη ιδέα και θα υπάρχει η κριτική ικανότητα του τι είναι εφαρμόσιμο και τι όχι. Χαρακτηριστικό της πτώσης αυτής είναι η τάση για ανάληψη ευθυνών και θέσεων εξουσίας, και η σκληρή εργασία προκειμένου να κερδίσει το άτομο την αποδοχή ατόμων σε ανώτερες θέσης απ’ αυτό. Ένα πρόβλημα που εντοπίζουμε εδώ είναι ότι η τάση να αποδεικνύει την ορθότητα των απόψεων του μπορεί να τον κάνει να μην δείχνει καμιά κατανόηση για τις αδυναμίες των άλλων, όπως άλλωστε κάνει και για τις δικές του, πράγμα που μπορεί να παρουσιάζει μια απόκοσμη σκληρή και χωρίς αισθήματα ιδιοσυγκρασία (σ’ αυτό συνηγορεί και η εκλογίκευση των συναισθημάτων της Σελήνης στον Αιγόκερω από κοντά).

Η όψη της αντίθεσης
είναι γενικά καλή, καθώς ωθεί το άτομο να μοιράζεται ότι έχει με τους άλλους, να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με θετικό πνεύμα, να είναι δοτικό, άλλα κι από την άλλη να μην θέλει να καταπιέζεται. Λογικά δίνει και τάσεις αισιοδοξίας και στοιχεία μιας πρόσχαρης προσωπικότητας που όμως αγαπάει τον καλοζωισμό και προτιμάει τον εύκολο δρόμο όταν καλείται να επιλέξει. Διαφαίνεται επίσης μια τάση για έλλειψη πειθαρχίας και αυτοσυγκράτησης. Όμως εδώ η θέση του Δια μάλλον εμποδίζει αυτές τις τάσεις να εκδηλωθούν.

Με τον Δία κορυφαίο το άτομο προοδεύει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθεί τον δρόμο του Θεού. Όσον αφορά το Yod με κορυφαίο το Δία η Καλογερά αναφέρει ότι: “κατά την ενεργοποίηση του, το άτομο μετά από μια θεόσταλτη αλλαγή της μοίρας βρίσκετε εν μέσω μιας κατάστασης που σηματοδοτεί το τέλος ενός τρόπου ζωής και την αρχή ενός άλλου, με την συμμετοχή του σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σχέδιο ιδεολογικής ανάπτυξης που θα καθοδηγείται από μια ανώτερη πνευματική δύναμη”. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει κι με τον σχηματισμό του Μπούμερανγκ, μόνο που το σημείο απελευθέρωσης της έντασης, στο παράδειγμά μας η Αφροδίτη, θα βοηθάει στην συνειδητοποίηση και έτσι ο Δίας, όπως και οι πλανήτες του εξαγώνου της βάσης, θα δέχονται την εξισορροπητική επιρροή της. Στην περίπτωση του Yod, το άτομο μπορεί να μην αντιληφθεί την ενεργοποίηση του, και να επεκταθεί σε περισσότερες απ’ ότι μπορεί να φέρει σε πέρας ή μεγαλύτερες των δυνατοτήτων του δραστηριότητες, μπλέκοντας έτσι σε περιπέτειες. Εδώ η Αφροδίτη, ευεργετικός πλανήτης, στο μεσοδιάστημα Αρη- Ερμή έχει την δυνατότητα να προσφέρει ισορροπία και πιο σοφή χρήση του διαθέσιμου χρόνου δράσης, κάθε φορά που ενεργοποιείται από διελεύσεις το Μπούμερανγκ.

Για να το καταλάβουμε καλύτερα, ίσως πρέπει να δούμε μια συνέντευξη του Μακάριου σε αγγλική εφημερίδα, λίγες μέρες πριν το πραξικόπημα στην Κύπρο. Δήλωνε με την σιγουριά που του έδινε ο αισιόδοξος και ιδεαλιστής Δίας, ότι “η χούντα δεν θα αποτολμούσε πραξικόπημα στην Κύπρο, γιατί θα ακολουθούσε τουρκική εισβολή, την οποίαν η χούντα δεν θα ήταν ικανή να αντιμετωπίσει”. Παρότι προειδοποιήθηκε να μην δημοσιευτεί η συνέντευξη και στον κυπριακό τύπο, καθότι θα εκλαμβανόταν ως πρόκληση για την χούντα των Αθηνών… εκείνος επέμεινε ότι δεν υπήρχε καμία πρόκληση στην δήλωσή του και πως “πραξικόπημα δεν γίνεται”. Αργότερα θα φανεί η λάθος εκτίμηση, με το τραγικό μάλιστα αποτέλεσμα της απώλειας του 36% περίπου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και της εκδίωξης του 28% περίπου των Ελληνοκυπρίων από τα πάτρια εδάφη τους, πέντε μόνο μέρες μετά την έναρξη του πραξικοπήματος. Η αδυναμία να κατανοήσει την παντελή έλλειψη υψηλών ιδανικών όπως ο πατριωτισμός, έστω και στην χούντα, είναι εμφανής… και φυσικά έργο της τοποθέτησης του Δια στην κορυφή του σχηματισμού. Και οι περιπέτεια που λέγαμε παραπάνω, ξεκινάει! Το πραξικόπημα εντός λίγων μόνο ημερών ξεσπάει.

Όπως τα αφηγείται ο Πάτροκλος Σταύρου στην Ελευθεροτυπία , ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, συνεργάτης και άνθρωπός του Μακάριου, στις 15 Ιουλίου του 1974, ημέρα Δευτέρα, που έγινε το πραξικόπημα… μετά από την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Μακάριου, μέσα σε ένα χαώδες κλίμα, ένα καταιγισμό πυρών, ένα πραγματικό “κολαστήριο” αποπνικτικά θανατικής ατμόσφαιρας, αναγκάστηκε να τον αφήσει να σκεφτεί! Να σκεφτεί αν θα μείνει στο Προεδρικό Μέγαρο ή θα φύγει. Επί της ουσίας αν θα ζήσει για να συνεχίσει να μάχεται ή θα πεθάνει και θα γίνει αυτό που ήθελαν οι πραξικοπηματίες. Εκείνος αρχικά αρνιόταν, σκεπτόμενος πως η φυγή είναι πράξη προδοσίας των ιδανικών του. Ένας ηγέτης εξάλλου πρέπει να στέκει στα δύσκολα και να υπομένει, υποδεικνύοντας θάρρος (Ερμής στον Λέοντα). Πιθανολογώ και την σκέψη πως ο Θεός είναι πάντα με την μεριά του δικαίου (ο Δίας και πάλι!). Εδώ θα ήθελα να προσθέσω και την σύνοδο της Σελήνης με τον Δία, που τυγχάνει κυβερνήτης του απέναντι οίκου,του 5ου. Δεχόμενος πιέσεις για να αποφασίσει, λέει “περίλυπος εστίν η ψυχή μου έως θανάτου”. Ο Δίας δέχεται τις συναισθηματικές τις δονήσεις, όπως και η Αφροδίτη, κι έτσι επηρεάζεται στο εξισορροπητικό της έργο. Ακόμα μια επιρροή αυτής της συνόδου, είναι ευτυχώς και η προστατευτική διάθεση προς όσους βρίσκονται σε ανάγκη. Χρειάστηκαν πολλές πιέσεις και κάμποσος χρόνος περισυλλογής, ενώ είχε προειδοποιηθεί πως η σωτηρία του ήταν θέμα λεπτών ή δευτερολέπτων, για να αποφασίσει το αυτονόητο.

 

Το εξάγωνο της βάσης
Ο Αρης στους Διδύμους και 3ο σε εξάγωνο με Ερμή στον Λέοντα και 6ο. Τα σχετικής συνάφειας στοιχεία Φωτιά – Αέρας ανταλλάσσονται και δίνουν μαχητικό πνεύμα, ηγετική σκέψη, αεικίνητη διανοητική δραστηριότητα, υπερδραστήρια επικοινωνία και γρήγορα αντανακλαστικά. Υπάρχει και η τάση να ξεκινάει κανείς πολλά πράγματα και να τα αφήνει στην μέση, ο λεγόμενος πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης. Με πειθαρχεία βλέπουμε όμως, ότι ως συνδυασμός αυτός μπορεί να προσφέρει την ικανότητα μεγαλύτερου ίσως όγκου πνευματικής εργασίας απ’ ότι οι περισσότεροι.

Ο Αρης σε μεταβλητό, ο Ερμής σε σταθερό. Η πνευματική κυρίως δράση διασκορπίζεται. Η φυσική περιέργεια των μεταβλητών και ιδίως των Διδύμων, για κατανόηση είναι το θετικό της υπόθεσης. Το αρνητικό είναι πως η αγάπη του Αρη να κερδίζει όσο πιο γρήγορα κάθε μάχη, μπορεί να οδηγήσει στο να χάσει τις λεπτομέρειες της διαδρομής που οδηγούν στην γνώση. Οι φιλικές διαμάχες σε επίπεδο επικοινωνίας μπορεί να είναι συχνές, όχι όμως και σοβαρές. Οι διαφωνίες εδώ είναι η “λογική” διαδρομή προς την γνώση. Βέβαια αν καταλήξει κάπου τελικά αυτός ο σταθερός Ερμής δύσκολα αλλάζει γνώμη και υπερασπίζεται παθιασμένα τα πιστεύω του. Δεν ακολουθεί ο Λέοντας κανέναν άλλο στις απόψεις του ή δεν έχει πρόβλημα να είναι ο μόνος που διατηρεί κάποιες. Όπως είπαμε παραπάνω, το πρόβλημα είναι στο εξάγωνο της βάσης και έχει να κάνει με την βιασύνη και την σκέψη. Σ’ αυτό το παράδειγμα έχουμε τους εκπροσώπους των παραπάνω λέξεων: Αρης και Ερμής. Επιπλέον, ο Αρης στον 3ο μαρτυράει και την αστραπιαία λήψη αποφάσεων που αργότερα μπορεί να αποδειχθούν λανθασμένες. “Εν μέσω πυρών” αυτών το δυο, η Αφροδίτη αναλαμβάνει την ευθύνη να καταλαγιάσει την ορμητική βιασύνη του Αρη, να σταθεί, να ζυγιάσει και να παράγει δημιουργική σκέψη με αποτέλεσμα εποικοδομητική δράση.

Στην προκειμένη η δράση ήταν πολύτιμη. Και μόνο το άκουσμα της φωνής του να λέει: “Είμαι ο Μακάριος. Αντισταθείτε στη χούντα”, ενώ η χούντα είχε βιαστεί να διαδώσει τον θάνατό του, προκάλεσε ανύψωση του εθνικού συναισθήματος. Χαλασμός Κυρίου! Το κυνηγητό συνεχίστηκε, αλλά οι προσπάθειες αποδείχτηκαν άκαρπες. Όταν τελικά έφτασε στην Μητρόπολη της Πάφου, απηύθυνε το διάγγελμά του προς τον λαό, από έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό λέγοντας:
“Ελληνικέ Κυπριακέ λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις ποίος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος τον οποίον συ εξέλεξες διά να είναι ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός, όπως η χούντα των Αθηνών και οι εδώ εκπρόσωποί της θα ήθελαν. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα. Το πραξικόπημα της χούντας απέτυχε. Εγώ ήμουν ο στόχος της χούντας, και εφ’ όσον εγώ ζω, η χούντα εις την Κύπρον δεν θα περάσει. Ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν ανέχεται πραξικοπήματα και δικτατορίες. Η χούντα εχρησιμοποίησε τεθωρακισμένα και τανκς διά να κάμει πραξικόπημα. Αλλ’ η αντίστασις των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς, η αντίστασις του λαού μας εσταμάτησε τα τεθωρακισμένα, εσταμάτησε τα τανκς. Μόνο κατόρθωμα της χούντας ήτο η κατάληψις του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος, για να μεταδίδει από ραδιοφώνου ψευδολογίες και να ομιλεί δήθεν περί κυβερνητικής αλλαγής. Μην υπακούεις εις οιασδήποτε οδηγίας ή διαταγάς της χούντας τας οποίας μεταδίδει το ΡΙΚ. Ελληνικέ Κυπριακέ λαέ! Η χούντα απεφάσισε να καταστρέψει την Κύπρον, να την διχοτομήσει. Αλλά δεν θα το κατορθώσει. Πρόβαλε παντοιοτρόπως αντίστασιν στη χούντα. Μη φοβηθείς. Διαδήλωσε την θέλησιν και την απόφασίν σου να αντισταθείς, να αγωνισθείς. Ενταχθείτε όλοι εις τας νομίμους δυνάμεις του κράτους. Η χούντα δεν πρέπει να περάσει και δεν θα περάσει. Νυν υπέρ πάντων ο αγών. Και ο αγών τον οποίον την στιγμήν αυτήν ο Κυπριακός Ελληνισμός διεξάγει είναι αγών ιερός και η νίκη θα είναι ιδική μας. Ζήτω η ελευθερία! Ζήτω ο κυπριακός λαός! Ζήτω το Έθνος!”

Για άλλη μια φορά έπρεπε να φύγει. Από την Κύπρο αυτή τη φορά. Και πάλι δεν ήθελε. Προτιμούσε να κρυφτεί στα βουνά. Η δύναμη του Δια από στον 11ο λειτουργεί, και οι Ειρηνευτικές Δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο τον μεταφέρουν στην βρετανική βάση της Επισκοπής, και από εκεί στη Μάλτα, μετά Αγγλία και τέλος στην Αμερική. Επέστρεψε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, και ανέλαβε ειρηνικά τα καθήκοντά του.

 

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλες Όψεις και Σχηματισμοί Όψεων – Γεωμετρικοί πλανητικοί σχηματισμοί

Μεγάλες Όψεις και Σχηματισμοί Όψεων – Οι Ευεργετικοί (1ο μέρος)

Μεγάλες Όψεις και Σχηματισμοί Όψεων – Οι Ευεργετικοί (2ο μέρος)

Μεγάλες Όψεις και Σχηματισμοί Όψεων – Οι Αμφίβολοι (Α)

Μεγάλες Όψεις και Σχηματισμοί Όψεων – Οι Αμφίβολοι (Β)

Μεγάλες Όψεις και Σχηματισμοί Όψεων – Οι Αμφίβολοι (Γ)

Μεγάλες Όψεις και Σχηματισμοί Όψεων – Οι Ταραχώδεις

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments